Χρονόμετρο

  Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής: «Ανησυχία για τα εθνικά θέματα, φόβοι για αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στην ομιλία του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Πρόγραμμα Κλεισθένης), ο Βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και τους φόβους για απαξίωση και αποδυνάμωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη «ρουκέτα», όπως τη χαρακτήρισε, που εξαπέλυσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χαν για «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας» μιλώντας σε συνέδριο που γίνεται για τις συμφωνίες που επιτυγχάνονται στα Βαλκάνια και κάλεσε την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί του θέματος και να ζητήσει εξηγήσεις από τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

  Σε ό,τι αφορά το «Πρόγραμμα Κλεισθένης», τόνισε πως παρά τους πομπώδεις και εύηχους τίτλους για «μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου» και «εμβάθυνση της Δημοκρατίας», το νομοσχέδιο δεν πραγματεύεται ουσιαστικά και καίρια ζητήματα όπως η κατανομή των πόρων στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ο ακριβής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως όσον αφορά την προβληματική επικάλυψη αυτών.

  Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για την πρόβλεψη στο άρθρο 51 του Συντάγματος του δικαιώματος ψήφου των εκλογέων που βρίσκονται έξω από τα όρια της Επικράτειας, επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία ήδη από το 2009 έχει θέσει το θέμα, ενώ την τελευταία διετία έχει καταθέσει δύο φορές σχετική πρόταση νόμου, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από το Προεδρείο της Βουλής για συζήτηση στην Ολομέλεια.

  «Σήμερα, επανερχόμαστε» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «με μία συγκεκριμένη και έντιμη πρόταση. Ελάτε σε πέντε μήνες να νομοθετήσουμε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού μαζί με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Δεν το κάνετε, όμως, γιατί δεν το θέλετε και δεν το θέλετε γιατί δεν σας συμφέρει. Όλα τα άλλα, πολύ φοβούμαι, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις μιας Κυβέρνησης σε αποδρομή».


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.