Χρονόμετρο

  ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΘ – Στην επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία – «Θα προκαλέσει ζημιές στην τουριστική κίνηση της περιοχής μας», τονίζει ο Κ. Αντωνιάδης

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η πιθανότητα επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω, το αίτημα Παυλίδη μέσω επιστολής για αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε Ο.Α.Ε.Ε., Ο.Γ.Α. και ΕΛ.Γ.Α., η απένταξη της προμήθειας αναμεταδοτών για ενίσχυση του σήματος της DIGEA, καθώς κι η άρση απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας στην Ροδόπη, ήταν τα επίμαχα θέματα, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας (12/5) στο περιφερειακό συμβούλιο.

  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Κώστας Αντωνιάδης, οι ξενοδόχοι είναι αναστατωμένοι στο άκουσμα και μόνο των φημών ότι είναι πιθανή η επιβολή ενός τέτοιου φόρου, που ανέρχεται στα 3-5 ευρώ και μάλιστα ανοίγει η συζήτηση κι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

   

  Άσκηση πιέσεων για μετάθεση της συζήτησης

   

  Μάλιστα, ο κ. Γάκης στηλίτευσε την στάση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η οποία πρόσκειται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καθώς, όπως είπε, δεν θέλησε να συζητηθεί το θέμα, αφού το θεώρησαν πρόωρο.

  «Υπάρχει αναταραχή στους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, όπως και στους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και τους ίδιους τους τουρίστες. Κανείς δε θέλει να επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον κόστος. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος θα αναγκαστούν να απορροφήσουν οι ξενοδόχοι. Ανησυχήσαμε και για αυτό τέθηκε το θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Το περιφερειακό συμβούλιο τάχθηκε εναντίον μιας τέτοιας επιβολής τέλους. Οι ξενοδόχοι έχουν κλείσει ήδη τα δωμάτιά τους, με βάση τις περυσινές τιμές και δεν έχουν υπολογίσει το κόστος από μια τέτοια εξέλιξη, που φυσικά θα τους προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά. Μας επισήμαναν ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν αυτό το ζήτημα ενόψει της επόμενης τουριστικής σεζόν κι όχι από φέτος, ώστε να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Το περιφερειακό συμβούλιο θα ασκήσει πιέσεις, ώστε να μη ληφθεί μια τέτοια απόφαση».

   

  Επιστολή Παυλίδη για αναστολή καταβολής εισφορών

   

  Ακόμη, ο Γ. Παυλίδης γνωστοποίησε στο σώμα την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Ο.Α.Ε.Ε., Τάσο Πετρόπουλο, να υπάρξει αναστολή της καταβολής των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών της Περιφέρειας μας για έξι μήνες. Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης, πολλές περιφερειακές ενότητες επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μειώνοντας κατά πολύ τα εισοδήματα των πολιτών της Π.Α.Μ.-Θ. Μια αντίστοιχη επιστολή εστάλη πριν από λίγες ημέρες και στο Ο.Γ.Α., αλλά και στον ΕΛ.Γ.Α.

   

  Απεντάχθηκε το έργο προμήθειας αναμεταδοτών της Digea

   

  Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας (12/5), ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ανακοίνωσε ότι απεντάχθηκε το έργο προμήθειας αναμεταδοτών για την ενίσχυση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος της Digea μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (σ.σ. ύψους 660.000 €). Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών όγκων, που υπολογίζονται περί τις 180.000, ενώ το επιχείρημα για την απένταξη του έργου από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ήταν ότι δε θα είναι αρκετός ο χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τα τέλη του έτους. Ο Περιφερειάρχης απέστειλε σχετική επιστολή, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό των κατοίκων της Π.Α.Μ.-Θ. από την ψυχαγωγία τόσο στον Υπουργό Γ. Σταθάκη όσο και στον Τ. Κουίκ».

   

  Οικονομική ζημιά από την απαγόρευση διέλευσης τουριστικών λεωφορείων

   

  Στη συνεδρίαση της Δευτέρας επανήλθε στη συζήτηση και το αίτημα άρσης απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας στην Ροδόπη.

  Ο Κ. Αντωνιάδης επανέλαβε ότι η απαγόρευση προξενεί στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και τις επιχειρήσεις σημαντική οικονομική ζημιά και κυρίως όσες δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, που υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια.

  Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.-Θ. σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ και η Εγνατία Οδός έχει συναινέσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας με την διέλευση των λεωφορείων. Για το ίδιο θέμα, ο Περιφερειάρχης έχει στείλει ήδη επιστολή με το επόμενο βήμα να είναι επαφή με τους δυο υπουργούς, όπως και να υπάρξει συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.