Χρονόμετρο

  Τι ψάχνει η Άννα Παναγιωταρέα στην ανασκαφή της Αμφίπολης;

  Δημοσιεύτηκε στις

  Πληροφορίες του «Χ» μαρτυρούν ότι η γνωστή δημοσιογράφος παρακολουθεί από κοντά την πορεία των εργασιών

   

   

  Αποτελεί γενική παραδοχή, πλέον, ότι το facebookείναι ο σύγχρονος «Εφιάλτης» ή για να το μεταφέρουμε στην καθημερινή μας φρασεολογία, ο σύγχρονος «ρουφιάνος» των διαθέσεων μας.

  Από αυτόν τον «άγραφο» κανόνα δεν μπορεί να ξεφύγει, κατ’ όπως αποδεικνύεται ούτε η γνωστή από τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία και καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άννα Παναγιωταρέα.

  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του «Χ», η κ. Παναγιωταρέα βρίσκεται, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, στην καρδιά των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στον λόφο Καστά, πάνω από το χωριό Μεσολακκιά, στις Σέρρες και πιθανότατα να είναι στην ευθύνη της η καθημερινή ενημέρωση με δελτία Τύπου.

   

  Δελτία τύπου, τα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μας, δεν είναι σύγχρονα με την εξελικτική πορεία της ανασκαφής, αλλά πληροφορούν για γεγονότα και ευρήματα, τα οποία η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη έχει φέρει στο φως τουλάχιστον 4-5 μέρες νωρίτερα.

  Προφανώς, αυτό δεν αποτελεί πρωτοβουλία της κ. Παναγιωταρέα, αλλά είναι εντολή άνωθεν, ενδεχομένως και από το γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εδώ και λίγο καιρό έχει «καταστήσει» κάτοικο Μεσολακκιάς και τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ώστε να επιβλέπει την πορεία των εργασιών.

  Αυτό που αποτελεί απορία, είναι για ποιο λόγο και με ποια ιδιότητα βρίσκεται στον χώρο των ανασκαφών η Άννα Παναγιωταρέα, για την οποία οι μαρτυρίες είναι συνεχείς ότι έχει εγκατασταθεί στον λόφο Καστά έχοντας και άποψη για το τι δημοσιοποιείται. Έχει αναλάβει επικοινωνιακά να στηρίξει το όλο εγχείρημα και αν ναι, γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε η παρουσία της και ο ρόλος της;

   

   

  Η χαρά που δεν κρύβεται

   

  Αναφέρθηκε παραπάνω ότι το facebookμαρτυρά σε πολλές περιπτώσεις από τις αναρτήσεις των χρηστών σε ποια κατάσταση βρίσκονται, τι σκέπτονται ή προειδοποιούν τους onlineφίλους τους.

  Κρίνοντας, λοιπόν, τις αναρτήσεις της Α. Παναγιωταρέα, ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι μαρτυρίες που έφτασαν στα αυτιά μας, ότι η γνωστή δημοσιογράφος λειτουργεί ως άτυπο γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά και έχοντας επιπλέον πληροφόρηση νωρίτερα από τους άλλοτε συναδέλφους της.

  Στις 19 Αυγούστου, αναφέρει στον προσωπικό της λογαριασμό η κ. Παναγιωταρέα πως «Οι εργασίες στην Αμφίπολη προχωρούν καλά. Νομίζω ότι ως την Παρασκευή (22/8) θα έχουμε την εξωτερική εικόνα του τάφου!». «Έπεσε» (ηθελημένα άραγε;) λίγες μέρες έξω, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τη Κυριακή, στις 24 του μήνα. Μάλλον όχι, είναι η χρονοκαθυστέρηση που προαναφέραμε…

  Στις 23 Αυγούστου μας ενημερώνει, ωσάν να είναι παρούσα, ότι «είναι απίθανο πώς δουλεύει όλη η ομάδα στην Αμφίπολη: Όλοι σαν ένας. Και τόσος ενθουσιασμός: Από την Κατερίνα, την Ειρήνη ως τον Κώστα, τον Γιάννη και τα άλλα παιδιά. Αλλά είναι θαυμάσιο να πηγαίνει ο κόσμος απέξω, αν και γνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος. Είναι συγκινητικό, όπως και να το κάνεις, ότι έρχονται στο φως “μυστικά” που φύλαξε η γη των Μακεδόνων για 2300 χρόνια», αναφέροντας τα βασικά στελέχη της ανασκαφικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη με τα μικρά τους ονόματα. Ένα επιπλέον στοιχείο ότι γνωρίζει πολύ καλά, σαν να έχει προσωπική και καθημερινή σχέση με όλους αυτούς τους ανθρώπους της ανασκαφής.

   

  Τι έχει αναρτήσει στο προφίλ της

   

  Τέλος, από τις 14 Αυγούστου γνώριζε πολύ καλά ποιο είναι το πρόγραμμα των εργασιών που πραγματοποιεί η ανασκαφική ομάδα, δύο μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Μεσολακκιά, ώστε να ενημερωθεί από την ίδια την Κ. Περιστέρη. Γράφει, λοιπόν, η Α. Παναγιωταρεά στο facebook: «Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ και τα …παραμύθια! Είμαι πολύ απασχολημένη και δεν βρίσκω χρόνο για να γράψω στην σελίδα μου, αλλά διαβάζοντας τα ΤΕΡΑΤΑ που γράφονται για τον Τύμβο Καστά και το ταφικό μνημείο που βρέθηκε εντός του μαρμαρόγλυφου περιβόλου, θέλω τουλάχιστον εσείς που με διαβάζετε να ξέρετε την πραγματικότητα…: Τί γίνεται τώρα;
  1. Αποσύρονται οι όγκοι της άμμου-ποταμίσια και κοσκινισμένη- που συγκροτούσε τον τύμβο σε ύψος 33 μέτρων και επί της κορυφής του ήταν το γνωστό λιοντάρι της Αμφίπολης.
  2. Μπαίνουν ικριώματα, ώστε με ασφάλεια-τόσο για τους εργάτες όσο και για το μνημείο- να βγουν μία-μία οι πέτρες, που αποτελούν το σφράγισμα του τάφου. Είναι από πωρόλιθο και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μη διαλυθούν. Ηδη έχουν κακοπάθει από την υγρασία.
  3. Μπήκαν ξύλινα μπουντρέλια για να στηριχτεί αυτός ο τοίχος και να μη καταρρεύσει, καθώς θα αποσύρονται οι πέτρες που τον αποτελούν και αλλάζει το κέντρο βάρους.
  4. Μηχανικοί και αρχιτέκτονες επιβλέπουν το έργο της -ας πούμε- “καθαίρεσης”, καθώς οι πέτρες θα δένονται μία -μία με ιμάντες.
  5. Υπολογίζεται ότι θα έχει καθαιρεθεί ο τοίχος-σφράγισμα του τάφου ως την άλλη Παρασκευή, εφόσο όλα πάνε καλά.
  6. Τι θα δούμε, όταν καθαιρεθεί ο τοίχος; Την πρόσοψη του μνημείου και όλοι ελπίζουμε να έχει τοιχογραφία, που να βοηθήσει και στην ταυτοποίηση του νεκρού ή των νεκρών.
  7. Αφού αποσυρθούν τα χώματα από την πρόσοψη και αφαιρεθούν κι εκείνα που φαίνονται πίσω από τις σφίγγες, θα αποφασίσουν οι ανασκαφείς τα επόμενα βήματα.
  8. Μακάρι ο τάφος να ασύλητος αλλά και συλημένος να είναι, μακάρι να έχει επιγραφές ή άλλα στοιχεία για τον ένοικο ή τους ενοίκους του.
  9. Πιο πολύ όμως και από χρυσό αξίζει το ίδιο το ταφικό μνημείο, πού είναι μοναδικό για τα ως τώρα δεδομένα των μακεδονικών τάφων.
  10. ΑΥΤΗ είναι ΟΛΗ η αλήθεια.
  Και όποιος διάβασε προσεκτικά τις δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά δεν χρειάζεται να κάνει καμία εικασία. Είπε ό,τι πραγματικά ήταν γνωστό ως την Τρίτη το μεσημέρι. Πριν του βοτσαλωτού -μαυρόασπρου με ρόμβους- μετά από το τελευταίο σκαλί ως την είσοδο του τάφου, που αποκαλύφθηκε εχθές. Καλή Παναγιά, αύριο!».

   

  Στο Μαξίμου η Κ. Περιστέρη

   

  Στην Αθήνα κάτω από άκρα μυστικότητα φέρεται να ταξίδεψε το πρωί της Κυριακής η επικεφαλής των ανασκαφών, Κ. Περιστέρη, με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδευόμενη από την γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λ. Μενδώνη, ώστε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα μέχρι τώρα ευρήματα και την πορεία των ανασκαφών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανασκαφική ομάδα έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να γνωρίζει ήδη με ασφάλεια ποιος είναι ο «ένοικος» του ταφικού μνημείου στον τύμβο του λόφου Καστά, όμως οι ανακοινώσεις ενδέχεται να έρθουν με την άνοδο του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή της Αμφίπολης στις 6 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

  panagiotarea

  Η γνωστή Δημοσιογράφος και καθηγήτρια δημοσιογραφίας Άννα Παναγιωταρέα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις ανασκαφές στην Αμφίπολη


  Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να πέρασε την Κυριακή η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη για να ενημερώσει προσωπικά τον πρωθυπουργό

  Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να πέρασε την Κυριακή η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη για να ενημερώσει προσωπικά τον πρωθυπουργό


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.