Χρονόμετρο

  Οι φύλακες των αρρήτων μυστηρίων

  Δημοσιεύτηκε στις

   

   

  Επτά συναπτά έτη πέρασαν, μετά την πρώτη αποκάλυψη – δημοσιοποίηση της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, από το ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ, αλλά όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, ακόμη δεν μάθαμε το ποιο σημαντικό, ποια μυστήρια προστάτευαν οι δύο αντικριστές σφίγγες.

  Επίσης τότε αποκαλύψαμε ότι όταν βρέθηκε το κεφάλι της ανατολικής σφίγγας, εργάτες το τοποθέτησαν στην θέση του. Ο πόλος σχεδόν εφάπτονταν με το τόξο της θόλου!!! Όσοι είδαν αυτή την εικόνα, εκείνο το φθινοπωρινό απόγευμα του 2014 ακόμη θυμούνται την λάμψη στα μάτια της, όταν έπεφταν οι τελευταίες ακτίνες του ήλιου, λίγο πριν την δύση του. Τα μάτια της σφίγγας «μιλάνε», για όποιον έχει καθαρή καρδιά και μπορεί να δει!!!

   

  Πέρασαν τουλάχιστον 2.300 χρόνια, από το θάψιμο του μνημείου και αναδύθηκε και πάλι στο φως του μακεδονικού ουρανού, χωρίς όμως να μας αποκαλύψει τα μυστήρια που κρύβει. Τα στιβαρά σώματα των σφιγγών, ακόμη και ακέφαλα, φυλάνε καλά την είσοδο, πολλοί μπήκαν στο οικοδόμημα από το 2014 μέχρι σήμερα, διαβαίνοντας το κατώφλι με τους ρόμβους, λίγοι ένοιωσαν την ένταση και αφουγκράστηκαν τους βαθύς ήχους του μνημείου.

   

  Θ.Σ.

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.