Χρονόμετρο

  Η θέση της Μητρόπολης Φιλίππων για το εβραϊκό μνημείο

  Δημοσιεύτηκε στις

  Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.  παίρνει μέρος στο δημόσιο διάλογο που άνοιξε με αφορμή το μνημείο για το εβραϊκό ολοκαύτωμα που πρόκειται να στηθεί στην Καβάλα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές και θυμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλες γενοκτονίες για τις οποίες δεν τοποθετήθηκαν αναθηματικές στήλες σε κεντρικούς δημόσιους χώρους!

   

  Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

   

  «Το μνημείο ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κατέστη σημείο αντιλεγόμενο. Εξαιτίας της αναβολής των εγκαινίων του, με απόφαση (κατά πλειονοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου, εκδηλώθηκαν οξύτατες δημόσιες αντιπαραθέσεις με υβριστικό περιεχόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις. Όλα αυτά γεννούν την ανάγκη της συμμετοχής στον ευρύτερο αυτό διάλογο.

  Η αντικειμενική, απροκατάληπτη και χωρίς κανενός είδους σκοπιμότητες θεώρηση του θέματος δεν δικαιολογεί την παρουσίαση του θέματος με διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο που έχει. Πρόκειται δηλαδή, για τη δημιουργία μνημείου σχετιζόμενου με αποτρόπαια και καταδικαστέα γεγονότα που δεν συνέβησαν στον τόπο μας. Δεν χρειάζεται λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση να γίνει επίκληση λόγων θρησκευτικών (ελευθερία της θρησκείας και των συμβόλων της),ιδεολογικών (άστρο του Δαυίδ, πεντάλφα), πολιτικών (μισαλλοδοξίας, αντισημιτισμού) και αισθητικών ή συναισθηματικών (απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική απόφαση, ανεξόφλητο χρέος, δολοφονία μνήμης και άλλα ηχηρά παρόμοια) για να στηθεί το μνημείο στο κέντρο της πόλης, για τα αδικοχαμένα θύματα της εβραϊκής κοινότητας της Καβάλας.

  Γενικότερα, η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας διατηρείται ζωντανή και χωρίς αναθηματικές στήλες σε κεντρικούς δημόσιους χώρους. Το ίδιο και η οφειλόμενη τιμή προς αυτά από την τοπική κοινωνία δεν περιορίζεται μόνον στους εβραίους, δίκαια ανήκει και σε άλλες, το ίδιο ειδεχθείς γενοκτονίες (ποντίων, μικρασιατών, θρακών, αρμενίων), που δεν απέκτησαν ακόμη «δημόσια σήματα» της πολύπαθης Καβάλας και της περιοχής της στην οποία διαχρονικά συνυπήρξαν ειρηνικά και φιλόξενα και άλλες κοινότητες».

   

  Εκ του Γραφείου Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.


  Δημοσιεύτηκε στις 2

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

  2 thoughts on “Η θέση της Μητρόπολης Φιλίππων για το εβραϊκό μνημείο

  1. Michael Philippou says:

   Πεντάλφα ? Γιατί τέτοια παραπληροφόρηση ? τέτοιο εύθυμα κατωτερότητας ? . Μήπως ζηλέψαμε τους μουσουλμάνους του Ιράκ κλπ.
   Απαιτώ σεβασμό στο όνομα ΕΛΛΑΣ και όχι σεβασμό σε μια θρησκια. Εγώ το άστρο του Δαβιδ το βλέπω με 6 άλφα, αλλά και πεντάλφα να ήταν που βλέπετε το πρόβλημα. Άρρωστα χριστιανικά μυαλά που έχουν ξεχάσει τον ανθρωπισμό τους

  2. Αγγελος says:

   Aσυναρτησίες. “αποτρόπαια και καταδικαστέα γεγονότα που ΔΕΝ συνέβησαν στον τόπο μας”;! Εχει δηλαδή σημασία ότι οι Εβραίοι της Καβάλας θανατώθηκαν όχι επί τόπου ή λ.χ. στην Καισαριανή, παρά στην Τρεμπλίνκα; Οι “άλλες, το ίδιο ειδεχθείς γενοκτονίες (ποντίων, μικρασιατών, θρακών, αρμενίων)” συνέβησαν μήπως στον τόπο μας; “Δεν χρειάζεται λοιπόν […] να γίνει επίκληση λόγων θρησκευτικών (ελευθερία της θρησκείας και των συμβόλων της),ιδεολογικών (άστρο του Δαυίδ, πεντάλφα), πολιτικών (μισαλλοδοξίας, αντισημιτισμού) και αισθητικών ή συναισθηματικών (απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική απόφαση, ανεξόφλητο χρέος, δολοφονία μνήμης και άλλα ηχηρά παρόμοια) για να στηθεί το μνημείο”: αυτό σημαίνει άραγε ότι το μνημείο πρέπει να στηθεί ανεξαρτήτως θρησκευτικών κλπ. λόγων, ή μήπως ότι η επίκληση των διάφορων λόφων δεν δικαιολογεί το στήσιμο του μνημείου; “Η μνήμη […] διατηρείται ζωντανή και χωρίς αναθηματικές στήλες σε κεντρικούς δημόσιους χώρους” — δηλαδή τα κάθε είδους ηρώα και άλλα μνημεία περιττεύουν; Ή σιγήν έχε, ή κρείττον του σιγάν λέγε, Δέσποτα!

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  sixteen − fifteen =