Χρονόμετρο

    Παγγαίο : Στ’ αχνάρια του Ορφέα, του Διονύσου και των Μουσών

    Δημοσιεύτηκε στις

    Παγγαίο : Στ’ αχνάρια του Ορφέα, του Διονύσου και των Μουσών

    Πέντε ορειβατικά καταφύγια και ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών εξυπηρετούν όσους και όσες επιθυμούν να έλθουν σε άμεση επαφή με τον ορεινό όγκο του Παγγαίου και να ανακαλύψουν τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του

    Στολίδι και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας εν γένει, το Παγγαίο είναι ένας πανέμορφος ορεινός όγκος με πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές, ιδανικός για περιπάτους και περιηγητικές διαδρομές.

     

    Τα σημάδια επάνω στα βράχια μας δείχνουν το δρόμο της ανάβασης του ανθρώπου από τα άγρια σκοτάδια της προϊστορίας στο φως του ιστορίας, εκεί που περιμένει να συναντηθεί με το θείο.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προϊστορικές βραχογραφίες που έχουν αποκαλυφθεί στον ορεινό όγκο του Παγγαίου.

     

    Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο πρώτος που έζησε στα φαράγγια του Παγγαίου με τα άγρια θηρία ήταν ο Ορφέας, γιος της Μούσας Καλλιόπης, ήρωας, ποιητής και φημισμένος μουσικός, ιδρυτής μυστηριακών τελετών.

     

    Αργότερα ήταν ο Διόνυσος (θεός της γονιμότητας, της ευφορίας, της αμπέλου και του κρασιού) εκείνος που μαζί με τις Μαινάδες του πραγματοποιούσε στα έρημα φαράγγια του Παγγαίου τα οργιαστικά γλέντια του.

     

     

    Με το αγαπημένο βουνό των Μουσών συνδέθηκε και ο μυθικός βασιλιάς Μίδας, που έγινε πλούσιος και ισχυρός χάρη στο χρυσάφι του Παγγαίου.

     

    Τα πλούσια μεταλλεία χρυσού και αργύρου της περιοχής (η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει στοές μεταλλείων σε διάφορα σημεία) εκμεταλλεύτηκαν συστηματικά Θασίτες, Αθηναίοι, Μακεδόνες (Φίλιππος Β’, Μέγας Αλέξανδρος και Διάδοχοι) και Ρωμαίοι.

     

    Το Παγγαίο αποτέλεσε θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων και σκληρών μαχών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

     

    Πεζοπορικές διαδρομές στο Παγγαίο

    Πέντε ορειβατικά καταφύγια και ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών εξυπηρετούν όσους και όσες επιθυμούν να έλθουν σε άμεση επαφή με τον ορεινό όγκο του Παγγαίου (ψηλότερη κορυφή του, το Μάτι, υψόμετρο 1.956) και να ανακαλύψουν τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του.

     

    Τρία από τα εν λόγω καταφύγια βρίσκονται κοντά στις κορυφές του βουνού: «Στέργιος Χατζηγεωργίου», στην Κοιλάδα του Ορφέα (υψόμετρο 1.750), «Αργύρης Πεταλούδας», στα Βλάχικα Καλύβια (υψόμετρο 1.550), καταφύγιο Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Καβάλας (υψόμετρο 1.650).

     

    Τα υπόλοιπα δύο είναι το καταφύγιο της Πρώτης Σερρών, στην τοποθεσία Μπουγατίνα (υψόμετρο 1.200), και το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ροδολίβους, στην τοποθεσία Χατζηκώστα Σουλνιάρι (υψόμετρο 1.000).

     

    Οι υπάρχουσες πεζοπορικές διαδρομές στο Παγγαίο, σύμφωνα με την παρουσίαση που γίνεται από το διαδικτυακό τόπο του Ε.Ο.Σ. Καβάλας, είναι οι ακόλουθες:

     

    Το μονοπάτι της Αυλής

     

    Το μονοπάτι της Εικοσιφοίνισσας

     

    Το μονοπάτι της Νικήσιανης

     

    Το μονοπάτι του Ροδολίβους

     

    Το μονοπάτι «Μαύρα νερά»

     

    Το μονοπάτι της Πρώτης

     

    Το μονοπάτι της Μεσορόπης

     

     

     

    https://www.in.gr/


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.