Χρονόμετρο

    «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»: Ένα λιμάνι 27 αιώνων ιστορίας

    Δημοσιεύτηκε στις

    Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

    Χιλιάδες επισκέπτες διακινούνται κάθε χρόνο από το λιμάνι ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, της Καβάλας, με τα εκατοντάδες πλοία που καταπλέουν στα νερά του, ενώ χιλιάδες είναι επίσης οι επισκέπτες που περπατούν δίπλα στην θάλασσα και από διάφορα  σημεία περιμετρικά της λιμενικής λεκάνης, έχουν φωτογραφήσει τις πιο όμορφες εικόνες της πόλης. Δεν είναι λίγες και οι selfieς που έχουν «τραβηχτεί» από διάφορες οπτικές γωνίες ως μια απόπειρα να προβάλουν στα κοινωνικά δίκτυα το σημαντικό γεγονός ότι βρέθηκαν εδώ, σε ένα λιμάνι που μετράει τουλάχιστον 27 αιώνες ιστορίας.

     

    Αν υπήρχε η δυνατότητα να αντικρίσει κανείς τα αρχαία κύματα που έσκαγαν στις ακτές της θρακικής γης (ανατολική Μακεδονία από την εποχή της κατάκτησης της περιοχής από τον Φίλιππο Β’ και μετά), στο σημείο που το όρος Σύμβολο ταπεινώνεται και οι πλαγιές του «σβήνουν» μέσα στα θαλασσινά νερά του βορείου Αιγαίου, θα έβλεπε μια εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτή που αντικρίζει ο σημερινός επισκέπτης. Μια εικόνα που έμεινε σχεδόν αμετάβλητη για περίπου 26 αιώνες και μόνο τα τελευταία 100 χρόνια ξεκίνησαν να γίνονται επεμβάσεις χαλιναγώγησης των νοτιάδων που όταν ξεσπούν, σαρώνουν σαν αχαλίνωτες ορδές, τα πάντα στο πέρασμά τους.

     

    Εδώ στο σημείο που η στεριά δημιουργεί μια εσοχή και αγκαλιάζεται με τα κύματα της θάλασσας, δίπλα στην τριγωνική χερσόνησο, εκεί που σήμερα δεσπόζει η παραδοσιακή συνοικία της πόλης, προσόρμισαν τα πρώτα πλοία των Θάσιων και Πάριων αποίκων. Για τους περισσότερους  ερευνητές η πρώτη απόβαση έγινε στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. Το κίνητρο τους ήταν να δημιουργήσουν εμπορικούς σταθμούς και να εκμεταλλευτούν τους χθόνιους θησαυρούς που έκρυβε η γη, χρυσό, ασήμι, χαλκό. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ένα πόλεμος  που θα κρατήσει πολλά χρόνια προκειμένου οι άποικοι να αντικρούσουν τις επιθέσεις των ντόπιων θρακικών φύλλων, κύρια των Ηδωνών, των Σατρών και των Σαππαίων. Για να προστατευθούν οι πρώτοι  άποικοι οχυρώνονται στα ψηλά της τριγωνικής χερσονήσου (νυν συνοικία της Παναγίας) ιδρύοντας την νέα πόλη, τη Νεάπολης.

     

    Η πόλη αυτή έμελε να ταυτιστεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, το πέρασμα του Ξέρξη την εποχή των Περσικών Πολέμων και λίγα χρόνια μετά «είδε» την ελληνική εκστρατεία με επικεφαλής τον Μέγα Αλέξανδρο να περνάει από εδώ για να πάει να κατακτήσει την Ανατολική οικουμένη. Λίγα χρόνια αργότερα είδε τον Αιγυπτιακό στόλο να καταπλέει στα νερά του λιμανιού, μεταφέροντας στρατό και εφόδια για τους δημοκρατικούς του Βρούτου και του Κάσιου. Είδε όμως και την μεγάλη απόβαση του Θείου Λόγου δια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, εδώ στην ακτή του για να μεταφέρει το μήνυμα της ανθρώπινης σωτηρίας στους Φιλίππους και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όλα τα παραπάνω γεγονότα δεσπόζουν ως σημαντικά και καθοριστικά στην παγκόσμια ιστορία, μέρος αυτών είναι και το λιμάνι ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ και μέσα από αυτό τα κύματα της καβαλιώτικης θάλασσας πέρασαν στις σελίδες της ιστορίας.

     

    Με επίκεντρο το λιμάνι αναπτύχθηκαν μεγάλες και πλούσιες δραστηριότητες, οικονομικής, κοινωνικής και θρησκευτικής φύσης από την αρχαιότητα μέχρι και τους χριστιανικούς χρόνους, εμπλουτίζονταν της ιστορία της πόλης με λαμπρά ορόσημα και τοπωνύμια. Θα τα δούμε σε επόμενο άρθρο, αλλά τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε αυτό το λιμάνι, που για εμάς είναι μέρος της καθημερινότητας μας, αλλά για τους ξένους επισκέπτες και ειδικά τους γνώστες της παγκόσμιας ιστορίας είναι ένα μεγάλο ανεξάντλητο κεφάλαιο, που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία!!!

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Ε.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.