Χρονόμετρο

  ΟΔΕΓ Καβάλας: Επετειακό ημερολόγιο του 2021 – αφιερωμένο στον αγώνα του1821 «για τη γλώσσα και εθνική αφύπνιση»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Του Αντώνη Κόντου

  Στην τροχιά των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης  δύο αιώνων από τον εθνικό ξεσηκωμό του 1821, που θα κορυφωθούν  με τη νέα χρονιά,ο Όμιλος Καβάλας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας προσφέρει  ένα επετειακό – συλλεκτικό ημερολόγιο για το 2021 με βασικό περιεχόμενο στο μηνολόγιό του   ντοκουμέντα που  σχετίζονται με τον αγώνα της εθνικής  αφύπνισης και γλωσσικής μας  συγκρότησης.

  Λήμματα από ποικίλες  πηγές –  εκδόσεις  της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου,  που σχετίζονται με το κίνημα του ευρωπαϊκού και νεοελληνικού διαφωτισμού , δίνουν την  ευκαιρία και αφορμή ιστορικού αναλογισμού  στον αναγνώστη σχετικά με το  κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη και στον επαναστατημένο ελληνισμό  την περίοδο του τέλους  του 18ουκαι τωναρχών του 19 αιώνα.

  Η στροφή προς το αρχαιοελληνικό  μεγαλείο  , που συνέβαλλε στη διαμόρφωσητου κλασικισμού στην Ευρώπη και ενίσχυσε  το πρωτόφαντο για τα παγκόσμια χρονικά κίνημα του φιλελληνισμού , αλλά και ο αγώνας για τη διαμόρφωση και συγκρότηση του γλωσσικού οργάνου της αναδυόμενης από τα ερείπια  Ελλάδας με τις σχετικές απόψεις δημοτικιστών και  αρχαϊστών, συνθέτουν το  αγωνιστικό  πνευματικό κλίμα της εποχής  που δεν περιορίζεται μόνο στα πεδία των συγκρούσεων, αλλά καθιστούν γενικότερα τον ελληνικό   επαναστατικό αγώνα  για εθνική αποκατάσταση θέμα  παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

  Είναι γνωστή η έμπρακτη παρέμβαση του διεθνούς  παράγοντα με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου(20 Οκτ. 1827)για την επιβολή των δικαίωντης ελληνικής εξέγερσης.(mutatismutandis)

  Βέβαια, στον   περιορισμένο χώρο των σελίδων του μηνολογίου δε γίνεται αναφορά σε πολεμικά γεγονότα, ωστόσο,επειδή η  διαμόρφωση  ιδεολογικού πλαισίου προηγείται  πάντοτε κάθε ενέργειας,παρουσιάζονται  εμπεριστατωμένα στοιχεία  σημαντικών έργων του ευρωπαϊκού διαφωτισμού που αναφέρονται  στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, στη γλώσσα μας και στο λαϊκό – δημοτικό τραγούδι.

  Έτσι,   γίνεται αναφορά α)στο πολύτομο έργο του Γάλλου  ελληνιστή αββά Jean- JacquesBarthelemy:΄΄ VOYAGEDUJEUNEANACHARSISENGRECE΄΄(Παρίσι, 1787), όπου καταγράφεται  ο ελληνικός κόσμος του 4ου αιών. π. Χ. από τη Σικελία μέχρι τον Εύξεινο Πόντο, αποτελώντας το  μεταφρασμένο κείμενο ( ΄΄Περιήγησης του νέου Αναχάρσιδος στη Ελλάδα΄΄) σημείο αναφοράς για τη σύνταξη  της περίφημης ΄΄ΧΑΡΤΑΣ ΄΄τουΡήγα Φεραίου(Βιέννη,1797) ,β)στην   πρώτη συγκροτημένη έκδοση των δημοτικών μας τραγουδιών  από τον ClaudeFauriel(Παρίσι ,1824) καθώς και  γ) σε  απόψεις που εκφράζουντο θαυμασμόσημαντικών  Ευρωπαίων διανοητώνγια το λαϊκό  δημοτικό τραγούδι, όπως του Γερμανού WolfgangvonGoethe(1815),συμβάλλοντας με τη γραφίδα  τους στην καταγραφήκαι προβολή του ελληνικού πνευματικού μεγαλείου στην Ευρώπη , αλλά καιστηνεθνική αφύπνισηκαι εμψύχωση του υπόδουλου  ελληνισμού .

  Ο αγώνας για τη γλωσσική μας ανασυγκρότηση περιλαμβάνει και τις αντίθετεςθέσεις πουπροβάλλονται από υποστηρικτές της καθαρεύουσας  και δημοτικής αντίστοιχα-όχι μόνο   στον ελλαδικό χώρο ,αλλά και στον  ελληνισμό της διασποράς-διαμορφώνοντας την αφετηρία του γλωσσικού μας ζητήματος με προεκτάσεις πολιτικές -κοινωνικές, προκαλώντας εντάσεις και συγκρούσεις στον  ελληνικόκόσμο  μέχρι το τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα.

  Απόψεις των Δημ. Καταρτζή,Νεόφυτου Δούκα, Δ. Σολωμού, Κοσμά του Αιτωλού,

  Γ. Τερτσέτη(΄΄μιλείτε και γράφετε θαρρετά τη γλώσσα που εμάθετε από τες βυζάστρες σας…..΄΄),

  Ν.Π. Μαυρομμάτη(΄΄..τι άλλο ικανώτερον προς σύστασιν ενός γένους…από το ομοιόφθογγον των ατόμων του ιδίου έθνους…΄΄)διανθίζονταιστις σελίδες του ημερολογίου.

  Η επιλογή και επιμέλεια της ύλης βαρύνει τον πρόεδρο του Ομίλου Αντώνη Κόντο.

  Για την προμήθεια του ημερολογίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονταιστα  τηλέφωνα:6977991149-6979579748-6974704451-6980375832Καβάλα, 20- Οκτ.-2020

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.