Χρονόμετρο

    ΑΝ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TALENT SHOW “THE VOICE”…Αναστάσιος Παπαναστασίου: «Πάνω απ’ όλα η μεγάλη μου αγάπη είναι να συνθέτω»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ο νεαρός Καβαλιώτης συνθέτης και ερμηνευτής, μιλά για τους στόχους του σε σχέση με τη μουσική αποδεικνύοντας πάνω απ’ όλα πως είναι ένας προσγειωμένος άνθρωπος που ξέρει από πού έρχεται και γνωρίζει που επιθυμεί να βαδίσει στη συνέχεια

     

     

    Τον απολαύσαμε να προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο τραγούδια ελληνικά και ξένα και να τα κάνει «δικά του» στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης τηλεοπτικής εκπομπής “The Voice”! Έφτασε στα προημιτελικά του δημοφιλούς talent show και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως άξιζε να φτάσει πιο ψηλά, ίσως και στην πρώτη θέση! Ωστόσο ο Αναστάσιος Παπαναστασίου, φαίνεται πως δεν έχει χρόνο να διαθέσει για ό,τι έγινε στο παρελθόν, πολύ απλά επειδή ήδη στο μυαλό του στριφογυρνούν οι μεγάλες καλλιτεχνικές ευκαιρίες του μέλλοντος! Λίγο πριν «πετάξει» για μια νέα πρόκληση στο μακρινό Χονγκ Κονγκ, μοιράζεται με τους αναγνώστες του «Χ», τις εμπειρίες που είχε όχι μόνον από τη συμμετοχή του σ’ ένα υψηλής τηλεθέασης μουσικό TV show, αλλά και από τον λαμπερό κόσμο της μουσικής βιομηχανίας, καθώς και από τη ζωή στο εξωτερικό, που ίσως τελικά και να μην είναι το “El Dorado” που νομίζουν ορισμένοι…   

     

    Συνέντευξη στον Άγγελο Η. Καλόγρηα ([email protected])

     

     

     

    – Συνήθως αυτοί που πρωτεύουν σε talent shows τύπου “The Voice”, δεν κάνουν κάτι αξιοσημείωτο έπειτα, αντιθέτως εκείνοι που δεν φτάνουν ως «το τέλος του δρόμου», πετυχαίνουν πολλά παραπάνω σε επίπεδο καριέρας! Στατιστικά μιλώντας, μήπως είναι «ευλογία» που φτάσατε… μόνον μέχρι τους «8»;

     

     

    «Εγώ τις πόρτες που ήθελα να χτυπήσω τις χτύπησα, τα άτομα που ήθελα να γνωρίσω τα γνώρισα και την μουσική που ήθελα να την ακούσουν πολύ συγκεκριμένα αυτιά την έδωσα και την άκουσαν. Από εκεί και πέρα την συγκεκριμένη ερώτηση μόνο ο χρόνος μπορεί να απαντήσει».

     

     

    – Είστε Καβαλιώτης στην καταγωγή, ωστόσο, κατά περίεργο τρόπο χρειάστηκε να κατεβείτε από την Σουηδία όπου ζείτε τα τελευταία χρόνια για να δοκιμάσετε την τύχη σας και πάλι στην Ελλάδα! Ποιο ήταν το κίνητρο που σας οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση;

     

     

    «Ως συνθέτης έπρεπε να σκεφτώ κάτι δραστικό ώστε να επικοινωνήσω με εταιρείες και καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Γράφω στο στούντιο μου στην Σουηδία μουσική σε πολλές γλώσσες. Ελληνικά, Αγγλικά, Σουηδικά, για την ΠΓΔΜ, την Σερβία, την Βουλγαρία. Για να είμαι πιο κατανοητός. Μπορεί να συνεργάζομαι στην Σουηδία με καλλιτέχνες και εταιρείες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η “Sony” της Σκανδιναβίας είναι η ίδια με την “Sony” Ελλάδος. Τελούν υπό την ίδια αιγίδα αλλά είναι κάτι 100% διαφορετικό. Έχοντας πάρα πολλά ελληνικά τραγούδια στο library μου, σκέφτηκα λοιπόν να κατέβω στην Αθήνα στο συγκεκριμένο talent show να τραγουδήσω και όταν θα έβλεπα την κατάλληλη ευκαιρία θα προσπαθούσα να ανοιχτώ σε νέα μεγαλύτερα μονοπάτια».

     

     

    – “The Voice”..! Ήταν αυτό που περιμένατε ή βρεθήκατε προ εκπλήξεων; Είτε θετικών, είτε αρνητικών;

    «Ήταν μια φανταστική εμπειρία. Η παραγωγή κάνει ό,τι μπορεί να σε καλωσορίσει και προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε οτιδήποτε συνθήκες. Προσωπικά μόνο θετικές εμπειρίες μού άφησε το εν λόγω ταξίδι, αν μπορώ να το πω έτσι».

     

    – Κάποτε το ερώτημα ήταν «κιθαρίστας ή ντράμερ;», σήμερα για εσάς τουλάχιστον είναι «τραγουδιστής ή songwriter;», ειδικά τώρα που δείξατε την ερμηνευτική σας ποιότητα στο κοινό;

    «Κοιτάξτε. Πάνω απ’ όλα η μεγάλη μου αγάπη είναι να συνθέτω. Να γράφω μουσική. Μουσική και στίχους. Να προσπαθώ να σχεδιάσω με χαρτί και μολύβι εικόνες με λέξεις και μελωδίες που ο ακροατής θα μπορέσει να βρει τον εαυτό του εκεί μέσα. Βοηθάει το γεγονός ό,τι μπορώ να τραγουδάω ώστε να κάνω ένα demo (σ.σ. δοκιμαστική ηχογράφηση) πιο κατανοητό για τον καλλιτέχνη / μάνατζερ που ενδιαφέρεται να του γράψω το επόμενο single, αλλά μέχρι εκεί νομίζω. Δεν με έχω σκεφτεί να τραγουδάω. Γενικά το μικρόβιο του τραγουδιστή μού έφυγε αρκετά νωρίς».

     

    – Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα shows στυλ reality, talent κ.α. Υπάρχουν οι φανατικοί θαυμαστές, τη στιγμή που υπάρχουν επίσης φανατικοί πολέμιοι. Έχοντας πια δει τα πράγματα από μέσα, ποια είναι η δική σας άποψη για αυτά; Ευτελίζουν την Τέχνη όπως θεωρούν κάποιοι ή αποτελούν πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες όπως πιστεύουν μερικοί άλλοι;        

    «Όλα είναι αποφάσεις του εκάστοτε διαγωνιζομένου. Εάν έρθει η εταιρεία, όποια και αν είναι η εταιρεία αυτή, και σου πει “θα σε κάνω διάσημο αλλά θέλω από σένα αυτό και αυτό και αυτό”. Ποιος είναι κακός στην συγκεκριμένη περίπτωση; Η εταιρεία που πάντα έτσι λειτουργούσε και κάνει τη δουλειά της ή εσύ που δεν διάβασες καλά το συμβόλαιο σου και δεν κοίταξες τα “between the lines” νοήματα; Δεν είναι ποτέ λάθος μόνο από την μια πλευρά. Κάθε δράση έχει μια αντίδραση».

     

    – Είχατε την τύχη να συνεργαστείτε με την Έλενα Παπαρίζου, ως μέλος της ομάδας της, αλλά και να έρθετε σε επαφή με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής όπως οι Σάκης Ρουβάς, Κωστής Μαραβέγιας και Πάνος Μουζουράκης. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι; Εκκεντρικοί; Απόμακροι; Τίποτε από όλα αυτά; Όλα αυτά μαζί;   

    «Όλοι οι προσδιορισμοί που αναφέρατε βρίσκονται μέσα μας. Σε μένα, σε σένα, στον κάθε συνάνθρωπό μας. Κάποιοι έχουμε κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά σε μεγαλύτερο βαθμό και κάποιοι σε μικρότερο. Το balance είναι κάτι το ιδιαίτερο. Συγκεκριμένα όμως για να σας απαντήσω, μόνο με την κ. Παπαρίζου, είχα επαφές λόγω του ότι ήταν η coach μου και μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως είναι το πιο “down to earth” άτομο που έχω γνωρίσει».

     

    – Από την άλλη μεριά, οι σχέσεις με τους συμπαίκτες. Προλάβατε να αναπτύξετε τέτοιες με τα υπόλοιπα παιδιά του “Voice”;

    «Ο αριθμός είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορώ να πω πως κατάφερα από την αρχή να αναπτύξω σχέσεις. Έβλεπες την μια εβδομάδα ένα παιδί και την άλλη δεν υπήρχες ούτε εσύ ούτε αυτό (σ.σ. γέλια)! Πέραν της πλάκας όμως, οδεύοντας στην τελική φάση του παιχνιδιού, έχεις ήδη δει ποιος κινείται στα ίδια vibes, με ποιον ταιριάζεις και με ποιον όχι. Για να σου απαντήσω λοιπόν, έχω κρατήσει επαφή με 4 – 5 άτομα που όσο μακριά κι αν είμαστε και η σχέση μας δεν θα διακοπεί και συνεργασία θα προκύψει».

     

    – Ζείτε πια στη Σουηδία, μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι ευκαιρίες φαντάζουν περισσότερες και μεγαλύτερες – υποθετικά μιλούμε πάντα – σε σχέση με την Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων. Είναι η υπόθεση μας σωστή ή και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν;

    «Προβλήματα υπάρχουν παντού. Απλά κάνοντας τόσο focus στα δικά μας, οι άλλες χώρες φαντάζουν μαγικές. Δεν νομίζω πως είναι έτσι. Και στις άλλες χώρες, άνθρωποι που κάνουν σφάλματα ζουν. Δεν υπάρχει το αλάθητο πουθενά. Εμείς σκεφτόμαστε με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, εμείς πράττουμε τις πράξεις που πράττουμε».

     

    – Ο ξενιτεμένος Έλληνας, ο ξενιτεμένος άνθρωπος γενικότερα, κουβαλάει συνήθως την ιδέα του γυρισμού μέσα του. Ειδικά έπειτα από αυτή την… “made in Greece” εμπειρία σας, βλέπετε πιο πιθανή την επιστροφή σας στα πάτρια εδάφη;   

    «Μόλις μερικές μέρες πριν δέχθηκα θέση καθηγητού θεωρητικών μουσικής και η γυναίκα μου ως καθηγήτρια πιάνου σε μια τεράστια ακαδημία μουσικής στο Χονγκ Κονγκ. Θα είμαστε εκεί ως τις 15 Ιανουαρίου. Την Ελλάδα πάντα θα την αγαπάω και θα την έχω μέσα στην καρδιά μου. Και αν μπορώ να την προμοτάρω με οποιονδήποτε τρόπο, θα το κάνω. Εμένα η πατρίδα μου δεν με πλήγωσε ποτέ. Οτιδήποτε γίνεται, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο γενικότερα, είναι σκέψεις, αποφάσεις και εν τέλει πράξεις δικές μας.  Οι αποφάσεις οι λανθασμένες κατά καιρούς με στεναχωρούν αλλά δεν μπορεί να είναι για πάντα έτσι. Όλα γυρίζουν και ίσως και εγώ μια μέρα…».


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.