Χρονόμετρο

    Όχι σε προσωποποίηση και «ξεκατίνιασμα» – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΥΧΟΥΝΑ ΠΕΡΙ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΙ ΓΚΟΝΗ

    Δημοσιεύτηκε στις
    • Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, δίνει το σύνθημα για τον χαρακτήρα που θα πρέπει να πάρουν οι διαδικασίες για την εύρεση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
    • Η θέση του για τον Θοδωρή Γκόνη και η αναγκαιότητα για έκθεση πεπραγμένων

     

     

    Για μια διαδικασία, κατά την οποία πρέπει να γίνει μια συνολική συζήτηση για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και το Φεστιβάλ Φιλίππων, καθώς και το μέλλον τους σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μιχάλης Λυχούνας.

     

    Συμπλήρωσε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει με το πέρας των εκδηλώσεων του φεστιβάλ και ζήτησε η συζήτηση να μην προσωποποιηθεί, ώστε να αποφευχθούν τα ξεκατινιάσματα, που καλό κάνουν μόνο στις σελίδες των παραπολιτικών και όχι στον ίδιο τον θεσμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

     

     

    Ιδανική ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για τον χαρακτήρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

     

    «Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι να ανοίξουν οι διαδικασίες για τη σύμβαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή μετά τη λήξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων», ανέφερε αρχικά ο Μιχάλης Λυχούνας και συμπλήρωσε:

     

    «Εδώ δε μιλάμε για μια ανανέωση σύμβασης με τον κ. Γκόνη ή με μια απευθείας ανάθεση. Για μένα, το σωστό είναι να γίνει ένας απολογισμός, τι πήγε καλά και τι όχι για έναν τέτοιο θεσμό. Να δούμε ποιοι είναι οι στόχοι και ποιο είναι το μέλλον του στο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο θα είμαστε “κρεμασμένοι” από τις παραγωγές των κρατικών σχημάτων ή τι συμβόλαιο θα πρέπει να κάνουμε μαζί τους, σε ενδεχόμενες ακυρώσεις. Για το Φεστιβάλ Φιλίππων έχει υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση και δικές του δεσμεύσεις. Δεν μπορεί αυτά να αναβάλλονται με το πρόσχημα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Επομένως, η διαδικασία για την εξεύρεση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή δε σχετίζεται με την παραμονή ή τη φυγή του κ. Γκόνη, αλλά από την πραγματική λήξη της θητείας του. Είναι μια ιδανική ευκαιρία για να ανοίξει μια συζήτηση συνολικά για τον χαρακτήρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας».

     

    Όχι σε προσωποποίηση και «ξεκατίνιασμα»

    Συνεχίζοντας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού συμπλήρωσε για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η συζήτηση για τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας:

     

    «Έχω την εντύπωση ότι στην πόλη, αλλά και στη χώρα γενικότερα, αρεσκόμαστε περισσότερο για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από τα πρόσωπα και λιγότερο για το που βαδίζει ένας θεσμός. Εγώ θα πω ένα “όχι” στην προσωποποίηση και το “ξεκατίνιασμα”. Από τη δική μου πλευρά, αυτοί θα είναι οι όροι. Και με όσα λέω, δε σημαίνει ότι αποκλείεται η παραμονή του κ. Γκόνη. Μπορεί να πει αύριο – μεθαύριο ότι μπούχτισε. Δυστυχώς, στην Ελλάδα γίνονται δαπάνες και ποτέ δε γίνεται απολογισμός. Κι αυτό το βλέπουμε συνεχώς, ακόμη και με συλλόγους, οι οποίοι επιχορηγούνται από τον Δήμο Καβάλας, αλλά πότε δεν κάνουν έναν ολοκληρωμένο απολογισμό, π.χ. πόσο κόσμο είχε, αν είχε έσοδα και το που διατέθηκαν τα χρήματα. Είναι μια υποχρέωση του κ. Γκόνη να μας προσφέρει έναν απολογισμό και πάνω σε αυτόν θα γίνει μια κουβέντα, καθώς και μια πρόταση για το μέλλον. Μπορεί το Φεστιβάλ Φιλίππων να συνεχιστεί έτσι, κάνοντας εμείς μόνο μια παραγωγή ή να κάνουμε περισσότερες και να “εξάγονται”; Γιατί δεν έγινε αυτή η συζήτηση νωρίτερα; Πρέπει να γίνει μια έκθεση πεπραγμένων. Επίσης, θα γίνει μια συζήτηση για τις οικονομικές απολαβές του καλλιτεχνικού διευθυντή. Το συμβόλαιο του κ. Γκόνη είχε υπογραφεί με τα δεδομένα εκείνης της εποχής του 2012. Θα με ενοχλήσει πολύ αν γίνει μια επιλογή προσώπου και όχι συνολικά μια κουβέντα για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Το λέω από τώρα, εμένα δεν θα με βρει σύμφωνο. Φυσικά, αυτό δεν έχει σχέση με τον άνθρωπο Γκόνη, με τον οποίο έχω πολύ καλή κοινωνική σχέση».

     

    Θα επιβαρυνθεί ο δήμος με τις δωρεάν προσκλήσεις

     

    Ο Δήμος Καβάλας και το Φεστιβάλ Φιλίππων, προσφέρουν για κάθε παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων, 150 προσκλήσεις σε ανέργους και 150 προσκλήσεις σε μαθητές και φοιτητές. Το κόστος τους θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλας, όπως τονίζει ο κ. Λυχούνας, καθώς «πρέπει να διατηρηθεί όρθιος ο θεσμός του φεστιβάλ και να δίνεται μια αίσθηση κανονικότητας, αλλιώς θα καταντήσουμε σαν τους Λιβανέζους. Να πολεμάμε το πρωί και να πηγαίνουμε το απόγευμα στα καφέ και τα κλαμπ. Σίγουρα, υπήρξε λόγω των οικονομικών συνθηκών μια απροθυμία του κόσμου να βρεθεί στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων κι αυτό έπρεπε κάπως να το αντιμετωπίσουμε. Το κόστος αυτών των προσκλήσεων θα καλυφθεί από τον δήμο και ενδεχομένως να υπάρξει μια αναπροσαρμογή στο ποσοστό που αποδίδεται από τα εισιτήρια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Επίσης, πρέπει να δούμε και ορισμένα άλλα θέματα. Το Εθνικό για τις “Εκκλησιάζουσες” είχε εισιτήριο 15 ευρώ στους Φιλίππους και 8 ευρώ στην Επίδαυρο. Εμείς έπρεπε να λειτουργήσουμε πυροσβεστικά και φυσικά, τα υπόλοιπα ζητήματα να τα μελετήσει η ίδια η κυβέρνηση με τα σχήματα των κρατικών θεάτρων», κατέληξε ο κ. Λυχούνας.

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.