Χρονόμετρο

    Πετροκούναβο; Ένας… απρόσκλητος επισκέπτης στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας

    Δημοσιεύτηκε στις

    To πετροκούναβο (Martes foina) είναι ένα ζώο πολύ γνωστό στον άνθρωπο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, ωστόσο δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που κάποιοι τα επιλέγουν και για οικιακά ζώα, αντί για γάτες, σκύλους, ψάρια, πουλιά κ.λ.π. Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί τις νυχτερινές ώρες, στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, επί της οδού Κολοκοτρώνη, να εμφανίζεται ένα άγριο ζώο, μαζί με τα μικρά του, προς αναζήτηση τροφής. Συνήθως, στις αγροτικές περιοχές, το κουνάβι είναι ευπρόσδεκτο γιατί κυνηγάει τρωκτικά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα ζώα αυτά αποφασίζουν να κάνουν το «σπιτικό» τους στις στέγες σπιτιών που κατοικούνται, προδίδοντας την παρουσία τους από το βηματισμό τους στις ξύλινες οροφές.

     

    Συνήθως ζει μοναχικά, αλλά συχνά σχηματίζει ομάδες σε αστικό περιβάλλον. Το πετροκούναβο τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, και επιπλέον καταναλώνονται πουλιά αλλά και φυτική ύλη (καρποί). Είναι καλός αναρριχητής, έχει μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα σε διαφορετικό κλίμα/οικότοπο/τροφή και είναι ιδιαίτερα περίεργο ζώο. Ειδικότερα τα νεαρά άτομα έχουν την τάση δαγκώνουν οτιδήποτε βρουν δοκιμάζοντας τη γευστικότητά του και τη δυνατότητα χρήσης του ως τροφή, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε αυτοκίνητα και παντός τύπου καλώδια και σωληνάκια! (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

     

    Το ερώτημα είναι αν τα συγκεκριμένα ζώα, στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, την περίοδο της καραντίνας μπήκαν στον αστικό ιστό, όπως συνέβη και με άλλα ζώα την ίδια περίοδο, σε πολλές πόλεις, οπότε βρήκαν καταφύγιο σε κάποιο παλιό σπίτι,  ή κάποιος τα είχε στο σπίτι του και τα άφησε ελεύθερα!!!

    Ελπίζουμε το άρθρο να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, οπότε θα μάθουμε ακριβώς και την ταυτότητα των ζώων αυτών.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.