Χρονόμετρο

    Οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες

    Δημοσιεύτηκε στις

    Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων EnterpriseEuropeNetwork, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σας ενημερώνει για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη των γυναικών σε όλη την Ευρώπη.

    Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάγεται στη Συνθήκη της Ρώμης του 1957, στην οποία κατοχυρώθηκε η αρχή της ισότητας αμοιβής για όμοια εργασία. Έκτοτε η ΕΕ συνεχίζει να καταπολεμά τις διακρίσεις λόγω φύλου, με αποτέλεσμα σήμερα η Ευρώπη να συγκαταλέγεται στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και την πιο δίκαιη αντιμετώπιση για τις γυναίκες στον κόσμο.

    Ωστόσο, ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών και η προστασία των δικαιωμάτων αυτών εξακολουθούν να αποτελούν αναγκαιότητα. Παρόλο που οι γυναίκες στην Ευρώπη θα πρέπει να απολαμβάνουν ισότητα, αυτεξουσιότητα και ασφάλεια, για υπερβολικά μεγάλο αριθμό γυναικών τα δικαιώματα αυτά δεν αποτελούν ακόμα πραγματικότητα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην πολιτική και στις επιχειρήσεις, και η αμοιβή τους εξακολουθεί να είναι κατά 16 % χαμηλότερη από την αμοιβή των ανδρών στην ΕΕ. Η βία και η παρενόχληση με βάση το φύλο παραμένουν ευρέως διαδεδομένα φαινόμενα.

    Στόχος της ΕΕ είναι να εξασφαλίσει στις γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες στον χώρο εργασίας, όπως ίση αμοιβή, και να διευκολύνει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες στην επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ του επαγγέλματος και των άλλων τομέων της ζωής τους. Άλλη σημαντική προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και η προαγωγή της ισότητας των φύλων στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, η ΕΕ προάγει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων.

     

    ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΒΟΗΘΑ Η ΕΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    H EE λαμβάνει υπόψη στα διάφορα προγράμματα και τις πολιτικές δαπανών της τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, και κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο βοηθά εκατομμύρια πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να εξασφαλίσουν καλύτερες θέσεις εργασίας.

    Στις ειδικές δράσεις που βοηθούν τις γυναίκες να βρουν μια θέση εργασίας περιλαμβάνονται προγράμματα μετεκπαίδευσης και βελτίωσης δεξιοτήτων. Το Ταμείο βοηθά επίσης τις γυναίκες να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από διακοπή της σταδιοδρομίας τους, για παράδειγμα μέσω της παροχής ποιοτικής φροντίδας παιδιών και ατομικής καθοδήγησης, καθώς και μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης των εργοδοτών σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στηρίζει έργα στην Ελλάδα. Οι πολλές πετυχημένες πρωτοβουλίες του φέρνουν πραγματική βελτίωση στις ζωές των πολιτών.

    Έργα που χρηματοδοτούνται στις περιφέρειες της ΕΕ παρέχουν στις γυναίκες νέες ευκαιρίες μέσω της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, της εξατομικευμένης στήριξης ή της παροχής συμβουλών για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μπορείτε να βρείτε προγράμματα και έργα στην Ελλάδα ή την περιφέρειά σας.

      Η πλατφόρμα WEgate είναι υπηρεσία μίας στάσης για γυναίκες που ενδιαφέρονται για την ίδρυση ή την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Στην πλατφόρμα παρέχονται πληροφορίες σε θέματα κατάρτισης, καθοδήγησης, παροχής συμβουλών και δικτύωσης. Μπορείτε επίσης να μάθετε πώς μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνεια και επιχειρηματικά κεφάλαια με την υποστήριξη της ΕΕ που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να ιδρύσετε ή να αναπτύξετε την επιχείρησή σας.

    Επίσης, η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον ψηφιακό τομέα μέσω της αμφισβήτησης των στερεοτύπων, της προώθησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες και της ενθάρρυνσης της δραστηριοποίησης περισσότερων γυναικών επιχειρηματιών στον εν λόγω τομέα. Το European Network for Women in Digital δημιουργήθηκε το 2018 ώστε κορίτσια και γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον ψηφιακό τομέα να μπορούν να δικτυώνονται και να συνεργάζονται ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες στο συγκεκριμένο πεδίο. Επίσης, περίπου 20 εταιρείες τεχνολογίας έχουν αναλάβει τη δέσμευση να προσφέρουν εργασιακό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και με ισόρροπη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.

    Η ΕΕ έχει αναλάβει επίσης τη δέσμευση να γεφυρώσει το χάσμα των φύλων στην έρευνα και την καινοτομία. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» υποστηρίζει ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια στην εφαρμογή προγραμμάτων για την ισότητα των φύλων. Κάθε χρόνο το βραβείο καινοτόμων γυναικών της ΕΕ απονέμεται σε γυναίκες που όχι μόνο αριστεύουν στην έρευνα και την καινοτομία αλλά είναι και επιτυχημένες επιχειρηματίες. Η ΕΕ αναλαμβάνει επίσης δράση για τη βελτίωση της απασχόλησης των γυναικών σε τομείς όπως οι μεταφορές.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες μπορείτε να βρείτε εδώ

     

    φωτό:common.swikimedia.org


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.