Χρονόμετρο

    Ο ΣΠΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΟΣ: Στο πάνθεο των «Εξαίρετων Διδασκάλων» φωτογραφίας της χώρας!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ολοκληρώθηκε η απονομή των GRAND MASTERS της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας

     

    Γράφει ο Θοδωρής Σπανέλης

     

     

     

     

    Με μία πρωτόγνωρη κριτική διαδικασία, που για πρώτη φορά διενεργείται στα Ελληνικά καλλιτεχνικά δεδομένα, κρίθηκαν από το ΔΣ της ΕΦΕ οι τρεις πρώτες καλλιτεχνικές υποψηφιότητες για την απόκτηση των τίτλων MASTERS και GRAND MASTERS. Υποψήφιοι ο κρητικός Γιώργος Μπαλαδάκης, ο Κωνσταντινοπολίτης Σπύρος Ιατρόπουλος και ο δικός μας Θάσιος Γιώργος Μυτιληνός, όλοι τους διεθνείς φωτογράφοι και κάτοχοι βαρύτιμων καλλιτεχνικών και τιμητικών τίτλων.

     

    Οι καλλιτεχνικοί και τιμητικοί τίτλοι της ΕΦΕ, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου από την ίδια της Εταιρεία, καθιερώθηκαν πρόσφατα και τέθηκαν σε εφαρμογή λειτουργίας και ισχύος το 2016. Μάλιστα ακολουθούν τα διεθνή δοκιμασμένα πρότυπα της FIAP (Federation Internationale de l Art Photographique) για τις προϋποθέσεις και την απονομή καλλιτεχνικών και τιμητικών τίτλων σε φωτογράφους όλου του κόσμου. Συγκεκριμένα οι καλλιτεχνικοί τίτλοι απονέμονται σε φωτογράφους, Έλληνες και ξένους, που διακρίνονται στο διαγωνιστικό πεδίο με πατρονάζ της ΕΦΕ, ενώ οι τιμητικοί απονέμονται σε όσους, επίσης σε Έλληνες και ξένους, προσφέρουν σημαντικό έργο και εξαίρετες υπηρεσίες προς την FIAP και κατ επέκταση στην ΕΦΕ, όμως υπηρεσίες αποδεδειγμένες και τεκμηριωμένες με αδιάσειστα και επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Υποψηφιότητες για MASTER και GRAND MASTER υποβάλλονται μόνο από καλλιτέχνες φωτογράφους ο οποίοι είναι ήδη κάτοχοι συγκεκριμένων καλλιτεχνικών τίτλων.

     

    Οι κρίσεις

     

    Οι κρίσεις του έργου των τριών καλλιτεχνών ήταν μια γιορτή για τα καλλιτεχνικά δεδομένα του ιστορικότερου φωτογραφικού σωματείου της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προηγήθηκε εισηγητική ενημέρωση των μελών του ΔΣ από τον Γ.Γ της FIAP και Αντιπρόεδρο της ΕΦΕ κύριο Γιάννη Λυκούρη, ο οποίος κατ έτος εξετάζει μερικές δεκάδες υποψηφιότητες MASTERS απ όλο τον κόσμο και κατέχει σε βάθος το διαδικαστικό κομμάτι των κρίσεων. Προηγήθηκε επίσης μια οργανωτική δομική προεργασία από το ιστορικό μέλος της Εταιρείας κ. Στάθη Ευσταθιάδη, ο οποίος διευκόλυνε το όλο κριτικό πλάνο. Τα αποτελέσματα των κρίσεων ήταν δυστυχώς αντίθετων συναισθημάτων. Εγκρίθηκαν οι υποψηφιότητες των Σπύρου Ιατρόπουλου και Γιώργου Μυτιληνού για τον τίτλο GRAND MASTER και απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του Γιώργου Μπαλαδάκη για το απλό MASTER ως μη εκπληρούμενη τις προϋποθέσεις απόκτησης του αιτούμενου τίτλου.

     

     

    Αντιστοιχίες των τίτλων

     

    Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της FIAP, υφίστανται άτυπες αντιστοιχίσεις των συγκεκριμένων καλλιτεχνικών τίτλων με τους αντίστοιχους επιστημονικούς. Έτσι ο GRAND MASTER θεωρείται τίτλος καλλιτεχνικού διδακτορικού, ο οποίος θα πρέπει να αποδεικνύεται από το εξεταζόμενο έργο υποβολής ως διατριβή χρόνων με εξεζητημένα και απαιτητικά διεθνή στάνταρτ, όπως η άριστη φωτογραφία, η τέλεια εκτύπωση, η συνειρμική συνάφεια των έργων, η ενιαία φωτογραφική αντίληψη καθώς και η πρωτότυπη συνθετική φιλοσοφία. Και βέβαια όπως γίνεται αντιληπτό ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μόνο φωτογραφικής προσπάθειας μερικών ωρών. Επί πλέον μάλιστα απαιτείται εκτενής διατύπωση του σκεπτικού της επιλογής της θεματολογίας, του στόχου της καθώς και η ακριβής τεκμηρίωση του τόπου και του χρόνου της φωτογράφισης.

     

     

    Τα έργα που υποβλήθηκαν

     

    Τα έργα που υποβλήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο θεωρήθηκαν από την κριτική επιτροπή έργα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Ο Σπύρος Ιατρόπουλος παρουσίασε στην δική του υποψηφιότητα πορτοφόλιο 20 έργων με τον τίτλο «Αναπολήσεις». Το έργο του απετέλεσε μια γλαφυρή αναμνηστική εκπροσώπηση της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης, με έναν όμως ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο που ξαφνιάζει τον παρατηρητή. Το έργο του θεωρήθηκε και καλλιτεχνικό και διδακτικό, αφού παρέχει σημαντικές εικονικές πληροφορίες για την Ελληνική ύπαιθρο με ποικίλες προεκτάσεις για την προβολή της χώρας μας.

    Ο Γιώργος Μυτιληνός στο δικό του πορτφόλιο, που είχε τίτλο «Peloid Therapy” παρουσίασε εικόνες από τον μαγικό κόσμο της λάσπης των Κρηνίδων. Εκεί ο καλλιτέχνης, με αδειοδοτήσεις της «Δημωφέλεια» εργάστηκε για έξι συνεχείς περιόδους λειτουργίας του πηλοθεραπευτηρίου. Από το 2009 μέχρι το 2015. Οι φωτογραφίες του, συγκλονιστικές, είχαν τον χαρακτήρα της απόλυτης πρωτοτυπίας, κάτι που απαιτείται από τον κανονισμό,  τον ανώτατο βαθμό δυσκολίας, την απαιτούμενη αρμονία και συνειρμική συνάφεια και στόχευσαν με επιτυχία στην ολοκληρωτική διαφοροποίηση των ανθρώπινων μορφών μέσα στη μάζα του πηλού. Τα προβλήματα μάλιστα που συνάντησε για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, σύμφωνα με το υποβαλλόμενο σκεπτικό ήταν και απρόβλεπτα και δυσεπίλυτα. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο «Χ», η φωτογράφιση ανθρώπων δίχως ενδυματολογική περιβολή, έστω και μέσα στο λασπώδες περιβάλλον το οποίο δρα ως καμουφλάζ της ανθρώπινης γύμνιας, απαιτεί λεπτότητα, διακριτικότητα και γενικά ιδιαίτερη διαχείριση. Αυτές οι δυσκολίες μάλιστα πολλές φορές ανέστειλαν τις προσπάθειές του.

     

     

    Προσφορά στην «Δημωφέλεια»

     

    Όλο το έργο από τη φωτογράφιση του κ. Γ. Μυτιληνού στο πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων, απόλυτα χρήσιμο για την προβολή του στην Ελλάδα και διεθνώς, βρίσκεται ήδη στα χέρια της μεγαλύτερης Δημοτικής Επιχείρησης της πόλης, προκειμένου αυτή να το διαχειριστεί κατά το δοκούν. Πρόκειται για μια ευγενική χειρονομία του καλλιτέχνη, οποίος εδώ και αρκετές δεκαετίες δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για την πόλη στην οποία ζει και βιοπορίζεται. Μάλιστα μερικά από τα εκδοτικά του εγχειρήματα στο παρελθόν αναφέρονται στην Καβάλα, όπως τα αρχιτεκτονικά της, οι παραδοσιακές κλειδαριές, τα Πέτρινα Γεφύρια της κά.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.