Χρονόμετρο

  ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

  Δημοσιεύτηκε στις

  Πάνω από 50% η ανεργία στον κλάδο, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας Ανδρέας Στοϊμενίδης

   Άκρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Ανδρέας Στοϊμενίδης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε., Λάζαρο Βασιλειάδη, για το που έχουν «κατρακυλήσει» οι μισθοί των υπαλλήλων των τεχνικών επιχειρήσεων, για την αθρόα μετανάστευση στο εξωτερικό επιστημόνων του τεχνικού κλάδου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αποτέλεσμα των συνεπειών από τις απανωτές παλινωδίες στις εργασιακές σχέσεις που έχουν επιφέρει οι υπερψηφίσεις των Μνημονίων.

  «Η κατάσταση που βιώνουν οι μηχανικοί περιγράφεται από τέσσερα στερητικά «α». Ανεργία, ανασφάλεια, αποδόμηση θεσμών και κατακτήσεων, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η πολιτική που ακολουθείται στη χώρα, μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Το πιο παραγωγικό τμήμα επιστημόνων της Ελλάδας οδηγείται σε απόγνωση και αντιμετωπίζει το φάσμα της μαύρης εργασίας και της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Περνάμε πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις. Στις εκλογές της 25/11 θα ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας. Σε τοπικό επίπεδο, είναι κοινή η ομολογία ότι έχουμε αναδείξει το ΤΕΕ ως σύμβουλο του κράτους, έχοντας την αναγνώριση τοπικών φορέων και των συμπολιτών μας. Δεσμεύομαι από οποιαδήποτε θέση ότι την παραγωγή έργου θα τη συνεχίσουμε, ώστε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντρική σκηνή», ανέφερε αρχικά ο Λ. Βασιλειάδης.

   

  Πάνω από 50% η ανεργία στους νέους επιστήμονες

   Την άποψη ότι τα μνημόνια έχουν εξαναγκάσει τους επιστήμονες της χώρας να στραφούν στη μετανάστευση, ώστε να βρουν εργασία και τα προς το ζην εξέφρασε ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο των μηχανικών.

  «Σήμερα, η ανεργία στους μηχανικούς είναι άνω του 50%, οι νέοι επιστήμονες βρίσκουν ως επιλογή τη μετανάστευση στο εξωτερικό. Η μείωση του Α.Ε.Π. φτάνει στο 25%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό για δυτική χώρα σε περίοδο, που δε βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αλήθεια, σε ποιους θα στηρίξει η κυβέρνηση την ανάπτυξη; Είμαστε υπέρ των αλλαγών, που θα φέρουν απασχόληση. Αυτό που έχει βαπτιστεί ως μεταρρύθμιση φέρνει μόνο περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα. Ο δρόμος του Μνημονίου, η κατάργηση των ΣΣΕ και η πλήρης αποδιοργάνωση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας έφερε αποδοχές 625 € μεικτά για τους μηχανικούς άνω των 25 ετών και 540 για μηχανικούς κάτω των 25 ετών. Πριν το μνημόνιο υπήρχαν 100 κλαδικές συμβάσεις εργασίας και 100 ομοιοεπαγγελματικές, αλλά και μερικές εκατοντάδες επιχειρησιακές. Σήμερα, υπάρχουν 10 κλαδικές, 10 ομοιοεπαγγελματικές και περίπου 1000 επιχειρησιακές. Προτεραιότητά μας είναι η σύναψη όσο το δυνατόν γρηγορότερα εθνικής κλαδικής σύμβασης, όπως με τους κατασκευαστές μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων. Η μετενέργεια της λήγει στις 31/3/2014, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε. Οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις δεν έχουν καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μετά την καταγγελία της σύμβασης. Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, τότε θα προσφύγουμε στον ΟΜΕΔ», με τον κ. Στοϊμενίδη να επισημαίνει ότι παρά την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ για μονομερή προσφυγή των σωματείων στον ΟΜΕΔ στα θέματα κλαδικών συμβάσεων, μετά από έξι μήνες δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση.

   

  Απουσιάζει ο εθνικός σχεδιασμός

   Ο κ. Βασιλειάδης, παίρνοντας ξανά τον λόγο, μίλησε για την απουσία εθνικού, περιφερειακού, αλλά και τοπικού σχεδιασμού σε ένα σοβαρό αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα μας.

  «Περάσαμε από συμπληγάδες για τη δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Δεν ήταν ανάγκη της κοινωνίας. Σε εξέλιξη είναι ο αγωγός T.A.P. Θέλουμε να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό της χώρας. Αν φέρει φτηνό αέριο στη χώρα, θα είανι πράγματι αναπτυξιακός. Το LNG δεν εντάσσεται σε εθνικό σχεδιασμό. Το μοναδικό θέμα για το οποίο υπάρχει από πάνω το μάτι της χώρας είναι οι υδρογονάνθρακες στον κόλπο της Καβάλας», είπε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. και υπογράμμισε ότι με μεγαλύτερη ένταση το προσεχές διάστημα θα διατυπωθεί μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση για τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, σε συνεργασία με όλα τα Επιμελητήρια της ΠΑΜΘ.

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.