Χρονόμετρο

    Νέο τσουνάμι αποκαλύψεων στην Αμφίπολη!

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Η εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στον τύμβο Καστά αλλά και τα έργα υποδομής της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας συνάντησης δυο ωρών που είχαν Περιστέρη, Τζιτζικώστας στη Θεσσαλονίκη.

    Η συνάντηση αυτή έγινε λίγες μέρες μετά την επιστροφή της ανασκαφέως από το Παρίσι και στον απόηχο της επίσκεψης του αμερικανού πρέσβη στην Αμφίπολη.

    Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ενημερώθηκε διεξοδικά για τα αποτελέσματα  των μελετών και κυρίως για  τα νέα εντυπωσιακά στοιχεία που προκύπτουν.  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όταν αυτά ανακοινωθούν, θα κεντρίσουν εκ νέου  το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, ενώ αναμένεται να  εκτοξεύσουν  για μια ακόμη φορά  το μνημείο της Αμφίπολης στα ύψη της τηλεθέασης.

    Η διεπιστημονική  ομάδα έχει προχωρήσει στην περαιτέρω  στοιχειοθέτηση, όσων υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή,  ενώ πολύ σημαντική θεωρείται η συμβολή όλων των τμημάτων του ΑΠΘ που εμπλέκονται στην ανασκαφή του τύμβου Καστά.

    «Κατερίνα Περιστέρη, στην οποία όλοι χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη σπουδαία ανασκαφή στην Αμφίπολη» προϊδεάζει με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

     

     

    Ο Απόστολος Τζιτζικώστας  κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, αναφέρθηκε  στο ενδιαφέρον των αμερικανών για την περιοχή της Αμφίπολης και  εξήγησε τους  τρόπους με τους  οποίους θα βάλει σε λειτουργία τους μηχανισμούς εκείνους που θα καταστήσουν  ασφαλές και επισκέψιμο το μνημείο.

    «Η επίσκεψη των αμερικανών έχει συνέχεια και δεν αποτελούσε μια απλή επίσκεψη ενός απερχόμενου πρέσβη» υποστηρίζει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεργασία ανασκαφέως και περιφερειάρχη είναι σε πολύ καλό επίπεδο  και  τα προγράμματα  ανάπλαση της περιοχής που βρίσκονται σε εξέλιξη βασίστηκαν και σ αυτή την συνεργασία.

    Ωστόσο δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Κατερίνα Περιστέρη δεν αντέδρασε στον αποκλεισμό όλων των μελών της  διεπιστημονικής ομάδας από την ξενάγηση των αμερικανών στον Καστά.

    Αν και γνώριζε στο Παρίσι όπου βρίσκονταν, πως επίκειται η επίσκεψη των αμερικανών, ωστόσο τηρήθηκε μια αδικαιολόγητη άκρα του τάφου σιωπή.

    Ως αποτέλεσμα,  η ξενάγηση έγινε  από την  αναπληρώτρια διευθύντρια  της εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Πέπη Μάλαμα η οποία όμως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα.

    Μάλιστα και  η ίδια φρόντισε  να  κρατήσει ως εφτασφράγιστο μυστικό  την συγκεκριμένη  επίσκεψη  από όλους τους εμπλεκομένους και δεν ορίσθηκε  έστω και την τελευταία στιγμή  ως  τυπική  αλλά αναγκαία, η παρουσία κάποιου επιστήμονα  μέλους της ανασκαφικής ομάδας.

     

     

    Μπορεί λοιπόν η κυρία Μάλαμα  να είχε ένα  διεκπεραιωτικό    ρόλο  που τον εκτέλεσε κατ  εντολή της Γ.Γ. Μαρίας Βλαζάκη με επιτυχία, ωστόσο στα μάτια του κοινού  δεν νομιμοποιείται να μιλάει για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά  όταν η ανασκαφέας είναι εν ζωή ,όταν το επιστημονικό υλικό είναι αδημοσίευτο και όταν τα πνευματικά δικαιώματα τουλάχιστον για 6 χρόνια ανήκουν σε κάποιον άλλο επιστήμονα.

    Με δεδομένο  επίσης ότι όλοι γνωρίζουν ότι η εν λόγω αρχαιολόγος  αναγάγει τη κατασκευή του μνημείου στα ρωμαϊκά χρόνια, προκύπτει και ένα μεγάλο ερώτημα.

    «Tι ειπώθηκε στους αμερικανούς αρχαιολόγους που συνόδευαν τον κύριο Πιρς μέσα στο μνημείο μαζί με άλλα 25 άτομα; Τους είπαν ότι το μνημείο χρονολογείται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή τους είπαν κάτι άλλο»;

    Αν και οι εξελίξεις αυτές  θεωρούνται πολύ σημαντικές φαίνεται πως δεν απασχόλησαν και ούτε απασχολούν  την Κατερίνα Περιστέρη  αφού θα περίμενε κανείς την επίσημη τοποθέτηση της, κάτι όμως που έως τώρα δεν έγινε.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.