Χρονόμετρο

  «Τραγική η κατάσταση του Ο.Α.Ε.Ε.»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών ζήτησε γι’ ακόμη μια φορά, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης, ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Γ. Καβαθάς, παρουσία τριών εκ των τεσσάρων βουλευτών της Καβάλας

   

  Ευθεία επίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, που οδηγεί στον αφανισμό και την εξόντωση χιλιάδες επιχειρηματίες της χώρας, εξαπέλυσε από την Καβάλα ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Γιώργος Καβαθάς.

  Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου, με κυρίαρχο το θέμα των οφειλών στον Ο.Α.Ε.Ε., ενώπιον των τριών βουλευτών της Π.Ε. Καβάλας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Ντίνου Κλειτσιώτη και Γιάννη Πασχαλίδη, ο Γ. Καβαθάς κατέστησε σαφές ότι η εθνική οικονομία στηρίζεται κατά βάση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία περί τα 120 φορολογικά νομοσχέδια και τις 1.500 εγκυκλίους, οι οποίες υπερψηφίστηκαν από τους κυβερνητικούς βουλευτές, σπέρνοντας την απόγνωση στους επαγγελματίες. Χαρακτήρισε επιεικώς υπέρογκα και έξω από κάθε λογική τα πρόστιμα που επιβάλλονται με βάση αυτά τα νομοσχέδια, κατηγορώντας τους παρόντες βουλευτές πως είτε δεν τα έχουν διαβάσει ή τα διάβασαν και απλά συναίνεσαν στην εφαρμογή τους.

  «Αναρωτιέμαι πραγματικά αν το κράτος περιμένει ότι θα τα εισπράξει όλα αυτά», είπε με αρκετή δόση ειρωνείας ο κ. Καβαθάς και προανήγγειλε ότι μετά τον Μάιο η μερική στάση πληρωμών θα μετατραπεί σε ολική από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι δίνουν αγώνα επιβίωσης να διατηρήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους.

   

  «Τραγική η κατάσταση του Ο.Α.Ε.Ε.»

  Με τον πλέον γλαφυρό τρόπο παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα των επαγγελματιών, του Ο.Α.Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε τραγική και προχωρώντας ανέφερε τα εξής: «Τα 110 εκατομμύρια ευρώ του ταμείου ανεργίας των επαγγελματιών και στα 32 εκατομμυρίων για τον κοινωνικό τουρισμό έπεσαν θύματα απαγωγής και δόθηκαν για πληρωμές συντάξεων, αφήνοντας 45.000 δυνητικούς δικαιούχους επιδόματος εκτός αυτής της παροχής με τις εξωπραγματικές προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση, ώστε να τα λάβει μόλις το 10% αυτών των δικαιούχων. Η μαύρη τρύπα του ΟΑΕΕ με τα χρέη προς όλες τις κατευθύνσεις φτάνει τα 758 εκατομμύρια ευρώ, ενώ χρειάζεται 230 εκατομμύρια μηνιαίως για να πληρώσει συντάξεις, τη στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια εισπράττει μόλις τα 120 από αυτά», υποστήριξε ο κ. Καβαθάς.

   

  Κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών

  Για πολλοστή φορά, ο πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Ε. επισήμανε τις προτάσεις της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ζητώντας κεφαλαιοποίηση και πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και μεταφορά τους στα προσυνταξιοδοτικά χρόνια του εργαζόμενου, δηλαδή ο ασφαλισμένος να πληρώνει, ώστε να πάρει πλήρη σύνταξη ή μειωμένη εν γνώσει του.

  Επίσης, ο κ. Καβαθάς εμφανίστηκε εξοργισμένος για την ποινικοποίηση των χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο για τον επαγγελματία και την οικογένεια του, που παραμένουν ανασφάλιστοι, να καταλήγει στη φυλακή και κάλεσε για άμεση αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον Ο.Α.Ε.Ε.

  Καταλήγοντας, ο κ. Καβαθάς χρησιμοποίησε παράδειγμα επαγγελματία που αιτήθηκε κατ’ εξαίρεση σφράγιση του βιβλιαρίου του, αφού ήταν καρκινοπαθής, πρόταση που απορρίφθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα, με αποτέλεσμα λίγες μέρες μετά ο εν λόγω επιχειρηματίας να αποβιώσει.

   

  «Κινδυνεύει η βιωσιμότητα του Ο.Α.Ε.Ε.»

  Νωρίτερα, ο κ. Καβαθάς, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με τον Ο.Α.Ε.Ε. «δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Είναι κάτι που αντανακλά σε όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες σε όλη την χώρα. 380.000 συνάδελφοι μας είναι εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επειδή έχουν οφειλές στο ταμείο. Το ζήτημα είναι πολιτικό, απαιτείται πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για να το λύσει. Προτάσεις υπάρχουν, αλλά μέχρι σήμερα, οι πόρτες είναι κλειστές. Δεν υπάρχει ούτε καν κάποια υπόσχεση. Κινδυνεύει η βιωσιμότητα του Ο.Α.Ε.Ε., αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. που αποτελείται από δυο βασικά σκέλη. Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητάμε «πάγωμα», κεφαλοποίηση και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του επαγγελματικού βίου και ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης τα επόμενα δυο χρόνια. Αυτό θα φέρει περισσότερα από 540 εκατομμύρια ευρώ έσοδα στο ταμείο ετησίως», δήλωσε ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε..

   

  Ο ρόλος των βουλευτών της Περιφέρειας

  «Ο ρόλος των βουλευτών, ειδικά της συμπολίτευσης είναι καθοριστικός στην άσκηση πίεσης, άρα θα πρέπει να ενημερωθούν, να κάνουν κτήμα τους την πρόταση της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και να πιέσουν τον υπουργό και τον πρωθυπουργό για να μετουσιωθεί σε νόμο και να γίνει άμεσα πράξη. Είμαστε στο και πέντε. Ο Οργανισμός παραπαίει», συμπλήρωσε ο κ. Καβαθάς, που προανήγγειλε ότι στις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πανελλαδική συγκέντρωση των επαγγελματιών στο πλαίσιο κινητοποιήσεων της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση.

   

  Μείζον ζήτημα η έλλειψη ρευστότητας

  Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. σχολίασε για το θέμα της αγοράς που έχει «στεγνώσει» από ρευστό. «Η ρευστότητα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Θα παραδώσω στην Θεσσαλονίκη (σήμερα) την έρευνα του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε για το οικονομικό κλίμα. Ενώ όλοι οι δείκτες δείχνουν μια επιβράδυνση, δυο δείκτες με ανησυχούν ιδιαίτερα. Αυτός της ρευστότητας και ο δείκτης επένδυσης».

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.