Χρονόμετρο

    ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Η συνεισφορά της Καβάλας, της Θάσου και της Αμφίπολης – “Παρατράγουδα” με το κεφάλι της Σφίγγας

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

     

    Δεν απουσιάζουν οι «παρασπονδίες» στην παρουσίαση της κεφαλής του Σφίγγας του Τύμβου Καστά, καθώς για δεύτερη φορά εκτίθεται χωρίς χρονολόγηση του ευρήματος!!!

     

     

     

    Το νέο microsite αφιερωμένο στην έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» είναι διαθέσιμο online, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε όσους δεν μπορούν να την επισκεφθούν από κοντά, αλλά και σε όσους θέλουν να ανατρέξουν σε αυτήν πριν ή και μετά από την επίσκεψή τους. Στο microsite kallos.cycladic.gr οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μία ολοκληρωμένη ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση, μέσα από αναλυτικά κείμενα ενοτήτων και προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού των εκθεμάτων.

     

    Υπενθυμίζεται, ότι η έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» παρουσιάζει τις πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από πενήντα δύο μουσεία, συλλογές και εφορείες αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία (ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του κάλλους. Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική Περίοδο.

     

     

    Από μια τέτοια μοναδική έκθεση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Θάσος, η Καβάλα και η Αμφίπολη. Δεν θα ήταν υπερβολή να υπογραμμίσουμε ότι το κυριότερο έκθεμα και μόνο για το οποίο θα μπορούσε να είχε διοργανωθεί αυτή η παρουσία των τεχνουργημάτων του αρχαίου ελληνικού κόσμου, είναι το κεφάλι της Σφίγγας από τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Παρά το γεγονός όμως ότι είναι το πιο σπάνιο και ξεχωριστό για την απαράμιλλη ομορφιά του έκθεμα, η παρουσίαση του πάσχει, γιατί για ακόμη μια φορά οι σκοπιμότητες που υπάρχουν έκαναν ότι μπορούν για να το υποβάθμίσουν. Ως πιο χαρακτηριστικό σημείο θα αναφέρουμε τα όσα γράφονται στην παρουσίαση του συγκεκριμένου εκθέματος. Όπως μπορείτε να δείτε και στην σχετική φωτογραφία, ενώ υπάρχει μια λεπτομερέστατη περιγραφή για το έκθεμα και τα χαρακτηριστικά του, απουσιάζει παντελώς η χρονολόγηση του ευρήματος – σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα ευρήματα – αλλά και η ένταξή του σε ένα γενικότερο πλαίσιο αναφοράς, ώστε να κατανοήσει ο επισκέπτης τι ακριβώς εκφράζει αυτό που βλέπει και από ποιο μνημείο προέρχεται. Επίσης χαρακτηριστικό σημείο της εν λόγω παρουσίασης είναι και το γεγονός ότι ο Τύμβος Καστάς αναφέρεται ως λόφος, με σαφή την πρόθεση να υποβιβαστεί συνολικά ως μνημείο. Αυτά τα δυο σημεία είναι αρκετά για να κατανοήσει κανείς και από πού προέρχονται οι ενέργειες «λογοκρισίας» των πληροφοριών, θέμα για το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να λάβει τα μέτρα του, καθώς οι ίδιες «παραλήψεις» σημειώθηκαν και το 2019 στην πρώτη παρουσίαση του γλυπτού στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης.

     

     

    Από το Μουσείο Θάσου έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες της έκθεσης του μαρμάρινο κεφάλι του Διονύσου, το μαρμάρινο αγαλματίδιο της Αφροδίτης που ιππεύει δελφίνι, πήλινο ακροκέραμο με παράσταση Γοργούς, ενώ από την Καβάλα μια πήλινη μορφή γυναίκας που προέρχεται από τη ελληνιστική νεκρόπολη της Αμφίπολης.

     

    Τέλος να σημειώσουμε ότι το microsite προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης εισιτηρίων, καθώς και πρόσβασης στο Cycladic Shop για την αγορά του καταλόγου αλλά και των αντικειμένων που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για την έκθεση, την οποία δημιούργησε ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης. Η έκθεση, την οποία επιμελούνται ο κ. Σταμπολίδης και ο επιμελητής Αρχαιοτήτων, δρ Ιωάννης Δ. Φάππας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της L’Oréal.

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.