Η αμερικανίδα αρχαιολόγος Dorothy King επιμένει ότι είναι μονόγραμμα και δηλώνουν ότι κτήτορας είναι ο Μέγας Αλέξανδρος
Τις αποκαλύψεις της αμερικανίδας αρχαιολόγου Dorothy King για την ύπαρξη του μονογράμματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο τάφο της Αμφίπολης, θέμα που ανέδειξε στην Ελλάδα με δημοσίευμα του το «Χ», σχολίασε στην προχθεσινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους η γεν. γραμμ. του ΥΠΠΟΑ κ. Λίνα Μενδώνη σημειώνοντας ότι δεν είναι μονόγραμμα αλλά σημάδια των μαστόρων.
Πιο συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη σχολίασε ότι «Το 2013 , όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου και τα οποία τα έχουμε δει στα περισσότερα αρχαία μνημεία». Πρόσθεσε δε ότι «πέρα από το Α, υπάρχει και το Ε, όπου ο τύπος των γραμμάτων βοηθάει στην χρονολόγηση του μνημείου. Αν λένε κάτι περισσότερο, πέρα απ’ αυτό, θα μας το πει η περαιτέρω μελέτη».
Στα παραπάνω λόγια της κ. Μενδώνη έσπευσε να απαντήσει η κ. King με ανάρτησή στο προσωπικό της ιστολόγιο με τίτλο «Τι σηματοδοτεί το σημάδι;» και στην οποία σχολιάζει ότι «Η κ. Μενδώνη συμφώνησε ότι τα σημάδια έγιναν από κτίστες και όχι από ατύχημα, και επίσης επιβεβαίωσε ότι οι αρχαιολόγοι γνώριζαν γι’ αυτά! Συνεχίζω λέγοντας ότι αυτό είναι πολύ καλό, οπότε δεν τους λέω κάτι που δεν ξέρουν» ωστόσο προσθέτει ότι «Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των σημάτων που γίνεται από κτίστες και των «σημάτων του κτήτορα»
Ξεκαθαρίσει στην συνέχεια η αμερικανίδα αρχαιολόγος ότι ενδεχομένως υπάρχουν τα «σήματα των κτιστών» που ήταν οδηγοί για τους οικοδόμους για να βάζουν τα μπλοκ στο σωστό μέρος, αλλά τα περισσότερα κτίρια είχαν ολοκληρωθεί επί τόπου… οπότε αφήνει να εννοηθεί ότι δεν ήταν και τόσο απαραίτητα.
Επανερχόμενη στο θέμα του τι είναι τελικά αυτό που «διάβασε», επιμένει η κ. King ότι είναι μονόγραμμα επισημαίνοντας ότι «Επίσης, τα “σήματα κτίστη” εάν χρησιμοποιούνται για να προσδιορίζεται η θέση των μπλοκ σε διάφορα σημεία του μνημείου το πιο πιθανό είναι να ποικίλλουν: π.χ. Άλφα, Βήτα, Γάμα, Δέλτα κ.α.» και προσθέτει ότι «όλες οι «επιγραφές» που έχω εντοπίσει στις φωτογραφίες του περιβόλου της Αμφίπολης φαίνεται να είναι Άλφα ή παραλλαγές του Άλφα. «Όταν όλα τα γράμματα φαίνεται να είναι η ίδια, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ένα μονόγραμμα. Αν και μονογράμματα για μπλοκ είναι λιγότερο συχνά, υπάρχουν παρόμοια συστήματα του Αντιγόνου στην Τροία, και όπως έχω σημειώσει πριν, ο ναός είναι ήταν εκείνος που Μέγας Αλέξανδρος ζήτησε στη διαθήκη του».
Στο τέλος βέβαια δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «Και πάλι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τέχνασμα του φωτός, και όλα θα αποκαλυφθούν εν ευθέτω χρόνω»! Το υπογραμμίζουμε γιατί και οι δύο κυρίες ενώ είναι σαφείς στις απόψεις τους, αφήνουν την έρευνα και το χρόνο να δείξουν τι πραγματικά συμβαίνει!
Θ.Σ.
Δημοσιεύτηκε στις 1
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.