Χρονόμετρο

    Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα περιμένουμε να πέσει;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Κτίσμα του 1530 έχει αρχίσει να καταρρέει

     

    ‘Ένα από τα πιο σημαντικά, μεσαιωνικά μνημεία της πόλης, που έχει αφεθεί στην τύχη του είναι ο ναός του Αγ. Νικολάου ο οποίος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία στο ύψος της στέγης υπάρχει σοβαρό θέμα με υγρασία και έχουν αρχίσει να πέφτουν οι σουβάδες! Να θυμίσουμε μόνο ότι το εν λόγω κτήριο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα (γύρω στο 1530), έργο του Ιμπραήμ Πασά που προίκισε την νέα πόλη που δημιουργήθηκε στην θέση της βυζαντινής Χριστούπολης, λειτούργησε ως τζαμί και το 1929 έγινε χριστιανική εκκλησία.

     

    Ο Ιμπραήμ Πασάς (εκχριστιανισμένος Οθωμανός) την περίοδο 1520-1530 κατασκεύασε στην Καβάλα μεγάλης κλίμακας έργα ύδρευσης, άμυνας και κοινής ωφέλειας. Ένα από αυτά ήταν και το τζαμί του – στην θέση που υπήρχε βυζαντινή εκκλησία και ίσως μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Λάζαρο) γύρω από το οποίο διαμορφώθηκε ένα μεγάλο külliye, δηλαδή ένα συγκρότημα δημόσιου χαρακτήρα, που παρείχε κοινωφελείς υπηρεσίες θρησκευτικού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα. Μάλιστα ο Οθωμανός περιηγητής του 17ου αιώνα ΕΒλιά Τσελεμπί που επισκέφτηκε την Καβάλα που μας έχει χαρίσει μια γλαφυρή και λεπτομερή περιγραφή για την πόλη, αναφέρει ότι το συγκρότημα διέθετε πέρα από Τζαμί, Ιμαρέτ, μεντρεσέ, μεκτέπ και τεκέ δερβίσηδων.

    Το κυριότερο κτίσμα αυτού του βακουφιού ήταν το μεγάλο τζαμί του Ιμπραήμ Πασά. Βρίσκεται στον εξωτερικό περίβολο των τειχών, κοντά στις πύλες εισόδου και στους κύριους άξονες κυκλοφορίας της πόλης. Ο βασικός χώρος του τεμένους συμπληρώνονταν με προστώο και επιβλητικό μιναρέ, κρήνη και πλάτανο. Σε όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε έναν από τους κεντρικούς χώρους προσευχής των μουσουλμάνων, για να μετατραπεί τα νεότερα χρόνια σε χριστιανικό ναό. Το μνημείο, μετά από την ανακαίνισή του τη δεκαετία του 1940, παίρνει την τελική μορφή ως εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

    Στο ίδιο σημείο υπάρχει και το μνημείο της απόβασης του Αποστόλου Παύλου, στην αρχαία Νεάπολη και το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο προσφιλή σημεία επίσκεψης των τουριστών.

    Λίγα βήματα παραπέρα, επί του πεζοδρομίου της Κουντουριώτου, έχουμε ένα ακόμη δείγμα της νεοελληνικής τσαπατσουλιάς, καθώς υπάρχουν από (4) κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ταχυδρομικά κουτιά, τηλεφωνικός θάλαμος, δυο κουτιά της ΔΕΗ και φυσικά και ένα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ; Τι άλλο χωράει σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά μέτρα; Κατά πόσο όλα αυτά συνάδουν με την εικόνα του μνημείου;

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.