Χρονόμετρο

    Οι αστυνομικοί ζητούν χρήματα για τις άδειες που έχασαν το 2020

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

    Αναμφίβολα, το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, κατά την οποία, ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός και η Ελληνική Αστυνομία, ως αναπόσπαστο  τμήμα του, δοκιμάστηκαν ως προς τα όρια αντοχής τους. Τα έκτακτα γεγονότα από την αρχή του 2020 στις διασυνοριακές περιοχές του Έβρου για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών μέσω της γείτονος χώρας και οι καθημερινές ανάγκες αστυνόμευσης για την αποφυγή της εξάπλωσης της παγκόσμιας πανδημίας covid-19 σχεδόν εδώ και ένα χρόνο, δημιούργησαν αυξημένο εργασιακό φορτίο. Το αστυνομικό προσωπικό, χρειάστηκε στη κυριολεξία να ξεπεράσει τις δυνάμεις του δείχνοντας φιλότιμο και αυταπάρνηση. Λόγω όμως της εθνικής σημασίας, όλοι οι συνάδελφοι «υπερέβαλαν εαυτόν», με σκοπό την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και περαιτέρω την υγειονομική προφύλαξη των πολιτών από τον ιό.

    Στο πλαίσιο αυτό, η φυσική ηγεσία εξέδωσε διαταγές παρατεταμένης αναστολής χορήγησης κανονικών & βραχειών αδειών έτους 2020, προκειμένου υπάρξει η μέγιστη δυνατή αστυνομική παρουσία σε πανελλαδικό επίπεδο. Σήμερα και ενώ έχει ήδη αλλάξει το ημερολογιακό έτος, διαπιστώνεται ότι έχουν χορηγηθεί μόνον το 55-60% περίπου του συνόλου των δικαιούμενων ημερών κανονικής και βραχείας άδειας του 2020, ποσοστό που μειώνεται δραματικά (στο 40% περίπου) στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια στελεχών της ιεραρχίας, κάνοντας τη λήψη των υπολοίπων αδειών να «φαντάζει όνειρο».

    Περαιτέρω η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας χορήγησης, ως συνήθη επιλογή της φυσικής ηγεσίας, δεν αποτελεί πανάκεια για το πρόβλημα αλλά μεταφορά του στο μέλλον.

    Γι ΄ αυτό, ως  Ένωση Αξιωματικών ΑΜ&Θ προτείνουμε να υπάρξει ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ δυνατότητα στον κάθε αστυνομικό εφόσον επιθυμεί και έχει περσινά υπόλοιπα αδειών, να δίνεται ανάλογο χρηματικό αντίκρισμα ως εξαγορά των δικαιούμενων ημερών κανονικής & βραχείας άδειας περασμένου έτους 2020 και μάλιστα αποκλειστικά όσων ημερών ο ίδιος επιθυμεί να του εξαγοραστούν και μέχρι δεκαπέντε (15) μέρες άδειας το ανώτατο. Τούτο ως πρόταση, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για τρείς (3) πολύ βασικούς λόγους:

    (α) δεν μετακυλύεται το πρόβλημα των αδειών στο μέλλον με πιθανό «άδειασμα» των υπηρεσιών από ομαδική χορήγηση αδειών, με σχεδόν βέβαιη και τη πιθανότητα μετακύλισης αδειών του τρέχοντος έτους για το έτος 2022 κ.ο.κ.

    (β) θα υπάρχει μια έμμεσου τύπου οικονομική βοήθεια, σε όσους συναδέλφους επιλέξουν μια τέτοια δυνατότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ως κλάδος ΔΕΝ λάβαμε αντίστοιχη οικονομική βοήθεια-επίδομα, ούτε για την καθοριστική συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ στα γεγονότα του Έβρου, ούτε και για τη διαχείριση και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων Κ.Υ.Α λόγω της πανδημίας του κορονο΄ι΄ού,  σε αντίθεση μάλιστα με άλλους κλάδους και φορείς του δημοσίου.

    (γ)Η εξαγορά των μη χορηγηθέντων ημερών αδείας ως διαδικασία προβλέπεται από εργατικές διατάξεις στον Ιδιωτικό Τομέα (αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας).

    Κατόπιν αυτών παρακαλούμε θερμά:

    – τη Πολιτική και τη Φυσική Ηγεσία μας όπως εξετάσει σε βάθος τη δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος μας, συμβάλλοντας έτσι στην ηθική αναγνώριση και οικονομική βελτίωση του προσωπικού.

    – τους Βουλευτές περιφ. ΑΜΘ προκειμένου για τη κοινοβουλευτική προώθηση της πρότασης μας.

    – τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας και τις υπόλοιπες Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της για τη στήριξη της πρότασης μας με δικές τους περεταίρω ενέργειες.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.