Χρονόμετρο

  Στο πλαίσιο του Greece mega project: Υπογράφονται πετρελαϊκές συμβάσεις Σεπτέμβριο του 2015

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τη διαβεβαίωση ότι μετά την εμπειρία που αποκόμισε το Δημόσιο από την υπογραφή (και τις πολύμηνες καθυστερήσεις) των συμβάσεων open door, οι νέες συμβάσεις του γύρου παραχωρήσεων θα υπογραφούν σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, έδωσε προχθες στην επενδυτική κοινότητα η πρόεδρος της ΕΔΕΥ καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη.

  Όπως είπε οι συμβάσεις του γύρου παραχωρήσεων στο πλαίσιο του Greece mega project θα υπογραφούν μέσα σε διάστημα 12 μηνών, από την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού. Στην παρουσίασή της η κα. Σταματάκη παρουσίασε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την προκήρυξη του γύρου με τη δημοσίευση στην εφημερίδα τη Ε.Ε. του διαγωνισμού το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ ένα χρόνο μετά η διαδικασία θα κλείσει με την υπογραφή των συμβάσεων. Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του συνεδρίου «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη: Μία νέα περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου» ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε ότι τα προς δημοπράτηση οικόπεδα είναι 20 και περιλαμβάνουν 9 περιοχές νοτίως της Κρήτης, δηλαδή στην περιοχή που αξιολογείται ως και η πιο ενδιαφέρουσα για την ύπαρξη και τον εντοπισμό ενός κοιτάσματος παγκοσμίου μεγέθους.

  Σημειώνεται εξάλλου ότι προχθές ανακοινώθηκε η άμεση στελέχωση της ΕΔΕΥ με τουλάχιστον 20 άτομα από την αγορά υδρογονανθράκων. Αμέσως μετά τις επίσημες παρουσιάσεις που έγιναν από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, την πρόεδρο της ΕΔΕΥ Σοφία Σταματάκη καθώς επίσης και τους εκπροσώπους της PGS, το συνέδριο συνεχίστηκε με τα b2b ραντεβού που έγιναν στα τρία data rooms που λειτουργούσαν παράλληλα στο περιθώριο του συνεδρίου. Σε αυτά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, της PGS και της BEICIP παρουσίαζαν σε στελέχη της αγοράς τα δεδομένα που υπάρχουν και τα πακέτα ερμηνείας των δεδομένων, προκειμένου να αποφασίσουν από την πλευρά τους οι εταιρείες εάν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι πρώτες εντυπώσεις που μεταφέρουν πηγές της αγοράς είναι θετικές και εκείνο που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες είναι η βούληση του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει την υπόθεση των διαγωνισμών, ακολουθώντας όλα τα διεθνή πρότυπα και τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ για τις αδειοδοτήσεις. Παράλληλα θετικά σχόλια απέσπασε η προεργασία, η οργάνωση και ο σχεδιασμός της διαδικασίας, που χαρακτηρίζεται από ανεξάρτητες πηγές ως «επαγγελματικός»

  Με στοιχεία από το Energypress.gr

   

  Reuters: Στο 25% ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιρειών

  Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Συμβούλος της Energean Oil & Gas, ανέφερε ότι «εμείς θα αξιολογήσουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα 20 offshore μπλοκ»

  Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Συμβούλος της Energean Oil & Gas, ανέφερε ότι «εμείς θα αξιολογήσουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα 20 offshore μπλοκ»

  Ειδική μνεία στις προχθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου ΠΕΚΑ κάνει σε δημοσίευμά του το Reuters αναφορικά με τα προς παραχώρηση οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ σε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυσή τους στην αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εταιρείες που θα αναλάβουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα πληρώνουν φόρο 25%, έναντι 40% που καταβάλλουν αυτή τη στιγμή και 5% από τη φορολόγηση θα πάει στις τοπικές κοινωνίες. «Το έχουμε κάνει αυτό, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές μας για να μείνουν και να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας χτες από το Λονδίνο.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, δεν ανέφερε ο υπουργός πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι φορολογικοί συντελεστές. Και συνεχίζει το δημοσίευμα, «η υπερχρεωμένη Ελλάδα, που ξόδεψε 15,6 δισ. ευρώ για την εισαγωγή καυσίμων το περασμένο έτος ή περίπου 8,6% του ΑΕΠ της, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ερευνών μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Έχει επηρεαστεί από τις μεγάλες offshore ποσότητες αερίου που βρέθηκαν στο Ισραήλ και την Κύπρο».

  Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό, η ελληνική ομάδα στο Λονδίνο είχε συναντήσεις με στελέχη από τις BP, Shell, Total και ExxonMobil κ.ά. Κλείνοντας, το Reuters παραθέτει δηλώσεις του κ. Μαθιού Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean Oil & Gas, ο οποίος ανέφερε «εμείς θα αξιολογήσουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα 20 offshore μπλοκ τα οποία περιλαμβάνονται στον νέο γύρο παραχώρησης στην Ελλάδα».


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.