Χρονόμετρο

  ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Πάει σε ανάκληση παραχώρησης ο Δήμος Καβάλας

  Δημοσιεύτηκε στις

  Νέα τροπή στο θέμα της κυριότητας του οικοπέδου του παλιού νοσοκομείου – Κ. Σιμιτσης: «Αργήσαμε, αλλά…»

  ΣΙΜΙΤΣΗΣ (514 x 600)

  Την ανάκληση παραχώρησης του οικοπέδου προς την Πολιτεία αποφάσισε ο Δήμος Καβάλας, όπου είχε ανεγερθεί το 1962 το κάτω νοσοκομείο. Αυτό ανέφερε χθες μέσω συνέντευξης Τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, έπειτα από συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία του  δήμου, ενώ το ίδιο θέμα ήρθε χθες εκτάκτως προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

  Αυτό θα είναι το μέτρο πίεσης προς τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, που κωφεύουν εδώ και 3,5 χρόνια στο αίτημα παραχώρησης της πλήρους κυριότητας της έκτασης στον δήμο Καβάλας, δηλαδή από τη στιγμή της μετεγκατάστασης στις νέες εγκαταστάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας στον Άγιο Σίλα.

  Ο δήμαρχος Καβάλας, παραθέτοντας ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, τόνισε: «Έχουμε ακούσει, κατά καιρούς πάρα πολλές υποσχέσεις, όμως το πρόβλημα δε λύνεται και κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί, με την παραχώρηση της ιδιοκτησίας του παλιού νοσοκομείου στον δήμο. Πρέπει επιτέλους ο δήμος να διαχειρίζεται την ιδιοκτησία του όπως πρέπει. Έπειτα από συζήτηση με τη νομική μας υπηρεσία και μεγάλη έρευνα στο αρχείο του δήμου και του αδελφάτου του δημοτικού νοσοκομείου Καβάλας, όταν εκείνο λειτουργούσε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, καταλήξαμε στη λύση της ανάκλησης της παραχώρησης. Το 1954 υπήρξε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, σύμφωνα με το οποίο το δημοτικό νοσοκομείο και το οικόπεδο παραχωρούνται στο ελληνικό δημόσιο κατά χρήση, προκειμένου να χτιστεί ένα σύγχρονο για την εποχή νοσοκομείο. Οι όροι ήταν να χτιστεί το νοσοκομείο και να προσληφθεί το προσωπικό στον νέο φορέα, το οποίο απασχολούνταν και μισθοδοτούνταν έως τότε από τον ίδιο τον δήμο. Από το 1946, όλες οι δημοτικές αρχές προσπαθούσαν να βγάλουν από την πλάτη τους αυτό το φορτίο. Έτσι χτίστηκε και στην Καβάλα το νοσοκομείο, με την παραχώρηση του οικοπέδου. Εφόσον σήμερα δε λειτουργεί το νοσοκομείο σε εκείνο το ακίνητο, έχει λήξει ο σκοπός της παραχώρησης. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παραμένει το ακίνητο στο νομικό πρόσωπο, που λέγεται Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας».

  Ο κ. Σιμιτσής ανέφερε, πάντως, ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα και παραδέχθηκε και τις δικές του ευθύνες. «Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, διότι πίστεψα τις υποσχέσεις τόσων υπουργών ότι θα λυθεί το θέμα. Δυστυχώς, δε λύθηκε και -έστω και αργά- πρέπει να γίνει αυτή η κίνηση, όπως αρμόζει για όλους τους Καβαλιώτες», ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μονομερή ανάκληση της παραχώρησης, με τον ίδιο, δηλαδή, τρόπο που είχε παραχωρήσει το κράτος στην Ιατρική Εταιρεία Καβάλας, προπολεμικά, τον χώρο στον οποίο στεγάζεται το παλιό Σανατόριο και μετέπειτα ανακάλεσε την παραχώρηση αυτή, με συνέπεια να ξεκινήσει δικαστικός αγώνας. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακάλεσε την παραχώρηση του παλιού δικαστικού μεγάρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με συνέπεια να πάρει πίσω το παλιό Πρωτοδικείο. Εφόσον, λοιπόν, το δημόσιο έχει ήδη προχωρήσει σε μονομερείς ανακλήσεις παραχώρησης, τότε κι εμείς δικαιούμαστε να προχωρήσουμε σε αντίστοιχες ενέργειες».

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.