Χρονόμετρο

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΤΖΑΛΗΣ: «Ιδανικό παράδειγμα η Καβάλα συμβίωσης πετρελαίου – τουρισμού»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Καβάλας απαντά στο «αιώνιο» ερώτημα για τη συνύπαρξη των δύο δραστηριοτήτων, με αφορμή οικολογικές αντιδράσεις στην περιοχή της Κεφαλονιάς

     Ακτιβιστές από το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες στην Κεφαλονιά, όπου τοποθέτησαν στη θάλασσα στα ανοιχτά του νησιού –λίγα μόλις μίλια μακριά από ένα από τα πιθανά σημεία εξόρυξης πετρελαίου– ένα πλωτό φράγμα αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας με το μήνυμα «NO OIL – SAVE OUR SEAS» και με αφορμή την εκμετάλλευση των δύο θαλάσσιων κοιτασμάτων σε Πατραϊκό και Κατάκολο.

    Επίσης, ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, όπου ξεδίπλωσαν πανό με το μήνυμα «Πετρέλαιο και Τουρισμός Δεν Πάνε Μαζί».

    Η παράλια «Ναυάγιο» ψηφίστηκε η ωραιότερη παραλία του κόσμου από την Huffington Post και βρίσκεται μόλις 30 μίλια από το σημείο εξόρυξης πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Greenpeace, «οι θαλάσσιες εξορύξεις κρύβουν σημαντικούς κινδύνους ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας και σε ρηχά νερά. Οι θαλάσσιες εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, όπως στις ελληνικές θάλασσες, έχουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο ατυχήματος εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων που επικρατούν στον πυθμένα της θάλασσας».

     

    Χρήσιμο παράδειγμα συμβίωσης δυο διαφορετικών επενδύσεων

     Για το αν «πετρέλαιο και τουρισμός πάνε ή δεν πάνε μαζί», ζητήσαμε την άποψη του προέδρου του συνδέσμου ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνη Μιτζάλη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Καβάλα αποτελεί χρήσιμο παράδειγμα συμβίωσης των επενδύσεων σε υδρογονάνθρακες και τουρισμό.

    «Η εξόρυξη πετρελαίων στον κόλπο της Καβάλας γίνεται εδώ και περίπου 40 χρόνια. Το θέμα μας δεν είναι κατά πόσο αντλείται πετρέλαιο στην περιοχή, αλλά αν τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας. Τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης. Η εμπειρία μας δείχνει ότι τουρισμός και πετρέλαιο μπορούν να συμβιώσουν. Σίγουρα, αυτό δεν είναι συνταγή για όλον τον κόσμο. Δεν ξέρω πως θα αντληθεί πετρέλαιο στην Κεφαλονιά ή στο Κογκό, όμως αποδεικνύεται εδώ και δεκαετίες ότι ο τρόπος που αντλήθηκε πετρέλαιο από τον κόλπο της Καβάλας είναι ένα ιδανικό παράδειγμα. Δεν είχαμε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα με περιβαλλοντικά ζητήματα. Σίγουρα, δεν το διαφημίζουμε στις σελίδες μας. Είναι μια παράλληλη δραστηριότητα, όπως και Β.Φ.Λ., για την οποία επίσης κανείς δεν έχει αναφέρει κάτι αρνητικό. Όπως προανέφερα, το σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με τη χωροθέτηση. Αν είναι διακριτές οι επενδύσεις, τότε δε βλέπω γιατί να βάζει εμπόδια η μια δραστηριότητα στην άλλη. Ας έρθουν να μελετήσουν τους περιβαλλοντικούς όρους στην περιοχή μας».

     

    Θετικό πρόσημο

    Σε ερώτηση για το ποιο θα ήταν το πρόσημο που θα έβαζε ο ίδιος στη συνύπαρξη του πετρελαίου με τον τουρισμό, απάντησε: «Νομίζω ότι η άντληση πετρελαίων έφερε δουλειές και στην τοπική κοινωνία, αλλά και στον κλάδο των ξενοδόχων στην πόλη μας. Αρνητικά δεν είχαμε μέχρι σήμερα. Στα θετικά εντάσσεται μια μεγάλη διάχυση οικονομικής κίνησης στην τοπική κοινωνία, με την έλευση συνεργείων από γεωτρύπανα. Αυτά δεν μπορούμε να τα παραγνωρίσουμε. Επομένως, αν έβαζα ένα πρόσημο, θα ήταν το «συν»  για την περιοχή μας. Τα ανακλαστικά των οικολόγων είναι εύλογα. Είναι πολλοί που παίρνουν αμυντική στάση, όταν ακούνε για εξόρυξη πετρελαίου, όμως υπάρχει και το παράδειγμα της Καβάλας, που δεν ήταν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τουρισμού. Άλλα είναι τα βαρίδια, όμως αυτό αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο προς συζήτηση και δε θα ήθελα να τοποθετηθώ επ’ αυτού».

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.