Χρονόμετρο

  Μ. Μεταξάς: Ξεκινά η σαιζόν με φθηνότερο πετρέλαιο

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στο 1,14-1,15€/λίτρο ανοίγει από αύριο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Μ. Μεταξάς: «Πετρέλαιο θέρμανσης το πιο ασφαλές καύσιμο»

   

  Ξεκινάει από αύριο Τετάρτη (15/10) η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, με την αξία του να κυμαίνεται στο 1,14-1,15 ευρώ το λίτρο. Ποσό που κάνει αισθητή τη μείωση της τιμής, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013, που ανέρχονταν στο 1,28 ευρώ το λίτρο.
  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων ζητάει παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών πετρελαίου και προειδοποιεί για προβλήματα εφοδιασμού λόγω φόρτου εργασίας των τεχνικών επιχειρήσεων, σε επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
  Η προθεσμία έληξε για τα πρατήρια καυσίμων στις 27 Αυγούστου και για τους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να λήξει σήμερα Τρίτη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, οι εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ.

   

   

  Μεταξάς: «Πιο ασφαλές καύσιμο το πετρέλαιο»

  Μιλώντας στο «Χ» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Καβάλας, Μιχάλης Μεταξάς, χαρακτήρισε το πετρέλαιο ως το πλέον ασφαλές καύσιμο για θέρμανση και προέτρεψε τους πολίτες να προμηθευθούν άμεσα πετρέλαιο, καθώς είναι ιδιαιτέρως χαμηλή η τιμή του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που αγγίζει τα επίπεδα πριν την καθιέρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

  «Παραγγελίες ακόμη δεν υπάρχουν στα πρατήρια, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Είναι, όμως, μια πολύ καλή συγκυρία για τον κόσμο, επειδή διεθνώς είναι χαμηλή η τιμή του αργού πετρελαίου. Το λίτρο θα κοστίζει κοντά στο 1,15€ και αν αφαιρέσουμε 0,35€ από το επίδομα θέρμανσης, που λαμβάνουν οι περισσότεροι πολίτες, θα μιλάμε για τιμή λίτρου κοντά στα 0,80€. Είναι μια τιμή που φτάνει στα επίπεδα του 2011, πριν τη θέσπιση του Ε.Φ.Κ. Πιθανόν σε λίγες ημέρες αυτή η τιμή να πέσει ακόμη και στα 0,70€. Άρα, όποιοι καταναλωτές έχουν κατασταλάξει ότι το πετρέλαιο θα είναι το καύσιμο για τη θέρμανσή τους τον φετινό χειμώνα να φροντίσουν να εφοδιαστούν και να μην περιμένουν τα πρώτα κρύα. Άλλωστε, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι το πιο ασφαλές καύσιμο για τη θέρμανση των σπιτιών μας. Είδαμε πολλά διάφορα και δυσάρεστα τα προηγούμενα χρόνια, με καυσόξυλα, μαγκάλια και αυτοσχεδιασμούς λόγω κρίσης. Επίσης, η αύξηση τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το καθιστά ασύμφορο για τη θέρμανσή μας. Νομίζω ότι ο καταναλωτής θα στραφεί και πάλι στο πετρέλαιο θέρμανσης».

   

  «Τελευταία χρονιά για τον Ε.Φ.Κ.»

  Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το τελευταίο διάστημα κι αν υπάρχει ικανοποίηση στον κλάδο των πρατηριούχων, ο κ. Μεταξάς τόνισε: «Ασφαλώς και δεν υπάρχει καμία ικανοποίηση, από όσα ανέφερε τελευταία ο κ. Σαμαράς. Εμείς είχαμε ζητήσει την κατάργηση του Ε.Φ.Κ., καθώς και την εξάλειψη των διαδικασιών για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να μην μπαίνει ο καταναλωτής στη βάσανο της ηλεκτρονικής αίτησης. Πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία χρονιά του Ε.Φ.Κ. και ότι με την τελειοποίηση των συστημάτων εισροών-εκροών θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση στη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης».

   

  «Λουκέτο» σε πέντε πρατήρια λόγω άρνησης εγκατάστασης συστήματος εισροών-εκροών

  Λουκέτο έβαλαν πέντε πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας λόγω της άρνησης τους να μην συμμετάσχουν στην υποχρεωτικότητα εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση σε όλα τα πρατήρια. Ο Μ. Μεταξάς ανέφερε ότι περίπου το 85% των πρατηρίων έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εγκατάστασης, όμως υπογράμμισε ότι η κρίση έχει χτυπήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια των κλάδο, με συνέπεια τη μείωση τους στην Π.Ε. Καβάλας από τα 120 στον αριθμό πριν από τρία χρόνια σε 90 εν έτει 2014. «Η μείωση είναι δραματική και ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως την κρίση. Υπάρχει υπερφορολόγηση, τα λειτουργικά κόστη και με την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα νούμερα και πολλοί συνάδελφοι δυστυχώς δεν άντεξαν αυτό το βάρος», κατέληξε ο κ. Μεταξάς.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.