Χρονόμετρο

    ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ: ΟΔΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ Ή ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ;

    Δημοσιεύτηκε στις

    «Επένδυση» για το μέλλον το όνομα του Αποστόλου των Εθνών

     

    Αρκεί να μην περιοριστούμε στο θέμα της ονοματοδοσίας ενός δρόμου αλλά να επεκταθούμε σε μια ευρεία γκάμα δράσεων και πρωτοβουλιών

     

     

     

     

     

    Μέσα από τις στήλες του «Χ» στις αρχές του 2013 διατύπωσαν την πρόταση – ήταν παραμονές της εορτής των Θεοφανείων – ότι ήταν καιρός πια το λιμάνι της Καβάλας να αποκτήσει όνομα, όπως και έγινε με ιδιαίτερα πανηγυρικό τρόπο την ημέρα του εορτασμού της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης.

     

    Ήδη μερικά χρόνια νωρίτερα είχε γίνει η ονοματοδοσία του νέου λιμανιού στην Νέα Καρβάλη σε ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’. Με αυτό τον τρόπο τιμήθηκε ίσως ο σημαντικότερος και διορατικότερος βασιλιάς του Μακεδονικού βασιλείου, που σήμερα θα μπορούσε να είναι το κυρίαρχο όνομα, αν δεν είχε επακολουθήσει ο γιός του Αλέξανδρος Β’, οποίος με τα ηρωικά του κατορθώματα που μέσα σε 13 χρόνια κατάφερε να κατακτήσει την Ανατολή, ξεπερνώντας με αυτόν το τρόπο το πατέρα του. Έτσι κατέκτησε το προσωνύμιο ΜΕΓΑΣ, γιατί με το θάρρος του, τις ηγετικές του ικανότητες και την στρατηγική του σκέψη κατάφερε το ακατόρθωτο, την έξοδο των Ελλήνων από την πόλη – κράτος και την διαμόρφωση της πρώτης Ελληνικής Αυτοκρατορίας. Οι διάδοχοι του λόγω του εθνικού μας σπορ, της ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ, δεν κατάφεραν να κρατήσουν για πολύ αυτό το επίτευγμα και ουσιαστικός διάδοχος υπήρξε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η οποία πολύ σύντομα εξελληνίστηκε και στην συνέχεια εκχριστιανίστηκε, μετεξελισσόμενη σε μια Χριστιανική Αυτοκρατορία.

     

    Ο ρόλος ενός Ρωμαίου

     

    Ο πρώτος που αποφάσισε να ενώσει της Ανατολή με την Δύση ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, χρησιμοποιώντας τους μικτούς γάμους και σχεδιάζονταν την ανταλλαγή πληθυσμών. Δεν πρόλαβε όμως να το κατορθώσει, πέτυχε όμως κάτι άλλο, να αφήσει πολιτική παρακαταθήκη, την οποία κανένας από τους διαδόχους τους και τους επιγόνους του δεν μπόρεσε να καταλάβει και να αξιοποιήσει. Χρειάστηκε να φτάσουμε στον 3ο αιώνα μ.Χ. να ανέβει στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Καρακάλλας (Marcus Aurelius Severus Antoninus Augustus), γιος του Σεπτίμιου Σεβήρου και της Ιουλίας Δόμνας (καθόλου τυχαία πρόσωπα και τα δύο), φανατικός λάτρης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος μελετώντας τον μεγάλο Μακεδόνα βασιλιά, αντιλαμβάνεται ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η εξέλιξη της μετεξέλιξης της αυτοκρατορίας του, χρειάζεται να δοθεί η ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους του ελεύθερους. Αυτό για την εποχή είναι μια επανάσταση!!!

     

    Εν τω μεταξύ, ήδη έχει προηγηθεί το ταξίδι του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου, από την Ανατολή στην Δύση. Είναι ο Απόστολος που έχει συγκρουστεί με τον Απόστολο Πέτρο για το θέμα της περιτομής, υποστηρίζοντας ότι οποιοσδήποτε εθνικός ασπάζεται το Χριστιανισμό δεν υποχρεούται να ακολουθήσει το συγκεκριμένο ιουδαϊκό έθιμο. Αυτομάτως αυτή η απόφαση της πρώτης συνόδου των Αποστόλων στην Ιερουσαλήμ, αποδεσμεύει τον Χριστιανισμό από τα «δεσμά» του Ιουδαϊσμού και δημιουργεί προϋποθέσεις για να γίνει η νέα θρησκεία, όλων των εθνών. Φορέας του Θείου Λόγου, σε αυτό το μεγάλο ταξίδι, γίνεται ο Απόστολος Παύλος!!! Ξεκινάει το ταξίδι, αρχικά, σε διάφορες πόλεις της Ασίας, αλλά ένα όραμα στην γη της Τρωάδας, τον οδηγεί στην Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Προσωπικά πιστεύω ότι η έλευσή του εδώ δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η περιοχής μας είναι ο τόπος όπου οι αρχαίοι Θράκες, δημιούργησαν την πρώτη θρησκεία, σαν δόγμα και σαν οντότητα, καθώς εδώ έχουμε την πρώτη λατρεία του θεού Διονύσου και στην συνέχεια του Ορφέα, όπου γίνεται λόγος για την μετά θάνατο ζωή!!! Ερχόμενος εδώ ο Απόστολος Παύλος βρίσκει έφορο έδαφος για να μιλήσει για αυτό το θέμα και αποδεικνύεται η επιλογή του, πολύ σωστή! Από εδώ, από το λιμάνι της Νεάπολης, από την σημερινή Καβάλα, ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι εξάπλωσης του Χριστιανισμού σε όλη την Ευρώπη και ακολούθως την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, σε όλο τον κόσμο. Ο Χριστιανισμός γίνεται η θρησκεία των εθνών και απόστολος αυτής ο Άγιος Παύλος. Κάθε ελεύθερος ή δούλος, μπορεί να γίνει χριστιανός!!!

     

     

    Από το μνημείο στους Φιλίππους

     

    Όσο μακριά και να πήγε ο χριστιανικός Λόγος, η αρχή έγινε εδώ, στο τόπο που ζούμε, δίπλα στην θάλασσα που αγναντεύουμε, ενώ η πόλη των Φιλίππων ήταν ο τόπος που ξεδιπλώθηκε το μήνυμα της Αγάπης, την Αδελφοσύνης και την Ομονοίας. Το 2013 έγινε η αρχή με την ονοματοδοσία του λιμανιού σε ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, αυτό ήταν το επόμενο βήμα που ήρθε να σταθεί δίπλα, στο πρώτο σημαντικό βήμα, που ήταν η ανέγερση του μνημείου του Αποστόλου Παύλου, στην οδό Κουντουριώτου, από το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Προκόπιο, ένα από τα σημεία απ’ όπου περνούν οι χιλιάδες τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Καβάλα και τους Φιλίππους περπατώντας στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Γι’ αυτό το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η όδευση προς τον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου και σε αυτό θα συμβάλει τα μέγιστα η μετονομασία της οδού Ομονοίας σε οδό Αποστόλου Παύλου.

     

     

    Ένα κεφάλαιο αναξιοποίητο

     

    Ωστόσο,  αν περιοριστούμε μόνο στην μετονομασία, αυτό θα είναι ένα μετέωρο βήμα, χωρίς συνέχεια, γι’ αυτό στις άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας, όχι μόνο από την συνοικία του Βύρωνα και μέχρι τον Άγιο Σίλα, αλλά και από το σημείο που είναι μετά το μοναστήρι και μέχρι τους Φιλίππους. Αυτό θα επιτρέψει στους επισκέπτες να κάνουν την ίδια διαδρομή πεζή, μια συνήθεια ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό.

     

    Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί ο καθένας να σκεφτεί ότι μια τέτοια μεμονωμένη ενέργεια εξυπηρετεί την ανάγκη προσωπικής προβολής ή εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων, σκέψη που μάλλον αδικεί όσους πήραν την πρωτοβουλία. Από την άλλη όμως δεν μπορεί το κεφάλαιο του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, να γίνει αντικείμενο βραχυχρόνιων ή ευκαιριακών σχεδιασμών. Η πόλη, οι κάτοικοι της, οι επισκέπτες έχουν να κερδίσουν πολλά. Ο τουρισμός και η προσέλκυση και άλλων επισκεπτών δεν πρέπει να είναι το μοναδικό μέλημά μας, γι’ αυτό και άλλες δραστηριότητες επιστημονικού και θεολογικού χαρακτήρα θα πρέπει να είναι τμήματα αυτού του σχεδιασμού.  Πιστεύω, ότι σε κλίμα ομονοίας και με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων των κατοίκων της Καβάλας, το κεφάλαιο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» μπορεί να γίνει η κινητήρα δύναμη που θα βγάλει την πόλη από το τέλμα που βρίσκεται!!!

     

    Δεν μπορώ να παραβλέψω διάφορες αντιδράσεις που υπάρχουν. Ως μοναδικά σοβαρές από αυτές θεωρώ τις ενστάσεις που διατυπώνουν οι επαγγελματίες οι οποίοι βλέποντας τους τζίρους τους καθημερινά στα τάρταρα, φοβούνται ότι μια αλλαγή τους ονόματος της οδού θα επιδεινώσει την κατάσταση. Ουσιαστικά τι υποστηρίζουν; Η εταιρικής τους ταυτότητα έχει στηριχθεί στην ονομασίας της «οδού Ομονοίας» καθώς επί δεκαετίες πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αυτό το σημείο. Σωστά, κατά πόσο όμως ενισχύεται η εταιρικής τους ταυτότητα, αν συνδεθούν με το όνομα του Αποστόλου Παύλου, ένα όνομα αναγνωρίσιμο από τους πάντες; Αυτό δεν το έχουν σκεφτεί; Ωστόσο, για λόγους πρακτικούς θα μπορούσε για ένα διάστημα 5 – 10 χρόνων, να υπάρχουν επιγραφές και με το παλιό και το νέο όνομα, οπότε θα έδινε το χρόνο σε όλους να προσαρμοστούν και να εμπεδώσουν τα νέα δεδομένα. Εξάλλου το όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ είναι αλληλένδετα!!!

     

     

    Εν κατακλείδι, η ΟΜΟΝΟΙΑ, από την μια πλευρά, και ο Απόστολος της ΑΓΑΠΗΣ από την άλλη, ας μην γίνουν η αφορμή για την μια νέα διχόνοια της καβαλιώτικης κοινωνίας, το ζήσαμε πρόσφατα με αφορμή τους χειρισμούς για το εβραϊκό μνημείο και δεν νομίζω ότι ως πόλη κερδίσαμε τίποτα. Ας μείνουν οι διαφωνίες σε ένα επίπεδο δημόσιου και τεκμηριωμένου διαλόγου και να δούμε όλοι από κοινού, το πώς η πόλη και η κοινωνία μας, θα πάει μπροστά και δεν θα μείνει στάσιμη.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.