Χρονόμετρο

    ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ:«Ναός της θεάς Αρτέμιδος»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Θυσία στη θεά Άρτεμη έκανε ο Μ. Αλέξανδρος πριν την έναρξη της εκστρατείας του, σύμφωνα με όσα επικαλείται ο μεταφραστής κρητικών ιερογλυφικών, Αντ. Βασιλάκης

    Όχι τάφος, αλλά ναός της Θεάς Αρτέμιδος, βάσει των κρητικών ιερογλυφικών, που υπάρχουν σε αφθονία σε διάφορα τμήματα, αναφέρει ότι είναι το μνημείο της Αμφίπολης ο Αντώνης Βασιλάκης, αναγνώστης και μεταφραστής, πελασγικών και μινωικών γραφών.

    Ο κ. Βασιλάκης, που αναρτά τις δημοσιεύσεις του στην προσωπική ιστοσελίδα του στο facebook, αλλά και στο γκρουπ «Aegean Scriptures – Αιγαιακές Γραφές», δηλώνει  «μη αρχαιολόγος», διότι όπως σημειώνει το «αρχαιολόγος» καλύπτει μόνο το 1/100 των γνώσεων που χρειάζονται για τη δουλειά που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα.

    Οι αναρτήσεις του Κρητικού αναγνώστη αρχαίων επιγραφών μας είχαν τραβήξει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον, αφού όσο εξελισσόταν η ανασκαφή και πριν βρεθεί ο τάφος στον τέταρτο χώρο, ο ίδιος με τα γραφόμενα του δικαιωνόταν σε πλήθος αναφορών του. Έτσι, ζητήσαμε την άποψή του σε ότι αφορά στο θέμα των δυο σπασμένων επιστυλίων που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη (2/12) ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

    Ο Αντ. Βασιλάκης αναφέρει ότι «ο χρόνος που τα παρουσίασαν, μου λέει ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το τι συμβαίνει στον ναό της Αρτέμιδος στην Αμφίπολη. Κανένας δεν γνωρίζει ποιο είναι το πραγματικό θρησκευτικό «πιστεύω» των Μακεδόνων βασιλέων. Οτιδήποτε υπάρχει στους τοίχους και τα αγάλματα, δεν έχουν καμία σχέση με τον τάφο και το ψηφιδωτό. Έχουν σχέση όμως με τον Μέγα Αλέξανδρο και την οικογένεια του. Ο ναός κτίστηκε από τον βασιλέα που προέρχεται από την δυναστεία των Τημενιδών, για την Ορθεία Αρτέμιδα – Λέων και για την Ορθεία Αρτέμιδα – Σφίγγα.
    Αναφέρεται, λοιπόν, στις επιγραφές “παρέχω λατρεία στην Ορθεία Αρτέμιδα-Λέων (εγώ) ο γιός του Φιλίππου, ο βασιλεύς Αλέξανδρος, από την δυναστεία των Τιμενιδων (Τημενιδων). Η χρονολόγηση κατασκευής του ναού της Αρτέμιδος είναι στα 335-334 π.Χ., όταν δηλαδή έφυγε ο Αλέξανδρος για την εκστρατεία του», αναφέρει ο κ. Βασιλάκης, ο οποίος με τα λεγόμενα του επιφέρει πλήθος ανατροπών, αφού μιλά ξεκάθαρα για διαφορετική χρονολόγηση από τους αρχαιολόγους».

    Συνεχίζοντας, ο κρητικός μεταφραστής αρχαίων επιγραφών αναφέρει ότι «στο ένα επιστύλιο, στην πρόσοψη του ναού, υπάρχουν η Ολυμπιάδα, ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας , όπου αναφέρεται στο βάθος του λόφου η λατρεία των τριών Μεγάλων μητέρων μαζί με την Μεγάλη μητέρα, Ορθεία Αρτέμιδα – Λέων. Το άλλο επιστύλιο μέσα στον προθάλαμο του ναού, έγραφε ότι ο Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας, παρέχουν λατρεία στην Αρτέμιδα και την Ρέα και ότι γενικά περιγράφετααι το θρησκευτικό γίγνεσθαι των Ηρακλειδών, από τον Περδίκα Α’ έως και τον Αλέξανδρο. Από αριστερά παρουσιάζεται ο Φίλιππος Β’ και η οικογένεια του, πριν ακόμα χωρίσει από την Ολυμπιάδα. Φαίνεται ο Φίλιππος, η Ολυμπιάδα σε μια τρυφερή στιγμή με τον Φίλιππο, ο μικρός Αλέξανδρος, η αδερφή του Κλεοπάτρα και αλλά μέλη της οικογένειας. Ακολούθως, δείχνει έναν ταύρο και πίσω ένα λέοντα, τα δυο ζώα που παριστάνουν τον γεννήτορα Ηρακλή και την Ορθεία Αρτέμιδα-Λέων, την λατρεία της οποίας έφερε ο Πέρδικας Α από τις Μυκήνες. Δεξιά μια αρχιέρεια προσφέρει λατρεία στην Μεγάλη μητέρα, Ορθεια Αρτέμιδα – Λέων, πότνια θηρών-κόρη. Φορεί δε πέπλο με τα ανάλογα χρώματα για την λατρεία αυτή. Η αρχιερεια φορεί διάδημα το οποίο αναφέρει ότι ανήκει σε δυναστεία και φέρει τον τίτλο της βασίλισσας Β’ βαθμού. Δεν διακινδυνεύω να κάνω πρόβλεψη ποια είναι η ιέρεια. Αρκούμαι μόνο σε όσα λένε οι αρχαίοι. Όσον αφορά το άλλο επιστύλιο, αναφέρεται στο τελετουργικό λατρείας, της Ορθείας Αρτέμιδος – Λέων».

     

     

    foto_5

    «Δεν υπάρχει Νίκη, ούτε τρίποδος λέβητας»

     Ο Αντ. Βασιλάκης αναφέρει ότι το δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ έχει ανακρίβειες, καθώς αυτό που παρουσιάζεται στην κορφή ως ιωνικό διάζωμα «δεν είναι παρά η οδηγία λατρείας, σύμφωνα με το πάχος που έχουν, της Ρέας, της Δήμητρας και της Άρτεμης-κόρης. Στην εικόνα δεν υπάρχει η Νίκη ούτε τρίποδος λέβητας. Σε ένα επίκρανο είχα διαβάσει την λατρεία των τριών Μεγάλων μητέρων στο βάθος του λόφου. Το ίδιο στην πρώτη σπασμένη πόρτα και στο πρώτο δεξιά επίκρανο του ναού. Στο λερωμένο επίκρανο, δε ξεκαθαρίζει, αν στο βάθος του λόφου έχουμε δυο δωμάτια λατρείας, όπως γράφει, ή ένα, για να λατρεύονται μαζί η Δήμητρα με την Ρέα. Φτάνοντας στη δεξιά μεριά με τον περιβόητο τρίποδο λέβητα. Δεν είναι τρίποδος λέβητας. Η φωτογραφία δείχνει ένα μεταλλικό βωμό τετράπλευρο, με τέσσερα πόδια (το πίσω πόδι δεν φαίνεται), ο οποίος έχει τέσσερα πλαίσια στην κορφή. Πάνω από τον βωμό φαίνεται η Μεγάλη μητέρα, Ορθεία Αρτέμιδα-Λέων, η οποία προστατεύει την αιχμή της πολεμικής μηχανής των Μακεδόνων και στην οποία έκανε θυσία ο Μέγας Αλέξανδρος, αφού έκτισε τον ναό της, πριν φύγει για την εκστρατεία του. Ο βωμός και η Άρτεμις-Λέων έχει τα χρώματα λατρείας των Μεγάλων μητέρων. Πάνω από τον βωμό έχουμε πάλι την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία κάνει τις θυσίες στην θεά. Στον αριστερό τοίχο του πρώτου προθαλάμου γράφει ότι ο διάδρομος οδηγεί για θυσία στην Αρτέμιδα και στο καπέλο της σφίγγας γράφει ότι ο ναός είναι στο κέντρο του λόφου, κάτω από ένα κοίλωμα. Για το κέντρο του λόφου, λέει και το σχέδιο της πρώτης σπασμένης πόρτας. Αυτός όμως που σχεδιάζει στην σπασμένη αυτή πόρτα, γνωρίζει που είναι ο ναός, γνωρίζει ότι ένας διάδρομος που οδηγεί εκεί, από ένα πορτάκι που είναι σφραγισμένο με μπόλικο υλικό, στα δεξιά του τρίτου προθαλάμου, γνωρίζει ότι έχει ταφεί η μούμια του Αλέξανδρου αριστερά του τρίτου θαλάμου και βαθειά».

    foto_1

    Το όνομα «Καστά» και οι οκτάφυλλοι ρόδακες

     Ο Αντ. Βασιλάκης επεξηγεί τι σημαίνει το όνομα «Καστά», που έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας από τον περασμένο Αύγουστο, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων: «Η λέξη “τάφος” την εποχή εκείνη είχε την έννοια του βωμού. Όπως και η λέξη “Καστά” θα πει , θυσία με φωτιά στον λόφο της Αρτέμιδος. Ο Λέων που τρώει βουβάλια, είναι το έμβλημα των Ηρακλειδών, για τον γεννήτορα τους Ηρακλή, ο οποίος έτρωγε βουβάλια. Στην κυρίως πολεμική θεότητα τους, την Ορθεία Αρτέμιδα, έχουν δώσει την μορφή του λέοντα, για να δείξουν ότι η θεά αυτή είναι προστάτης των βασιλέων που προέρχονται από τον Ηρακλή. Έτσι ο λέων, όπως το λένε δεκάδες επιγραφές σε Αμφίπολη και Βεργίνα, είναι η Ορθεία Αρτέμιδα- Λέων».

    Σε ότι αφορά τους οκτάφυλλους ρόδακες, που συναντάμε στο μνημείο, μας λένε ότι έχουμε βασιλιά πρώτου βαθμού. Σχεδόν πάντα τα φύλλα, έχουν το καθένα πάνω του ένα ιερογλυφικό, με ένα τίτλο του βασιλιά. Ο εσωτερικός ρόδακας είναι το ιερογλυφικό do, το οποίο μας λέει ότι ο βασιλιάς είναι από τη δυναστεία των Τημενιδών. Στο κέντρο είναι το ιερογλυφικό ko, από την λέξη κο-ίρανος = βασιλιάς. Αν διαβάσουμε από το κέντρο του ρόδακα, λέμε: Βασιλιάς από τη δυναστεία των Τημενιδών, πρώτου βαθμού. Ακολουθουν οι τίτλοι , με ιερογλυφικά, πάνω στα φύλλα.

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.