Χρονόμετρο

  Ανασκαφή Αμφίπολης: Όταν η Κατερίνα Περιστέρη «ακροβατεί» με τις δηλώσεις της, ανάμεσα στην λογική και το παράλογο…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Την Κατερίνα Περιστέρη, δεν την γνωρίσαμε τώρα, με αφορμή την ανασκαφή στην Αμφίπολη, την γνωρίζουμε από πολύ παλιά, τόσο ως αρχαιολόγο από την εποχή της ανασκαφής στην Καλή Βρύση Δράμας, όσο και από την παρουσία της στα δρώμενα της Καβάλας. Καβαλιώτισσα στην καταγωγή, η κ. Περιστέρη, γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ και σημαντικά γεγονότα τη ζωής της, έλαβαν χώρα στην πόλη μας.

   

  Ωστόσο, από το 2011, η ανασκαφή στην Αμφίπολη, μας έφερε πιο κοντά στο αρχαιολογικό της έργο, καθώς οι δηλώσεις της από τότε, ήταν αρκετές για να εξάψουν την φαντασία μας και να παρακολουθούμε από κοντά την αναζήτηση του «ιερού δισκοπότηρου» της ελληνικής ιστορίας. Δεν θα σταθώ στις κατά καιρούς δηλώσεις της, προ το παρόν τουλάχιστον, καθώς η συνέντευξη που παραχώρησε στην Ντίνα Σύρπου και δημοσιεύτηκε στην REAL News, την περασμένη Κυριακή, «ανοίγει νέους» δρόμους στην αρχαιολογική έρευνα…

   

  Θα ξεκινήσω, από τον τίτλο: «Σημασία έχει το μνημείο και όχι οι σκελετοί». Σε αυτήν την δήλωση της αρχαιολόγου, συνοψίζεται το απόσταγμα της εντυπωσιακής ανασκαφής στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη. Και μόνο η δήλωση αυτή, έγινε αφορμή για ακόμη μια φορά να γίνουμε δέκτες σχολίων από συναδέλφους της αρχαιολόγους, οι οποίοι αναρωτιούνται από πότε οι σκελετοί δεν αποτελούν υλικό που θα πρέπει να συνεκτιμήσει ο αρχαιολόγος ερευνητής για να βγάλει ένα όσο πιο ασφαλές, γίνεται, συμπέρασμα; Για να προσθέσουν, ότι σε διαφορετική περίπτωση, τους σκελετούς θα τους πετούσαν, ως άχρηστο υλικό, κάτι που φυσικά και δεν συμβαίνει, καθώς η ανάλυση των οστών δίνει σημαντικές πληροφορίες…

   

  Ωστόσο, φαίνεται ότι η κ. Περιστέρη, δεν τα πάει καθόλου καλά με τους σκελετούς, ίσως γι’ αυτό φάσκει και αντιφάσκει! Γιατί αναρωτιόμαστε, όταν έλεγε ότι περίμενε να βρει μέσα στον τάφο ένα μεγάλο στρατηγό, τι περίμενε να βρει, αν όχι τα οστά του; Και από την άλλη τι την ενοχλεί να αξιολογήσει τα ευρήματα των οστών, όπως και όλα τα υπόλοιπα;

   

   

  Ανθρωποθυσίες στην Αμφίπολη;

   

  Το εντυπωσιακό βέβαια βρίσκεται στην συνέχεια της συνέντευξης, όταν την ρωτάει η κ. Σύρπου, αν αιφνιδιάστηκε από το πόρισμα των ανθρωπολόγων που αναφέρεται στην ύπαρξη υλικού από πέντε σκελετούς!!! Εκεί, η κ. Περιστέρη, κάνει την μεγάλη υπέρβαση κάθε κανόνα της αρχαιολογικής έρευνας και δηλώνει ότι «Εμένα το θέμα «σκελετοί» δεν μου λέει τίποτε» και συνεχίζει, δικαιολογούμενη για αυτό το συμπέρασμα, ότι υπήρχε μεγάλη αναστάτωση στον τρίτο θάλαμο… και εκεί είναι που ρίχνει τη «μεγάλη βόμβα» επισημαίνοντας ότι: «Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους»!!!

   

  Αν έχουν αποδοθεί σωστά τα λόγια της – κάτι που πιστεύω ότι έγινε – η κ. Περιστέρη υποστηρίζει ότι στο τέλος του τετάρτου αιώνα, σύμφωνα με την δική της χρονολόγηση του μνημείου, γίνονταν ανθρωποθυσίες στην Μακεδονία; Είναι δυνατόν; Δεν πρέπει να διευκρινίσει από πού προκύπτει ακόμη και ως ενδεχόμενο να είναι αποτέλεσμα θυσιών οι σκελετοί; Δεν θα σχολιάσω το ενδεχόμενο να είναι οστά τυμβωρύχων, καθώς είναι λίγο απίθανο να πήγαν οι δύο τυμβωρύχοι, με μια ηλικιωμένη – για τα δεδομένα της εποχής γυναίκα, ένα βρέφος και μερικά οστά από καύση, παραμάσχαλα και να σφάχτηκαν εκεί μέσα!!!

   

  Ο κοντούλης!!!

   

  Επειδή όμως η κ. Περιστέρη, δεν είναι μόνο ανεξάντλητη, αλλά έχει και χιούμορ, συνεχίζει να «ακροβατεί» ανάμεσα στην λογική και το παράλογο, δηλώνοντας ότι «Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από το νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60 μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι»

  Εδώ είναι η κορύφωση, καθώς αρχίζεις να ξεχνάς ακόμη και αυτά που ξέρεις!!! Στο πόρισμα που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 19 Ιανουαρίου, του 2015 από το ΥΠΠΟ, αναφέρετε ότι από την μακροσκοπική μελέτη του οστέϊνου υλικού προκύπτει ότι ο σκελετός που βρέθηκε πιο κοντά στο δάπεδο του τάφου ανήκει σε γυναίκα(!!!), άρα  ο «κοντούλης», μάλλον είναι «κοντούλα», εκτός και αναφέρεται στους δύο αντρικούς σκελετούς που  βρέθηκαν πιο «ψηλά», μόνο που και αυτοί αν και «κοντούληδες» υπερβαίνουν το 1,60, καθώς ο ένας είναι γύρω στο 1,63 και ο άλλος γύρω στο 1,68 μ..

   

  Επειδή όμως η κ. Περιστέρη και έξυπνη, έμπειρη και ικανή αρχαιολόγος είναι, καταλαβαίνει ότι αυτές οι ακροβασίες στερούνται επιστημονικού ερείσματος, οπότε στην προσπάθεια της να συντηρήσει το μύθο για την παρουσία του «κοντούλη» στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο, δηλώνει τα ανεπανάληπτο: «Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει»!!!

   

  Είναι το γνωστό, για την ελπίδα που πεθαίνει τελευταία, γι’ αυτό, αφού η κ. Περιστέρη, έχει αμφισβητήσει το πόρισμα των ανθρωπολόγων που περιγράφει «κοντούλα» και όχι «κοντούλη», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της κλοπής, οπότε γι’ αυτό και δεν βρήκανε τίποτα από τον στρατηγό!!!

   

  Στην ιστορία της ανασκαφής της Αμφίπολης, στον λόφο Καστά, πολλές φορές εμείς οι δημοσιογράφοι πέσαμε σε λάθη ή σε ανακρίβειες, πόσο όμως φαίνονται, μηδαμινά και άνευ ουσίας τα δικά μας παραστρατήματα, όταν έρχεται η επικεφαλής αρχαιολόγος και με τις αντιφάσεις της, αμφισβητεί τόσο τα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας, όσο και τα πορίσματα άλλων επιστημόνων;

   

  Δεν χωράει αμφιβολία ότι η κ. Περιστέρη, «ανοίγει νέους δρόμους» στην αρχαιολογία, θα είχε όμως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, να μην διατυπώνει αυτές τις ρηξικέλευθες απόψεις μόνο στα ΜΜΕ, αλλά και στις θεσμοθετημένες διαδικασίες των αρχαιολόγων, όπως είναι η παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου στην Μακεδονία και Θράκη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην Θεσσαλονίκη, στην ετήσια συνάντηση των ερευνητών. Εκεί δηλαδή που μπορεί να υπάρχει και ο επιστημονικά τεκμηριωμένος διάλογος.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.