Χρονόμετρο

    Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητάει την βράβευση του Οσμάν Καβαλά

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας χαιρετίζει την πρόταση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την απονομή του Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης “Václav Havel”, στον επίτιμο συνδημότη μας, τούρκο ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβάλα. Ο Οσμάν Καβάλα είναι πολιτικός κρατούμενος του καθεστώτος του Ερντογάν από τις 18 Οκτωβρίου του 2017 και υπάρχει διεθνές κίνημα για την απελευθέρωσή του. Μόλις πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο της Ευρώπης υπεύθυνε νέα έκκληση προς την Τουρκία για την άμεση απελευθέρωση του. Η δικαίωση και απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα, ενάντια στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον διωγμό χιλιάδων πολιτών στη γειτονική Τουρκία. Επίσης, θα δικαιώσει τις προσπάθειες όλων των πολιτών και των φορέων της πόλης μας που τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή της δίωξής του στο πλευρό του.

     

    Σε δήλωσή του ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρει τα εξής:

    «Ο Οσμάν Καβαλά είναι ένας από τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος Ερντογάν. Αποτελεί σύμβολο της συστηματικής καταπίεσης που έχει ενορχηστρωθεί εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.

    Με την πλούσια δράση του ο Οσμάν Καβαλά έχει συμβάλλει, μεταξύ άλλων στη δημιουργία πολυάριθμων μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

     

    Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Václav Havel”

    Το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Václav Havel” απονέμεται κάθε χρόνο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σε συνεργασία με τα ιδρύματα “Václav Havel” και “Χάρτα 77”, ως αναγνώριση της δραστηριότητας και των ενεργειών ατόμων, μη κυβερνητικών οργανώσεων ή ιδρυμάτων, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα από αυτή.

    Το βραβείο καθιερώθηκε το 2013 και μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί οι: Ales Bialiatski (Λευκορωσία), Anar Mammadli (Αζερμπαϊτζάν), Ludmilla Alexeeva (Ρωσική Ομοσπονδία), Nadia Murad (Ιράκ), Murat Arslan (Τουρκία) και Oyub Titiev (Ρωσική Ομοσπονδία).

    Πέρυσι, το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στον φυλακισμένο διανοούμενο Uyghur Ilham Tohti από την Κίνα και στην πρωτοβουλία Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (YIHR), η οποία συγκεντρώνει νέους από όλη την περιοχή των Βαλκανίων, προωθώντας τη συμφιλίωση.

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.