Χρονόμετρο

  Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ: «Γυμνός» από πυροπροστασία!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους, με εξαίρεση το αρχαίο θέατρο της Θάσου

   

   

  Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

  Οι φλόγες που κύκλωσαν το μνημείο και τελικά εισέβαλαν σε ορισμένα σημεία του αρχαιολογικού μνημείου των Μυκηνών, σίγουρα δημιούργησαν συνειρμούς για το τι ισχύσει και στους δικούς μας αρχαιολογικούς χώρους που είναι επισκέψιμοι, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατυχήματος. Το μυαλό μας όμως πρώτα και κύρια, πάει στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου όσο κουραστικό και αν είναι, θα θυμίζουμε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει ενταχθεί στο μνημεία της UNESCO.

   

  Στο ερώτημα αν υπάρχει επαρκή πυρασφάλεια στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, η απάντηση είναι άκρως απογοητευτική! Δεν υπάρχει, «εκείνο που φροντίζουμε», σύμφωνα με τις δηλώσεις της προϊσταμένης της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλας Δαδάκη στο «Χ», «είναι να γίνεται συστηματική αποψίλωση τόσο εντός του αρχαιολογικού χώρου, όσο και στην περιοχή μεταξύ του πάρκινγκ και της ακρόπολης, βόρεια και ανατολικά της περίφραξης, όπου συχνά – πυκνά γίνεται και εναπόθεση μπαζών από τους κατοίκους τω γειτονικών χωριών. Η μοναδική ασπίδα προστασίας που υπάρχει εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι η διάθεση φορητών πυροσβεστήρων προκειμένου το προσωπικού της αρχαιολογικής υπηρεσίας να καταστείλει μια πυρκαγιά πριν πάρει διαστάσεις»!!! Αν όμως ξεφύγει η κατάσταση, στην περίπτωση που με τους πυροσβεστήρες δεν γίνει η κατάσβεση, τι θα προκύψει;

   

  Σε αυτό το απευκταίο γεγονός, θα συντελεστεί τεραστίων διαστάσεων καταστροφή, γιατί στην περίπτωση των  Φιλίππων έχουμε μνημεία από μάρμαρο, όπως στο αρχαίο Θέατρο, την Βασιλική Α’ και Β’ και στο Οκτάγωνο, καθώς και στο ρωμαϊκό φόρουμ και στα άλλα μνημεία περιμετρικά από αυτό, χωρίς να παραλείπουμε τα τείχη της πόλης. Τι θα γίνει αν ο μη γένοιτο ξεσπάσει μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά; Θα έχουμε το φαινόμενο της ασβεστοποίησης του μαρμάρου, δηλαδή την πλήρη καταστροφή των μνημείων. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι ένας πράσινος αρχαιολογικός χώρος, με πυκνή χαμηλή βλάστηση, αλλά και πολλά δέντρα,  ενώ διαθέτει και ένα μικρό αλσύλλιο ανάμεσα στην αρχαία πόλη και το αρχαίο θέατρο.

   

  Βέβαια η κ. Δαδάκη είναι καθησυχαστική, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά και ο λόγος είναι αφενός η προστασία που υπάρχει από την συνεχή αποψίλωση των χόρτων και αφετέρου επειδή δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο διέρχεται το ρέμα που διατηρεί, λόγω υγρασίας, πράσινη βλάστηση. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, στο παρελθόν είχε εκδηλωθεί μια μικρής έκτασης πυρκαγιά, εντός του αρχαιολογικού χώρου, αλλά δεν πήρε διαστάσεις, γιατί επενέβησαν οι χειριστές των σκαπτικών μηχανημάτων που ήταν στον χώρο και μπόρεσαν να την αντιμετωπίσουν. Η κ. Δαδάκη βέβαια διαψεύδει αυτή την πληροφορία λέγοντας ότι «ποτέ δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά, εντός του αρχαιολογικού χώρου», οπότε συμπεραίνουμε και γι’ αυτό δεν χρειάστηκε ποτέ να γίνει κάτι περισσότερο.

   

  Ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας και ο μοναδικός που είναι στα μνημεία της UNESCO στο σύνολο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος δέχεται την επίσκεψη χιλιάδων επισκεπτών, εδώ και δεκαετίες που λειτουργεί, δεν έχει σοβαρή πυρασφάλεια και όπως δηλώνει στο «Χ» η κ. Δαδάκη θα αποκτήσει τώρα στο πλαίσιο των έργων που γίνονται  λόγω της συμφωνίας με την UNESCO. Ο μοναδικός χώρος που έχει σύστημα πυρόσβεσης είναι το αρχαίο θέατρο της Θάσου. Ωστόσο, οι Φίλιπποι είναι ο χώρος με τις περισσότερες επισκέψεις.

   

  Αν υπάρχει κάτι να προσθέσει κανείς σε αυτή την υπόθεση της ανοχύρωτης από τη φωτιά πολιτείας, με το σπουδαίο όνομα και την λαμπρή ιστορία, είναι ότι ο Θεός την φύλαξε ή οι πολιούχοι άγιοι και μέχρι σήμερα δεν είχαμε πρόβλημα.

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.