Χρονόμετρο

    Σημαντική διάκριση θα είναι η ένταξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου, στο πρόγραμμα ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ

    Δημοσιεύτηκε στις

    Οι περισσότεροι εκείνο που γνωρίζουν είναι η παραποτάμια περιοχή, με το μονοπάτι δίπλα στο Νέστο, από το χωριό Γαλάνη μέχρι την Σταυρούπολη. Δεν υποψιάζονται καν ότι υπάρχει ένας τεράστιος θησαυρός στον οποίο αναφέρθηκε ακόμη και ο Ηρόδοτος, για τα λιοντάρια που ζούσαν εδώ, ο οποίος είναι κρυμμένος στην έκταση που απλώνεται από την γέφυρα του Παραδείσου και μέχρι τις εκβολές του Νέστου.

    Είναι το παραποτάμιο δάσος του Νέστου, το οποίο κάποτε έφτανε μέχρι το σημερινό χωριό Ποντολίβαδο, αλλά με τα χρόνια περιορίστηκε πάρα πολύ. Σε αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό, τον οποίο είχαν την χαρά να τον περπατήσω πάρα πολλές φορές, αναφέρθηκε προχθές ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο αντιπρύτανης του ΑΤΕΙ Δημήτρης Μανουλούδης, καθώς θα θέσει υποψηφιότητα ένταξης στο πολύ σημαντικό πρόγραμμα ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ.

     

    Όπως είπε ο κ. Μαρκόπουλος, ο Νέστος θα είναι η τρίτη περιοχή στον ελλαδικό χώρο που θέτει υποψηφιότητα γι’ το εν λόγω πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν ενταχθεί μόνο δύο περιοχές της χώρας, η μία είναι η κορυφή του Ολύμπου, της κατοικίας των θεών και το δεύτερο το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι μετά την ένταξη των Φιλίππων στην UNESCO, τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο ανατολικά του Στρυμόνα, να υπάρξει και αυτή η αναγνώριση της βιοποικιλότητας του παραποτάμιου δάσους του Νέστου.

     

    Σαν να έπεσε από άλλη ήπειρο!!!

     

    Όπως τόνισε ο κ. Μανουλούδης, σε αυτόν τον αγώνα, ήδη υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας που απέτυχαν, αλλά αυτή τη φορά έχουμε και τον σοβαρό ανταγωνισμό της περιοχής του Πάρνωνα που διαθέτει τις εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσίες της Ελαφονήσου και της Μονεμβασιάς.

    Ωστόσο, έχουμε πολλά θετικά σημεία, καθώς όπως είπε ειδικοί επιστήμονες που επισκέφθηκαν το Νέστο, εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο του και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν να έπεσε από άλλη ήπειρος, αυτό το δάσος και αυτό το κάνει ξεχωριστό».

     

    Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά, ώστε να πάρει σειρά και το μυθικό Παγγαίο, το οποίο είναι ένας από τους σημαντικότερους «βοτανικούς κήπους», με ιδιαίτερη αναφορά στα εκατόφυλλα ρόδα του Παγγαίου, που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχαίος συγγραφέας Θεόφραστος, τα φύτευαν και στόλιζαν την πόλη των Φιλίππων, ενώ ήταν χρήσιμα και στις τελετές τους.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.