Χρονόμετρο

    ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤHTΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ: Προτάσσεται η λύση του παλιού νοσοκομείου

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αναζητούν επιπλέον στέγη για τις ανάγκες του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

     

    Θέμα σύσκεψης ήταν την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στην δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον πρύτανη του ΑΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρη Μπαντέκα το ζήτημα της εξεύρεσης στέγης για την κάλυψη των αναγκών των σχολών του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, μέρος του οποίου θα φιλοξενείται στην Καβάλα. Μάλιστα είναι γνωστό ήδη ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρό θέμα με την φοιτητική στέγη, καθώς πάρα πολλά διαμερίσματα αξιοποιούνται για εισόδημα από πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, δημιουργώντας έτσι ζητήματα επάρκειας για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί εντυπωσιακά τώρα.

     

    Εξετάστηκαν διάφορα σενάρια, στην σύσκεψη, κύρια για το θέμα της στέγασης των φοιτητών και προτάχθηκε η λύση της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου ως χώρος φοιτητικών εστιών. Ωστόσο, η λύση αυτή, αν και έχει πολλά θετικά, «κολλάει» σε μια σειρά από ζητήματα.

     

    • Το πρώτο είναι ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει την κυριότητα του κτηρίου, αλλά μέρος του, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Υγείας. Η διεκδίκηση του κτηρίου από το Δήμο Καβάλας, είναι ένα θέμα που έχει διατυπωθεί και σε αυτό έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά επί του πρακτέου δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, τόσο από τον προηγούμενο δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, όσο και από την Δήμητρα Τσανάκα.

     

    • Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό του Δήμου Καβάλας, καθώς ήδη έχει ζητήσει επίσημα από το ελληνικό δημόσιο την κυριότητα του κτηρίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείου ιαματικού τουρισμού. Τώρα ξαφνικά αλλάζει ο προσανατολισμός χωρίς να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός.

     

    • Και πάμε και στο τρίτο και ίσως σημαντικότερο ζήτημα. Από το περασμένο καλοκαίρι, ο υποψήφιος δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος, είχε θέσει το ζήτημα να υπάρξει με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας, ένας συνολικός σχεδιασμός για την υποδοχή μέσα στον αστικό ιστό της Καβάλας, όσων δραστηριοτήτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου, δεν καλύπτονται από το κτηριακό συγκρότημα του ΤΕΙ. Ο κ. Παπαδόπουλος είχε προτείνει στο πλαίσιο αυτό το παλιό νοσοκομείο να αξιοποιηθεί ως φοιτητική εστία, το κτήριο του ΤΕΑΥΚΕ για τις αίθουσες διδασκαλίας και τις άλλες χρήσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί από την δημοτική αρχή καμία πρωτοβουλία και ο χρόνος περνάει χωρίς να έχουν βρεθεί η λύση, αν και η ίδρυση του νέου πανεπιστημίου, είναι ήδη γεγονός.

     

    Τέλος να αναφέρουμε ότι μιλώντας στο «Χ» ο κ. Μπαντέκας επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και την κοινωνική ανάπτυξη, η παρουσία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, όχι απλά στην Καβάλα, αλλά μέσα στον αστικό ιστό, καθώς από την συνύπαρξη υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη και για τις δύο πλευρές.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.