Χρονόμετρο

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΜΚΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ “ΑΡΠΑΧΤΕΣ” ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ “ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΣΚΟΠΩΝ”!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Την περασμένη εβδομάδα στα Μ.Μ.Ε., πολύς λόγος γίνεται για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.  Από τα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα διαπιστώνουμε ότι μερικές αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην ελληνική πραγματικότητα που σχετίζεται με εκατομμύρια ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις με αμφίβολη αποδοτικότητα και ότι δεν είναι λίγες οι “αρπαχτές” που έχουν γίνει στα πλαίσια “κοινωφελών σκοπών”.

  Τον καιρό που η Ελλάδα ευημερούσε με δανεικά χρήματα, ο καθένας μπορούσε να ιδρύσει επί σκοπώ μία ΜΚΟ ή ένα φιλανθρωπικό σωματείο για να έχει μερίδιο από την πίτα….. Χωρίς την οικονομική στήριξη και πολιτική αρωγή, χωρίς δηλαδή τον κρατικό κορβανά και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, οι οργανώσεις αυτές θα είχαν προ καιρού πτωχεύσει. Δυστυχώς μερικές διατηρούνται και λειτουργούν γιατί εξυπηρετούν συμφέροντα, γενικότερα, γιατί εξυπηρετούν μια ευρύτερη ιδεολογία και θεώρηση των πραγμάτων που επιθυμούν οι χρηματοδότες τους. Οι καιροί όμως άλλαξαν!  Οι πολίτες κρίνουν το έργο που παράγει η κάθε ΜΚΟ, και σε αυτό βοήθησε η εποχή της πληροφορίας που ζούμε και μερικοί άνθρωποι που νοιάζονται και αγαπούν τη χώρα τους. Οι παχιές αγελάδες έχουν πεθάνει και όσοι εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις γιατί είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες στα κατάλληλα πόστα πρέπει να τιμωρηθούν… Οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλέον δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για πέταμα!

  Τώρα που έχουμε εξαθλιωθεί οικονομικά, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης ερευνούν ποιες ΜΚΟ προσέφεραν έργο και ποιες απλά συντηρούσαν κρατικοδίατους που είχαν προνομιακή μεταχείριση.. Χρησιμοποιώντας τις λέξεις ανάπτυξη, οικολογία, ειρήνη, κοινωνική ευαισθησία, απολάμβαναν προνομιακή μεταχείριση από το κράτος και την Ε.Ε..  Άνθρωποι που ήθελαν να ονομάζονται φιλάνθρωποι και εθελοντές, ήξεραν να κρύβουν την ιδιοτέλεια τους για να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και τα πορτοφόλια τους. Αλήθεια, εάν διαβάσετε το καταστατικό μερικών από αυτών των οργανώσεων θα δείτε ότι παραλείπονται ακόμη και κάποια αυτονόητα που προβλέπονται από τον νόμο για την διαφάνεια της λειτουργίας τους και την σύννομη διαχείριση του κρατικού χρήματος. Το τραγικότερο στην όλη ιστορία είναι ότι ισχυρίζονται και διατείνονται ότι κάνουν τα πάντα καλά και με διαφάνεια!  Υπάρχουν εξαιρέσεις..

  Σαφώς κάποιες επιχορηγήσεις έπιασαν τόπο γιατί διατέθηκαν για έργα ουσιαστικά, σημαντικά και αποτελεσματικά εφόσον κατά καιρούς οι ΜΚΟ υποκαθιστούσαν το κράτος και εκπλήρωναν κοινωνικές ανάγκες. Η χειρότερη συνέπεια της κατάχρησης που γίνεται είναι ότι οι οργανώσεις αυτές έχουν δώσει κακό όνομα και στις πραγματικές, αυθεντικές και πολιτικά αυτόνομες ΜΚΟ. Οι τελευταίες λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες και με χρηματοδοτήσεις από τις ατομικές εισφορές των μελών τους.  Άλλοι όμως που ηγούνταν αυτές τις οργανώσεις έγιναν αλαζόνες και  ξέχασαν τους σκοπούς της ίδρυσης των οργανώσεων τους και μετέτρεψαν τις οργανώσεις τους σε «μαγαζάκι τους». Είναι αυτοί που με ένα προσωπείο παραπλανούσαν κάποιους που τους θαύμαζαν και εκθείαζαν τον σκοπό τους και κάποιους που είχαν ανάγκη από τη βοήθεια τους μη γνωρίζοντας τις περισσότερες φορές το πραγματικό κίνητρο του έργου τους.

  Πρέπει λοιπόν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα, ένας σοβαρός έλεγχος τόσο των κονδυλίων όσο και του ρόλου που διαδραματίζουν αυτές οι Οργανώσεις και οι Ομοσπονδίες τους (και αυτές έχουν λάβει χρηματικές επιχορηγήσεις) και να αλλάξει το νομικό πλαίσιο σχετικά με τις ΜΚΟ. Ο αριθμός τους είναι υπερβολικός σε σχέση με τον πληθυσμό της Ελλάδας. Ήδη στην Ε.Ε., μεγάλες Οργανώσεις και Ομοσπονδίες συγχωνεύονται και συστρατεύονται ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη, παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και μέσω κοινού έργου, μειώνουν τα λειτουργικά έξοδα τους. Θεωρώ ότι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα κοινά δεν θα λογαριάσουν την αυτονομία τους, θα συνεργαστούν για να έχουν μεγαλύτερη δύναμη και περισσότερη ενίσχυση.

  Όσοι έχουν ένα πραγματικό ιδανικό και όραμα, θα κάνουν την διαφορά και την ανατροπή! Επομένως, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις πραγματικές ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία, αφήνοντας πίσω την ιδιοτέλεια, την ματαιοδοξία και το «Eγώ» του και να περάσει στην ανιδιοτελή δράση του εθελοντισμού και της προσφοράς στους αδύνατους αυτής της χώρας.

  ΚΟΡΙΝΑ ΧΙΩΤΗ-ΠΡΑΣΣΑ

   

   

  FOTO:ΜΑGA.GR

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.