Χρονόμετρο

  Παρουσιάστηκε ο 23ο τόμος των Θασιακών

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

  Την Τρίτη το απόγευμα παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ο νέος, ο 23ο στη σειρά τόμος των Θασιακών, από τον πρόεδρο της Θασιακής Ένωσης Καβάλας Νίκο Τσιλογεώργη και τον ιστορικό Κωνσταντίνο Χιόνη. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μέλη και φίλοι της Θασιακής αλλά και φιλίστορες της Καβάλας.

   

  Επειδή, στην εκδήλωση δεν ήταν δυνατόν να παραστεί ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, λόγω της συμμετοχής του εκείνη την ώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ωστόσο απέστειλε χαιρετισμό στον οποίον τονίσει ότι «Η διατήρηση της παράδοσης και της τοπικής ιστορίας, είναι ένα καθήκον που έχουμε απέναντι, όχι μόνοστους πολίτες  «των δικών μας ημερών», για να γνωρίζουν που ζουν και που ανήκουν, αλλά και τους μελλοντικούς, αυτούς που θα έρθουν, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αδιάλειπτη συνέχεια της παρουσίας του Ελληνικού Έθνους σε αυτό το τόπο. Μια παρουσία που χρονολογείται πολλούς αιώνες π.Χ. και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας, αδιάλειπτα. «Οι τίτλοι ιδιοκτησίας» αυτής της γης, δεν είναι μόνο τα συμβόλαια και τα πιστοποιητικά των κτημάτων, είναι και το γνωστό τετράπτυχο, το «ελληνικόν όμαιμον, ομόθρησκον, ομόγλωσσον και ομότροπον». Αυτό δηλαδή που καταγράφεται και διασώζεται μέσα από την τοπική Παράδοση και την Τοπική ιστορία και το οποίο εσείς φροντίζετε, να διασώζετε με συνέπεια και μη φειδόμενοι τους κόπους.

  Η έκδοση του 23ου τόμου των Θασιακών είναι η απόδειξη για το έργο που προσφέρετε. Αληθινό επίτευγμα! Όπως επίσης και το συνέδριο που προηγείται πριν από κάθε έκδοση. Μαζί και τα δυο αποτελούν την παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς πολίτες αυτού του τόπου. Κάθε συνέδριο και κάθε έκδοση είναι ένας πλούτος κειμένων και πολλές φορές σπάνιων φωτογραφιών που καλύπτει το σύνολο των θεμάτων του τεράστιου παραδοσιακού – ιστορικού κεφαλαίου της Θάσου.

  Στις σελίδες του κάθε τόμου, αποτυπώνεται ένας πλούτος από πληροφορίες που έχουν συλλέξει και επεξεργαστεί σημαντικοί ερευνητές και επιστήμονες που με συνέπεια και αυταπάρνηση συγκεντρώνουν το σχετικό υλικό και το επεξεργάζονται, για να το παραδώσουν σε όλους εμάς, για να το μελετήσουμε, για να αντλήσουμε χρήσιμες γνώσεις αλλά και για να διασωθεί! Είναι πληροφορίες και γνώσεις απαραίτητες για τον ερευνητή του μέλλοντος,  καθώς πολλά από αυτά τα στοιχεία κάποια στιγμή θα τα εξαλείψει η «σκόνη του χρόνου». Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, η δύναμη της εντροπίας ωθεί τα πάντα προς την φθορά και την αταξία. Η δική σας προσπάθεια είναι απέναντι σε αυτή τη δύναμη. Και αυτό δίνει αξία στον κόπο, το χρόνο και πολλές φορές τα έξοδα αυτής της μεγάλης προσπάθειας, η οποία θεμελιώνεται στην εθελοντική προσφορά και την διάθεση προσωπικού χρόνου. Και όλα αυτά-στους δύσκολους χρόνους που ζούμε-, επαυξάνουν την αξία της.

  Ευελπιστώ, να συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια, να εμπλουτίζεται συνεχώς η τράπεζα της γνώσης που έχετε δημιουργήσει και η σημερινή «κατάθεση» ναφέρει «τόκους» που θα κάνουν το νησί της Θάσου καλύτερο και την ζωή των ανθρώπων σε αυτό πιο ουσιαστική και πλούσια σε γνώσεις.

  Εκ μέρους της Π.Ε. Καβάλας και της Π.Ε. Θάσου και ευρύτερα της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη θέλω να χαιρετήσω την προσπάθειά σας για την έκδοση του 23ου τόμου των Θασιακών και να ευχηθώ την συνέχιση του έργου σας».

   

  Με ιδιαίτερη εκτίμηση

  Ο  Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

  Δρ. Θεόδωρος Α. Μαρκόπουλος

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.