Χρονόμετρο

  Δεν το γλιτώνει το πρόστιμο ο Δήμος Καβάλας για τους παιδικούς σταθμούς

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τρεις οι αιτίες για τον «βραχνά» των 616.000 €, όπως ανέφερε ο νομικός της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στη δήμαρχο

   

   

   

  Πολύ δύσκολα θα αποφύγει την επιβολή προστίμου ο Δήμος Καβάλας για τις παρατυπίες στη χρήση του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. στους παιδικούς σταθμούς και τις παρατηρήσεις που σημείωσε η Ε.Ε.Τ.Α.Α. κατά την άσκηση ελέγχων την χρονιά 2010-2011.

  Αυτό ανέφεραν στη Δήμητρα Τσανάκα οι υπάλληλοι και ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Ανάπτυξης, την οποία επισκέφθηκε χθες κατά την παραμονή της στην Αθήνα η δήμαρχος Καβάλας.

  Όπως είναι γνωστό, στον Δήμο Καβάλας επιβλήθηκε πρόστιμο 616.000 €, επειδή, σύμφωνα με τους ελεγκτές, αρκετά νήπια και βρέφη μετακινήθηκαν σε άλλους παιδικούς σταθμούς του δήμου από εκείνους που αρχικά είχαν οριστεί από το πρόγραμμα και στο οποίο έπρεπε να φιλοξενηθούν.

  Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Καβάλας θα αναγκαστεί να πληρώσει το πρόστιμο για τρεις λόγους, σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσίασε ο νομικός της Ε.Ε.Τ.Α.Α.:

  1) Για τις αλλαγές των παιδικών σταθμών, που ορίζονταν στην αρχή της χρονιάς για τη φιλοξενία παιδιών και στη διάρκεια αντικαθιστούνταν στη σχετική λίστα από άλλους παιδικούς σταθμούς.

  2) Για τη μη διαγραφή νηπίων ή βρεφών, που σταματούσαν να φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς (με αποτέλεσμα να μένουν εκτός προγράμματος μητέρες που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους βάσει κριτηρίων).

  3) Για τη «μεταγραφή» βρεφών σε κοντινούς παιδικούς με τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους. Όπως ανέφερε στην κ. Τσανάκα ο νομικός της Ε.Ε.Τ.Α.Α., το συγκεκριμένο επιχείρημα δεν ευσταθεί από τη στιγμή που στην αρχή της χρονιάς δίνονταν τρεις επιλογές παιδικών σταθμών.

  Ο νομικός της Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανέφερε στην κ. Τσανάκα ότι οι έλεγχοι θα είναι τακτικοί και στο μέλλον για τον Δήμο Καβάλας και της συνέστησε να μην γίνουν άλλου τέτοιου είδους «προσαρμογές», ώστε να μην επιβληθούν και νέα πρόστιμα.

  Παράλληλα, της υπέδειξε τον τρόπο σύνταξης της ένστασης που θα καταθέσει ο δήμος Καβάλας, ώστε να «επιβραδυνθεί» η επιβολή του προστίμου και αν αυτό επιβληθεί για όλο το ποσό των 616.000 €, να γίνει με καταβολή δόσεων και μετά από 2-3 χρόνια, που θα ανακουφίζει τρόπων τινά το ταμείο του δήμου.

   

  Άκαρπη επαφή και για το παλιό νοσοκομείο

   

  Η δήμαρχος Καβάλας βρέθηκε χθες και στο Υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συνομιλήσει με τον Μάκη Βορίδη, σχετικά με το θέμα της ιδιοκτησίας του παλιού νοσοκομείου.

  Αντί του υπουργού, είδε τον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου, ο οποίος της τόνισε ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας για το νοσοκομείο, με τη δήμαρχο να επισημαίνει ότι αν δεν προκύψει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, τότε θα ακολουθήσει νομική διαδικασία για τη διεκδίκηση του ακινήτου.

  Από κει και πέρα, ο ειδικός γραμματέας της πρότεινε την αξιοποίηση του οικοπέδου με την πρόσκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος για κατασκευή ενός κέντρου αποκατάστασης ασθενών, με την κ. Τσανάκα να απαντά ότι επιδίωξη του Δήμου Καβάλας είναι η δημιουργία κτηρίου για εναλλακτικό (ιαματικό) τουρισμό.

  Τέλος, η δήμαρχος κατέθεσε κι ένα αίτημα για την πρόσληψη ιατρών, ώστε να στελεχωθούν τα δημοτικά ιατρεία.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.