Χρονόμετρο

  Παγκόσμια ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ: Πώς μπορούν να διορθωθούν τα προβλήματα μνήμης;

  Δημοσιεύτηκε στις

  Είναι δυνατόν να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα μνήμης που έχουν πιθανώς αρχίσει να απασχολούν κάποιους ανθρώπους; Κι αν ναι, πώς;

    Η δευτερογενής πρόληψη απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν κάποια ελαφριά σημάδια άνοιας ή ήπιας νοητικής διαταραχής (ΗΝΔ), η οποία εμφανίζεται με συχνότητα 12%-19% σε άτομα άνω των 60 ετών, αποτελώντας πολύ συχνά προστάδιο άνοιας οφειλόμενης στη νόσο Αλτσχάιμερ, αν και μπορεί – λιγότερο συχνά – να οφείλεται και σε πλήρως αντιστρεπτά αίτια, όπως είναι οι μεταβολικές διαταραχές, οι παρενέργειες φαρμάκων ή η κακή ποιότητα ύπνου.

  Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ήδη εκδηλώσει έκπτωση σε κάποιον νοητικό τομέα (μνήμη, λόγο, προσανατολισμό), χωρίς όμως αυτή να επηρεάζει την κοινωνική και επαγγελματική τους λειτουργικότητα.

  Δείτε επίσης: Αλτσχάιμερ: «Μαμά, γιατί η γιαγιά δεν θυμάται το όνομά μου»;

  Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν πως θεωρούν ότι το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 60 ετών με ήπια νοητική διαταραχή μπορεί να αγγίζει και το 32,4% αλλά υποδιαγιγνώσκεται.

  Σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έχει επιβεβαιωθεί ότι η δευτερογενής πρόληψη για όσους εκδηλώνουν ήπια νοητική διαταραχή θα πρέπει να περιλαμβάνει σωματική άσκηση, ενώ ευεργετική πιθανολογείται πως είναι και η επίδραση της νοητικής ενδυνάμωσης. Αντίθετα, η αξία διαφόρων άλλων – κυρίως φαρμακευτικών – παρεμβάσεων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

  Η συνέχεια του άρθρου:

  Πηγή:https://www.vita.gr/2022/09/21/ygeia/pagkosmia-imera-kata-tou-altsxaimer-pos-mporoume-na-diorthosoume-ta-provlimata-mnimis/


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.