Χρονόμετρο

  Η ομορφιά και η ιστορία θα μας σώσουν…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Όταν πριν από δύο χρόνια είχα διατυπώσει την πρόταση να ονομαστεί το λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» δεν περίμενα ότι η πρόταση αυτή θα τύχαινε αποδοχής και ότι ενάμιση χρόνο μετά, στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας θα γινόταν η τελετή ονοματοδοσίας. Στο διάστημα που κύλησε δεν έγιναν ίσως όσα έπρεπε για να αξιοποιηθεί κατάλληλα αυτό το γεγονός και δεν αναφέρομαι μόνο στην προβολή του ονόματος αλλά και στη σύνδεση του με την Ιστορία. Το κέρδος είναι ότι ήδη την περασμένη χρονιά πέρασαν 16 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας αρκετές χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι έμαθαν ότι κατέπλευσαν στο λιμάνι που αποβιβάστηκε και ο Απόστολος Παύλος φέροντας τον Θείο Λόγο επί ευρωπαϊκού εδάφους και από απ΄ εκεί σε όλη την οικουμένη.

  Σκοπός μας δεν είναι να ευλογήσουμε τα γένια μας, για την πρωτοβουλία της ονοματοδοσίας, αλλά για να θίξουμε το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια. Αναφέρομαι στην κατάσταση που βρίσκεται η αρχαία Εγνατία, όχι μόνο στο κομμάτι της που βρίσκεται από την συνοικία του Βύρωνα και μέχρι τον Αγ. Σίλα, αλλά και στην συνέχεια μέχρι τους Φιλίππους. Ένα δρόμος σπαρμένος με κομμάτια μαρμάρων και γέφυρες που πλέουν δεν τις διαβαίνει κανείς…

  Αναφέρομαι στο θέμα της κατάστασης που βρίσκεται η αρχαία Εγνατία, για να επισημάνω, όχι μόνο την άμεση συνάρτηση που έχει με την ονοματοδοσία του λιμανιού, ως ένα ολοκληρωμένο και αναγκαίο βήμα για την προβολή του θρησκευτικού και πολιτισμικού μας πλούτου, αλλά για να καταδείξω ότι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση την καθιστά βιώσιμη. Η αρχαία Εγνατία επιδιορθώθηκε επί των ημερών του Στάθη Εριφυλίδη στο Δήμο Καβάλας, σήμερα είναι ρημάδι και ο λόγος είναι ότι δεν έγινε τίποτα για να ενταχθεί σ’  ένα σύνολο δράσεων που θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη του τόπου… απλά ήταν ένα ωραίος τόπος περιπάτου, για λίγους…

  Έγινε γνωστό χθες ότι ο Δήμος Καβάλας, ανέλαβε να πραγματοποιήσει σωστικές επεμβάσεις ανάδειξης και επισκευών στο Δρόμο του Νερού. Δεν καταλάβαμε όμως για ποιο σκοπό; Αν στις προθέσεις τους είναι να δημιουργήσουν ένα ακόμη τόπο περιπάτου, δεν έχουν να προσθέσουν και πολλά γιατί ήδη είναι μια εξαιρετικής ομορφιάς διαδρομή… Έχουν άραγε κάποιο σχέδιο να συνδέσουν το έργο με τα τείχη της βυζαντινής Χριστουπόλεως που κείτονται συντρίμμια λίγα μέτρα πιο πάνω ή να το συσχετιστούν με τα χρυσωρυχεία της Σκαπτής Ύλης και των Ασύλων του Φιλίππου που βρίσκονται βορειότερα, στην κατάληξη αυτού του δρόμου; Μην ξεχνάμε ότι αν η επίσκεψη του Απόστολου Παύλου στους Φιλίππους έθεσε τις βάσεις για τον εκχριστιανισμό της Ευρώπης, ο χρυσός της περιοχής μας έγινε το «καύσιμο» για να απλωθεί το ελληνικό πνεύμα, στην Ανατολή, με την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου.

  Μήπως αυτά τα δύο «μεγάλα ποτάμια», μπορούν και σήμερα να αρδεύσουν το άγονο έδαφος της πατρίδας μας; Που αλλού μπορούμε να προσδοκούμε για ανάπτυξη και ευημερία;

   

  σπηλαιο (1152 x 864)

   

   

   

   

   

   

   

  Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα σε ένα από τα σχετικά μεγάλα χρυσωρυχεία στην περιοχή των Ασύλων του  Φιλίππου Β’,- πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου-, και όπως διακρίνεται μέσα στο σκοτάδι που κυριαρχεί φαίνεται στο βάθος μια αχτίδα φωτός που μπορεί να ερμηνευτεί και ελπίδας!!! Σήμερα τα δεκάδες εξαντλημένα και διάσπαρτα χρυσωρυχεία βόρεια της Καβάλας, όπως το εικονιζόμενο, προσφέρονται μόνο ως αξιοθέατα και τόποι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά οι μοναδικοί επισκέπτες είναι ειδικοί, όπως γεωλόγοι, μεταλλειολόγοι και αρχαιολόγοι που τα επισκέπτονται για να τα μελετήσουν και να βγάλουν συμπέρασμα για τις τεχνικές εξόρυξης του χρυσού από την αρχαιότητα μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

  Κανένα δεν έχει απασχολήσει το πώς μερικά από αυτά μπορούν να γίνουν ένας υπαίθριος χώρος επισκέψιμος στους τουρίστες, συνδεδεμένος με το Δρόμο του Νερού και φυσικά την πόλη της Καβάλας. Η «Σκαπτή Ύλη», είναι ακόμη εδώ, ζώσα και έτοιμη να μας δώσει ακόμη πολύ «χρυσάφι», αρκεί βέβαια να πάρουμε την «αξίνα» και να «σκάψουμε»!!! Τα γράφω αυτά μπας και ευαισθητοποιηθεί κανείς από τους φιλοδοξούντες να υπηρετήσουν την ανάπτυξη αυτού του τόπου!!!

  Θεόδωρος Α. Σπανέλης 


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.