Χρονόμετρο

    Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ: Βρέθηκε άθικτο βλήμα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

     

    Ο Μάκης Ζουμπλιός από τη Ν. Πέραμο εντόπισε άθικτο βλήμα, στη θέση ΚΑΝΟΝΙ επάνω από τη Ν. Περάμο. Θυμίζουμε ότι στην περιοχή έλαβε χώρα η μάχη που σηματοδότησε την αρχή του Β’ Βαλκανικού Πολέμου ανάμεσα στους Έλληνες και τους Βούλγαρους (η μάχη της ΒΑΖΟΠΕΤΡΑΣ (https://www.xronometro.com/vazopetra-paggaoi/), αλλά ήταν και σημείο οχύρωσης στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Συγκεκριμένα έγραψε ότι «Αυτό το βλήμα που πιθανόν λόγο της θέσης που βρέθηκε είναι του Α’ Παγκοσμίου το βρήκα επάνω στο βουνό στην Θέση κανόνι πάνω από την Πέραμο, εχθές το πρωί.

    Ίσως έπαιξα και την ζωή μου, ίσως όμως να υπερβάλλω κιόλας.

    Στην θέση που το βρήκα υπάρχει δραστηριότητα και από κυνηγούς. Εάν το άφηνα εκεί που το βρήκα, δεν υπήρχε περίπτωση να το ξαναβρώ καθώς τα μονοπάτια που ακλούθησα δεν φαίνονται ούτε από το google earth, ούτε εγώ θα μπορούσα να προσανατολιστώ ευκολα καθώς η βλάστηση με μπέρδευε. Σκεπτόμουν λοιπόν, να το αφήσω εκεί και να υπάρχει περίπτωση να μην το ξαναβρώ και να μην παραδοθεί στις ”αρχές και να είναι εκτεθειμένο με την πιθανότητα ατυχήματος να είναι υπαρκτή η να το κουβαλήσω μέσα απο το δύσβατο και να το φέρω σε σημείο που μπορούμε να το βρούμε εύκολα και να μην χρειάζεται πολύ περπάτημα μέσα σε δύσβατα;

    Τελικά επέλεξα τον επικίνδυνο τρόπο και το κουβάλησα σε μια απόσταση περίπου 500μετρων για την οποία χρειαζόταν να πηγαινοέρχομαι καθώς έπρεπε να κουβαλάω και το Βλήμα και τα πράγματα μου, κινούμενος μέσα από πουρνάρια και κατεβαίνοντας βραχώδες έδαφος με κλιση.

    Όπως έγραψα παραπάνω ίσως είναι και υπερβολή αυτό που γράφω περι ζωής. Ομως προτιμούσα να μην συμβεί κανένα ατύχημα έστω και στην μικρότερη πιθανότητα σε κάποιον άλλον (φανταστείτε να το πυροβολούσαν παράδειγμα) και ας γινόταν σε μενα.

    Τέλος πάντων όλα καλά. Τώρα για λεπτομέρειες κτλ θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες σχετικά με το είδος πυρομαχικού, χρονολογία κτλ. Μέσα στο 2022 έχω βρει μόνος η με την βοήθεια τρίτων συνολικά 3 βλήματα σε παραλίες και ορεινούς όγκους.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.