Χρονόμετρο

  Οι εκπληκτικοί μαίανδροι του Νέστου -Αυθεντική φυσική ομορφιά με «μπαλκόνι» θέα μέχρι τη Λήμνο

  Δημοσιεύτηκε στις

  O Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας μας.

  Ξεκινά το ταξίδι του από τα βουνά της Βουλγαρίας και έπειτα από 243 χιλιόμετρα καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος. Ο λόγος για τον Νέστο, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας μας, που ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα της Μακεδονίας και της Θράκης.

  Από το ύψος της Σταυρούπολης στην Ξάνθη και επί 18 χιλιόμετρα, ο Νέστος επιδίδεται σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τους μαιάνδρους, που απλά και μόνο η θέα τους είναι αρκετή για να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

  Τα εντυπωσιακά αυτά Στενά του Νέστου, δημιουργήθηκαν όταν οι ορμητικές ποσότητες του νερού στάθηκαν αδύνατες να νικήσουν τους συμπαγής όγκους των βουνών, ενώ έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.


  Καθηλωτική θέα από το «μπαλκόνι» του Νέστου
  Ξεκινώντας από Σταυρούπολη προς τον οικισμό των Τοξοτών, μέσα από το χωριό Κομνηνά καθώς και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Λιβερά και Κρωμνικό, υπάρχει μια εκπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων από όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τους εκπληκτικούς μαιάνδρους του Νέστου από ψηλά. Μάλιστα, από το «μπαλκόνι» που έχει στηθεί στη θέση «ύψωμα Καρπούζι», ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει ολόκληρο τον κάμπο της Ξάνθης αλλά και αν ο καιρός το επιτρέπει, να αφήσει την ματιά να απλωθεί έως τη Θάσο και τη Λήμνο.

  Στη συνέχεια, με αρκετές βεβαίως στροφές για 10 περίπου χιλιόμετρα, ο δρόμος κατηφορίζει προς Ίμερα και εν συνεχεία προς Γαλάνη, η οποία αποτελεί τον οικισμό της εισόδου στα Στενά του Νέστου. Εκεί υπάρχει μάλιστα και μια καντίνα, η οποία λειτουργεί καθημερινά από το πρωί ως αργά το βράδυ.

  Περπατήστε, λοιπόν, πλάι στον Νέστο και χαλαρώστε, αποθανατίζοντας τις πιο όμορφες εικόνες του με πλήρη ασφάλεια, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν το θελήσετε. Η επαφή με τη φύση, άλλωστε, είναι ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα στον κόσμο…

   

  www.iefimerida.gr


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.