Χρονόμετρο

  Ανασκαφή Αμφίπολης: Μήπως το όρυγμα είναι παγίδα για τους τυμβωρύχους;

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μια λεπτομερής γεωφυσική έρευνα με σεισμικά θα δώσει απαντήσεις για την δομή του μνημειακού τάφου η οποία δεν αποκλείεται να θυμίζει λαβύρινθο!!!

   

   

  Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

   

  Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη εβδομάδα στον μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης, καθώς το βάθος του ορύγματος και τυχόν ευρήματα θα δώσουν ίσως τις πρώτες απαντήσεις. Η ανασκαφή, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες έχει προχωρήσει 20 – 30 εκ. τουλάχιστον στο βάθος του ορύγματος, οπότε τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να σχηματιστεί μια πρώτη εικόνα, χωρίς βέβαια και αυτό να είναι βέβαιο. Βλέπετε βρισκόμαστε σε μια ανασκαφή που όσο προχωράει, ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα, οι απαντήσεις που δίνει είναι με πολύ φειδώ. Τι είναι αυτό το τεχνητό όρυγμα; Η κρύπτη όπου θα βρεθεί η λάρνακα του νεκρού ή η είσοδος για τον τέταρτο θάλαμο; Εκτός και αν είναι μια παγίδα για να αποπροσανατολίσει τους τυμβωρύχου. Μην ξεχνάτε ότι ο αρχιτέκτονας είναι ο Δεινοκράτης και τα μέχρι τώρα στοιχεία σχηματίζουν την εικόνα του απρόβλεπτου αρχιτέκτονα!

   

  Τελικά είναι συλημένος ο τάφος όπως φαίνεται να έχει συμβεί, από τα μέχρι τώρα ευρήματα; Και αν υποδειχθεί ότι είναι συλημένος τι κρύβουν τόσο τόνοι στρυμονικής άμμου; Επίσης δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι πέρα από θύμα τυμβωρυχίας ο τάφος έπεσε και θύμα βανδαλισμών. Εδώ ανακύπτει ένα άλλο ερώτημα, από ποιους και γιατί έγιναν οι ζημιές στο μνημείο; Να έχει να κάνει η ιστορία της καταστροφής του με επιδρομή βαρβάρων οι οποίοι επειδή δεν βρήκαν κάτι αξίας άρχισαν να «τα σπάνε»; Να έχει να κάνει με ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε πολιτικές φατρίες κατά την διάρκεια των εμφυλίων συγκρούσεων των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

   

  Επιπλέον, για την κατάχωση του μνημείου, όπου σύμφωνα με το μέχρι τώρα επικρατέστερο σενάριο έγινε σε κατοπινούς χρόνους, δύο τινά – τουλάχιστον – υπάρχουν. Το ένα να έγινε με τελετουργικό τρόπο από ως κάποιους που σέβονταν τον νεκρό και δεν ήθελαν να διαταράξει κανείς τον αιώνιο ύπνο του. Το δεύτερο είναι να έγινε η κατάχωση αρκετούς αιώνες μετά – για παράδειγμα στους ρωμαϊκούς χρόνους – όπου ο τάφος να ήταν σημείο αναφοράς για εξεγέρσεις εναντίον των Ρωμαίων κατακτητών. Σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι το όνομα του νεκρού για τον οποίον χτίστηκε το μνημείο, ήταν ικανό να δημιουργήσει προβλήματα στους νέους επικαρπωτές της μακεδονικής γης.

   

  Απάντηση στο πότε έγινε η κατάχωση μπορούν να δώσουν τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν μέσα στην άμμο της επίχωσης και τα οποία κατά την άποψη της επικεφαλής αρχαιολόγου κ. Κατερίνας Περιστέρη δεν μπορούν να μπουν σε ένα δελτίο Τύπου. Ωστόσο είναι σημαντικά, για παράδειγμα τυχόν κεραμικά ευρήματα, αμέσως δίνουν στοιχεία για την χρονολόγηση. Ακόμη και ένα πρωτοετής φοιτητής αρχαιολογίας μπορεί να κάνει μια πρώτη εκτίμηση αν ένα όστρακο είναι των ελληνιστικών ή των ρωμαϊκών χρόνων. Επ’ αυτού λοιπόν και χωρίς να εισέρθει σε λεπτομέρειες η κ. Περιστέρη θα μπορούσε να διατυπώσει μια εκτίμηση χρονολόγησης της επίχωσης.

   

  foto 6

  Μια ακόμη παγίδα

   

  Ωστόσο, επικαλούμενοι και πάλι την σκέψη του Δεινοκράτη επιχειρούμε μια ριψοκίνδυνη πρόβλεψη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το έδαφος του τάφου στον τρίτο θάλαμο, ακουμπάει σε σχιστολιθικό πέτρωμα μπορούμε να εικάσουμε ότι η σήραγγα που τυχόν υπάρχει και ξεκινάει από το στόμιο του τεχνητού ορύγματος να είναι απλά μια παγίδα για τους τυμβωρύχους. Όσοι ασχολούνται με την σπηλαιολογία γνωρίζουν ότι τα σπήλαια που έχουν δημιουργηθεί σε σχιστολιθικά πετρώματα έχουν το χαρακτηριστικό να εμποδίσουν την δίοδο της υγρασίας και του οξυγόνου. Στο όρος Παγγαίου, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται ο μεγάλος Τύμβος της ανασκαφής, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο η συνύπαρξη ασβεστολιθικών πετρωμάτων με σχιστολιθικά, γεγονός που συμβάλει τα μέγιστα και στον «εγκλωβισμό» του χρυσού, στα σημεία επαφής τους. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι το Παγγαίο είναι ένα χρυσοφόρο όρος.

   

  Στην τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος». Αν λοιπόν το υπέδαφος είναι από σχιστόλιθο είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο να υπάρχει σήραγγα αλλά αν υπάρχει ίσως να είναι ακόμη και παγίδα. Επίσης ότι γεγονός ότι δεν βρέθηκε σκάλα, ενισχύει τη σκέψη ότι το φρεάτιο αυτό αν δεν οδηγεί σε νεκρικό θάλαμο, ίσως να είναι απλά μια παγίδα για τον εγκλωβισμό των παρείσακτων!!! Και που βρίσκεται τότε ο νεκρικός θάλαμος;

   

  Ο Δ. Λαζαρίδης πίστευε ότι υπήρχε είσοδος κάτω από το λιοντάρι, στην κορυφή του Τύμβου

  Ένας πραγματικός λαβύρινθος

   

  Την απάντηση τη δίνουν μάλλον οι κατά καιρούς γεωφυσικές μετρήσεις που έχουν γίνει στο λόφο, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κενά στο Τύμβο που θα μπορούσαν κάλλιστα να φιλοξενήσουν με απόλυτη ασφάλεια ένα νεκρικό θάλαμο για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Αν η είσοδος για τον τέταρτο θάλαμο δεν βρίσκεται κάπου στο τρίτο θάλαμο και είναι απροσπέλαστη από τον βιαστικό «επισκέπτη» – κοινώς να υπάρχει μια κρυφή πύλη –  μην αποκλείουμε να βρίσκεται σε άλλο σημείο του λόφου, κάτι το οποίο εξάλλου φαίνεται στην μελέτη του καθηγ. του Πανεπιστημίου Πατρών Λάζαρου Πολυμενάκου. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, δήλωσε στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ ότι στην κορυφή του Τύμβου, εκεί που ήταν ο Λέοντας τοποθετημένος υπήρχε μυστική πύλη εισόδου, εγκλωβισμένη με άμμο, για την περίπτωση βίαιης αποσφράγισης. Το σχετικό άρθρο εδώ.

   

  Ίσως, γι’ αυτό στα επόμενα σχέδια της ανασκαφικής ομάδας είναι η διεξαγωγή μιας λεπτομερούς γεωφυσικής καταγραφής ολόκληρου του λόφου για να εντοπιστούν και άλλοι τάφοι και άλλοι τυχόν είσοδοι στο κεντρικό μνημείο!!! Δεν θα ξαφνιαστούμε αν αποκαλυφθεί ένας ολόκληρος λαβύρινθος κάτω από το Τύμβο.

   

  Ποιος είπε ότι ο Δεινοκράτης δεν έκανε ένα μνημείο για να δοκιμάσει τις αντοχές μας και την υπομονή μας;

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.