Χρονόμετρο

    Περί αμφιθεάτρου ο λόγος… ή λόγος να γίνεται;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αν είστε το αμόνι, να είστε υπομονετικοί. Αν είστε το σφυρί, χτυπήστε δυνατά. (Αραβική παροιμία)

     

    Το Σάββατο 10/01/2020 βρέθηκα  στο αμφιθέατρο «Γ. Παυλίδης» της ΠΕ Καβάλας για να παρακολουθήσω την πολύ καλή θεατρική παράσταση «Ξύπνα Βασίλη» από τη Δημοτική Θεατρική Ομάδα Λιμεναρίων σε σκηνοθεσία της κ. Πανταζή Δέσποινας.

    Ήταν η πολλοστή φορά που διαπίστωσα, ιδίοις όμμασιν, την απόλυτη (κυριολεκτώ) εγκατάλειψη του χώρου του αμφιθεάτρου, τη σχεδόν ολική καταστροφή των καρεκλών, την έλλειψη φωτισμού στις τουαλέτες, την ημι-θέρμανση, το «ρομαντικό» φωτισμό, την απουσία στοιχειώδους ακουστικής. Και αναπόφευκτα αναλογίστηκα ότι αυτός ο χώρος αποτελεί το σημείο αναφοράς και το βασικό πυλώνα της πολιτισμικής- πνευματικής παραγωγής μίας πόλης 70.000 κατοίκων. Σε αυτόν το χώρο καταθέτουν το υστέρημα της ψυχούλας τους δεκάδες σχήματα συλλόγων πολιτισμού και επιστημών, για να λάβουν ως «αντίδωρον» συνθήκες αντιαισθητικές και μίζερες , που απαξιώνουν το έργο τους.

    Με ένα σύντομο «γκουγκλάρισμα» και μία έρευνα, όχι εκτενή, εύκολα διαπίστωσα κατ αρχάς ότι το συγκεκριμένο κτίριο χρονολογείται στα μέσα της δεκαετίας του 70, χτίστηκε για τις ανάγκες των υπαλλήλων της τότε Νομαρχίας και ότι η πρώτη «επέμβαση» (sic) που δέχτηκε ήταν κατά τη δεκαετία του 1970, οπότε και μεγάλωσε η σκηνή του.

    Επί Νομαρχιακής θητείας του κ. Καλλιοντζή (κάπου το 2010) εκπονήθηκε μία μελέτη, η οποία προέβλεπε την κατασκευή εξαρχής ενός νέου αμφιθεάτρου με παράλληλη κατεδάφιση του υφισταμένου. Το νέο υψηλής αισθητικής κτίριο θα κάλυπτε όχι μόνο τις λειτουργικές ανάγκες της πόλης και της Περιφέρειας για έναν άρτιο χώρο πολιτισμού, αλλά θα αναβάθμιζε και το οικείο αστικό περιβάλλον του κέντρου. Το κόστος του έργου ξεπερνούσε τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, ενώ η όποια επικαιροποίηση της μελέτης θα ανέβαζε τον προϋπολογισμό σε, σημαντικά, υψηλότερο επίπεδο.

    Είχε προηγηθεί, από το 2008, η σύσταση από το ΤΕΕ μίας ομάδας εργασίας αποτελούμενης από υπηρεσιακούς παράγοντες και ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία θα διερευνούσε τις δυνατότητες αναβάθμισης, τροποποίησης και εκσυγχρονισμού του υφισταμένου αμφιθεάτρου της Νομαρχίας Καβάλας. Η απόφαση όμως του Νομάρχη ήταν η ανακατασκευή του αμφιθεάτρου και όχι η ανακαίνιση.

    Επί θητείας, ως Αντιπεριφερειάρχη, του κ. Γρανά (2011- 2014) έγινε μια προσπάθεια ριζικής ανακαίνισης του υφισταμένου κτιρίου με ένα εν-δυνάμει διαθέσιμο κονδύλιο, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο,  ανάμεσα στις άλλες παρεμβάσεις, προέβλεπε τη κατεδάφιση και ανακατασκευή της σκηνής, τη μικρή αύξηση του αριθμού των καθισμάτων, καθώς και τη κατασκευή καινούργιων αποδυτηρίων. Η μελέτη θα γινόταν από υπηρεσιακούς παράγοντες και ιδιώτες, ενώ θα προέβλεπε και τη διαμόρφωση χώρων συνεδριακού χαρακτήρα. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ!

    Επί θητείας του κ. Μαρκόπουλου (2014-2019) η Πολεοδομία απεφάνθη, ότι ο χαρακτηρισμένος ως χώρος Διοικητηρίου, άρα και το αμφιθέατρο, πρέπει να στεγάζει μόνο διοικητικές υπηρεσίες κι εκδηλώσεις. Στην ουσία,, με αυτήν την απόφαση, η Πολεοδομία μπλόκαρε τις όποιες προσπάθειες αναβάθμισης και ουσιαστικά δεν επέτρεπε τη χρήση του χώρου για τη φιλοξενία παραστάσεων, εκτός των εκδηλώσεων που θα γίνονταν από και για τις υπηρεσίες της περιφέρειας.

    Βεβαίως, το «ελληνικό» του νόμου παραθυράκι προέβλεπε τη διενέργεια, στο χώρο του αμφιθεάτρου, 40 (σαράντα) παραστάσεων ετησίως, χωρίς άδεια, αλλά με έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Έθετε  δε και ως προϋποθέσεις διενέργειας αυτών των 40 παραστάσεων τη χορήγηση βεβαίωσης στατικής επάρκειας, τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφάλειας καθώς και την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού πυροπροστασίας, εγκεκριμένου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Απορία:

    • Ø Το Δημοτικό συμβούλιο Καβάλας παρείχε, για το 2020, την άδεια για την πραγματοποίηση μόνο 40 παραστάσεων στο χώρο του Αμφιθεάτρου;
    • Ø Ελέγχει κάποιος την υλοποίηση αυτής της απόφασης;
    • Ø Δόθηκαν για το 2020 οι βεβαιώσεις στατικής επάρκειας και λειτουργίας του συστήματος , ειδικά, Πυρασφάλειας;

    Πάλι επί θητείας του κ. Μαρκόπουλου ζητείται ένα ευτελές, για τα δεδομένα της παρέμβασης, ποσό των 180 χιλιάδων ευρώ για κάποιες περιορισμένες παρεμβάσεις στο χώρο. Όπως δε σημειώνουν τα δημοσιεύματα στον τύπο της εποχής ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος,, δυσπιστώντας (για τους γνωστούς λόγους) για την ανάγκη αναβάθμισης του αμφιθεάτρου Καβάλας, επισκέφθηκε το χώρο με τεχνικό επιτελείο από τη Κομοτηνή, για να διαπιστώσει με αυτοψία(!)το πρόβλημα. Τελικά οι παρεμβάσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

    Τούτες τις μέρες ακούω και ακούμε δηλώσεις επί δηλώσεων από τους κ. Αντωνιάδη και κ. Σημιτσή, ότι, επιτέλους, υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ύψους 600 χιλιάδων ευρώ για μια περιορισμένη παρέμβαση – αναβάθμιση του αμφιθεάτρου, συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης την οποία  αδυνατούσε η Περιφέρεια να εκπονήσει τα προηγούμενα χρόνια..Πέρα από το γεγονός ότι το προβλεπόμενο ποσό είναι μικρό, ευλόγως γεννιούνται τα παρακάτω (αφελή) ερωτήματα:

    • Ø Ποιος αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης;
    • Ø Θα γίνει διαγωνισμός και δημοπρασία;
    • Ø Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου;

    Οι επισημάνσεις αυτές εκπορεύονται από την αγωνία και μόνο ενός πολίτη μιας πόλης με πολύ μεγάλη πνευματική και πολιτιστική παραγωγή, καταδικασμένη να βασίζεται σε ένα ξεπερασμένο τεχνικά και αισθητικά αμφιθέατρο. Δεν αμφισβητώ επίσης την εκπεφρασμένη βούληση των κ. Αντωνιάδη και κ. Σημιτσή να επιχειρήσουν και να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Άλλωστε η Δούρου και ο Καρανίκας είναι πολύ μακριά από τη Καβάλα, για να φορτώσουμε πάνω τους αμαρτίες, που έγιναν συνήθειες

    ΥΓ. Το προβλεπόμενο ποσό των 40.000 ευρώ που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα δράσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για το 2020 κι εγκρίθηκε (από τους συν-εργάτες και συν εργαζόμενους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ) με θέμα Συνέδριο- Θρησκευτικός Τουρισμός, « Στα βήματα του αποστόλου Παύλου»

    • Ø Σε ποιόν φορέα υλοποίησης θα δοθεί
    • Ø Με ποιές δράσεις;
    • Ø Δεν είναι μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της Καβάλας;
    • Ø Ούτε ο Πάπας να έλθει… Οψόμεθα!!

    Με εκτίμηση

    Λυμπεράκης Δημήτρης, Σύμβουλος ΠΕ Καβάλας

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.