Χρονόμετρο

  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΑΚΗΣ: «Ο κορωνοϊός μας δίνει μαθήματα για το μέλλον»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Νομού Καβάλας, Νίκος Καραμπετάκης, με πολυετή παρουσία σε πάγκους συλλόγων σε Super League και λοιπών Εθνικών πρωταθλημάτων, με πολλές επιτυχίες στο παλμαρέ του, είναι και αυτός σε καραντίνα με την οικογένεια του. Δέχθηκε να μιλήσει στην ιστοσελίδα μας, kavala-sports.gr, για την εμπειρία του αυτή, για το πώς γεμίζει την μέρα του. μας καταθέτει και προτάσεις για το επόμενο διάστημα με μήνυμα : «Μπόρα είναι, θα περάσει».

  Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις μετά την επιβολή καραντίνας και την απομάκρυνση από τους αγωνιστικούς χώρους;  «Μπορεί να ακουστεί περίεργο αλλά οι προπονήσεις και οι αγώνες είναι ένα κομμάτι, το σημαντικότερο βέβαια, αλλά ένα κομμάτι της προπονητικής. Η αποχή μου από τα γήπεδα μου έδωσε την δυνατότητα να αφοσιωθώ στην επιμόρφωση και την αυτοβελτίωσή μου, κάτι που οι έντονοι αγωνιστικοί ρυθμοί δεν μου επιτρέπουν. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο για αυτοκριτική και επαναπροσδιορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων μας. Αυτό ακριβώς κάνω αυτήν την εποχή και είμαι ευγνώμων που σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία που ζούμε παραμένω σε εγρήγορση και είμαι δημιουργικός».

  Πώς περνά η μέρα του σε καραντίνα; «Η μέρα μου ξεκινάει νωρίς το πρωί με σωματική άσκηση. Είναι πολύ σημαντικό να μην παραμελούμε την φυσική μας κατάσταση. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Σεβόμενος με ευλάβεια τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας που έχουν εξαγγελθεί, ξεκινάω την ημέρα μου αερόβια άσκηση στους δρόμους της όμορφης πόλης μας. Είναι το πιο όμορφο και δημιουργικό ξεκίνημα που με γεμίζει ενέργεια και επιπλέον θωρακίζει το ανοσοποιητικό μου σύστημα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό πάντα αλλά πολύ περισσότερο στην περίοδο «πανδημίας» που διανύουμε.

  Τα πρωινά συμπεριλαμβάνουν και διάβασμα, που μετά από καιρό απολαμβάνω, με βιβλία αυτοβελτίωσης και βιβλιογραφία καταξιωμένων προπονητών. Παρακολουθώ, παράλληλα, προπονήσεις και αγώνες διαδικτυακά και αναζητώ καινούργιες τακτικές προσέγγισης. Είναι κινητήρια δύναμη η γνώση, ο ενθουσιασμός και η προετοιμασία για τις προκλήσεις που έρχονται.

  Τα απογεύματα είναι αφιερωμένα στις κόρες μου. Προσπαθούμε να καλύψουμε τον χρόνο της απουσίας μου, που μου επιβάλλουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις. Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια της «καραντίνας» και είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπο να περνάμε δημιουργικά τον χρόνο μας.   Απολαμβάνουμε τον χρόνο μας παίζοντας επιτραπέζια, βλέποντας ταινίες και γελώντας γιατί τα παιδιά πάντα σε κάνουν να βλέπεις την ομορφιά και την χαρά. Εάν θέλουμε μπορούμε να παραμείνουμε θετικοί, ενεργητικοί και δημιουργικοί. Όλα είναι θέμα επιλογής.

  Υπάρχουν προτάσεις για τις μέρες της καραντίνας; «Για μένα είναι μια πρόκληση, μια τεράστια πρόκληση ώστε να βγούμε νικητές από αυτήν την δοκιμασία. Αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, υπεύθυνοι, χωρίς πανικό. Οφείλουμε στους γονείς μας, στα παιδιά μας και σε ολόκληρη την κοινωνία να συμμορφωθούμε με τους κανόνες και να μείνουμε σπίτι.

  Δεν υπάρχει λόγος να απομονωθούμε, να χάσουμε το χιούμορ μας και να νιώθουμε εγκλωβισμένοι. Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας άφηναν. Να κάνουμε ενδοσκόπηση, να τα βρούμε με τον εαυτό μας, να απολαύσουμε την συντροφιά των ανθρώπων μας, να φροντίσουμε τα κατοικίδια μας, να γυμναστούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία μας δίνει τεράστιες δυνατότητες μπορούμε με μια βιντεοκλήση να δούμε τους φίλους μας, να πιούμε ένα κρασί, να γελάσουμε. Όλα είναι θέμα επιλογής, όπως είπαμε. Εγώ επιλέγω την θετική πλευρά και οφείλω να πω πως ο «κορωνοϊός» μου έδωσε ένα σημαντικό μάθημα. Να απολαμβάνω τα απλά καθημερινά πράγματα γιατί τελικά τίποτε δεν είναι δεδομένο. Μπόρα είναι, θα περάσει…»


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.