Χρονόμετρο

    Κ. Περιστέρη: «Το Λιοντάρι της Αμφίπολης θα επιστρέψει στην κορυφή του Τύμβου»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου η επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη

     

    Από τα χέρια του δημάρχου Δράμας και προέδρου του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, Χριστόδουλου Μαμσάκου, παρέλαβε το «Μακεδονικό Βραβείο 2014» σε μια ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της στο κατάμεστο αμφιθέατρο του δημοτικού Ωδείου Δράμας η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη.

    Η Κ. Περιστέρη βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά της στην επιστήμη της αρχαιολογίας και τον πολιτισμό, για το ανασκαφικό της έργο στο Ν. Δράμας και φυσικά με αποκορύφωμα τη διεύθυνση των ανασκαφικών εργασιών στον Τύμβο Καστά της Μεσολακκιάς στο Ν. Σερρών.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ  (4)

     

    «Η αρχαιολογία είναι μαγεία»

    Στη σύντομη ομιλία της, ευχαρίστησε όλους τους τοπικούς φορείς που βοήθησαν στο έργο της ανασκαφής και ιδιαιτέρως το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ χαρακτήρισε «μαγεία» την αρχαιολογία: «Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία. Κρύβει πάντα αυτό το άγνωστο. Δεν ξέρουμε ποτέ τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια, ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε όμορφα πράγματα».

    Η Κ. Περιστέρη έκανε στη συνέχεια μια σύντομη αναφορά στο ανασκαφικό της έργο στην περιοχή της Δράμας, που διήρκεσε σχεδόν 13 χρόνια, μιλώντας για την ανασκαφή του Ιερού Διονύσου στην Καλή Βρύση, που χρονολογείται περί τα τέλη του 3ου π.Χ. Αιώνα, την ανασκαφή στον προϊστορικό οικισμό του Αρκαδικού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και με τον Γ. Χουρμουζιάδη και την ανασκαφή των ταφικών τύμβων Ρωμαϊκών Χρόνων στην παραμεθόρια περιοχή Ποταμών Δράμας.

    Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Καλαντζής, ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο ομόλογός της στον δήμο Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Α.Μ.Θ., Μαρίνα Φιλιππίδου, καθώς και πλήθος δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ  (1) ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ  (3)

    «Το Λιοντάρι της Αμφίπολης θα επιστρέψει στην κορυφή του Τύμβου»

    Από όλα όσα ανέφερε η Κ. Περιστέρη για το ανασκαφικό έργο που συνεχίζεται στον λόφο Καστά, ξεχώρισε η επισήμανση ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών, στην κορυφή του Τύμβου θα επιστρέψει το Λιοντάρι της Αμφίπολης, όπου και βρισκόταν στα χρόνια που κατασκευάστηκε το ταφικό μνημείο και που τώρα βρίσκεται πλησίον του ποταμού Στρυμόνα.

    Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Σερρών, που έλκει την καταγωγή της από την Καβάλα, δήλωσε ότι νιώθει περισσότερο «Δραμινή» και ακολούθως μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για την εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά και με την απάντησή της σε ερώτηση του «Χ», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει υπόγειος θάλαμος, κάτω από τον οριζόντιο διαφραγματικό τοίχο που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο!

    «Αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί, μια πολύ σημαντική προσωπικότητα και βέβαια δε θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων. Πάντα ελπίζουμε. Ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει. Δεν υπάρχει άλλος θάλαμος», σημείωσε αρχικά η κ. Περιστέρη και συμπλήρωσε: «Αυτό που λέγαμε για ύπαρξη τέταρτου θαλάμου δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον τρίτο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

     

    Δεν αποκλείεται η ύπαρξη οριζόντιου διαφραγματικού τοίχου

    Σε ερώτηση για την εύρεση κομματιών των σφιγγών στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου, η κ. Περιστέρη απάντησε: «Υπάρχουν πολλά μυστήρια για την ανασκαφή μας που πρέπει να τα λύσουμε, όμως αφού τελειώσει η ανασκαφή και αφού κάνουμε σχετική μελέτη. Πριν από τη μελέτη είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Θέλει χρόνο».

    Σε ερώτηση του «Χ» αν υπάρχουν πιθανότητες για την ύπαρξη ενός οριζόντιου διαφραγματικού τοίχου, ως επιπρόσθετο μέτρο φύλαξης του μνημείου από τυμβωρύχους, στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου, η κ. Περιστέρη απάντησε ότι «έχουν ακουστεί πολλά και έχουν γραφεί ακόμη περισσότερα, όμως όλα θα τα δείξει η ανασκαφή και ότι αγγίξουμε με τα χέρια μας».

    Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε την ταυτότητα του οικιστή του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη εξήγησε ότι «η εξέλιξη της ανασκαφής, θα μας το πει», ενώ επισήμανε πως εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στον τρίτο θάλαμο.

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     


    Δημοσιεύτηκε στις 2

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.