Χρονόμετρο

    ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Η ενότητα της Εκκλησίας

    Δημοσιεύτηκε στις

    Στο Αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής, απόσπασμα από την προς Εφεσίους επιστολή, ο Απόστολος Παύλος υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας της Εκκλησίας και υποδεικνύει στους πιστούς τρόπους ζωής και συμπεριφοράς του ενός προς τον άλλον, απαραίτητους για τη διατήρηση και αύξηση της ενότητας μεταξύ τους, κατ’ουσίαν δε, της ενότητας τού ενός εκκλησιαστικού σώματος, στο οποίο ανήκουν ως μέλη. Μία ενότητα, περί της οποίας εύχεται ο ίδιος ο Κύριος μας στην Αρχιερατική του προσευχή: «Ου περί τούτων δε ερωτώ μόνον, αλλά και περί των πιστευσόντων δια του λόγου αυτών εις εμέ,  ίνα πάντες έν ώσι, καθώς συ, πάτερ, εν εμοί καγὼ εν σοι, ίνα και αυτοί εν ημίν έν ώσιν» (Ιω. 17,20-21). Οφείλουν οι πιστοί να διατηρούν και να ενισχύουν την ενότητα μεταξύ τους, ως προέκταση της ενότητας των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας.

    Προς τούτο, λοιπόν,  γράφει ο Απόστολος Παύλος: «Παρακαλώ ουν υμάς εγώο δέσμιος εν Κυρίῳ αξίως περιπατήσαι της κλήσεως ης εκλήθητε, μετὰ πάσης ταπεινοφροσύνης και πρᾳότητος, μετὰ μακροθυμίας, ανεχόμενοι αλλήλων εν αγάπη,  σπουδάζοντες τηρείν την ενότητα του Πνεύματος εν τω συνδέσμῳ της ειρήνης»(Εφεσ. 4, 1-7). Επιμέρους χαρακτηριστικά γνωρίσματα – αρετές του χριστιανικού βίου –  του «περιπατείν  αξίως της κλήσεως» εκ μέρους των πιστών  είναι η ταπεινοφροσύνη , η πραότητα, η μακροθυμία και η ανοχή των αδελφών «εν αγάπη», τα οποία απαριθμεί ο Απ. Παύλος στον παρόντα στίχο.

    «Μετά πάσης ταπεινοφροσύνης». Η ταπεινοφροσύνη, και όχι η ταπεινολογία, αποτελεί κορυφαία αρετή της εν Χριστώ ζωής, «το θεμέλιο κάθε αρετής» κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Δηλώνει την απαλλαγή του ανθρώπου από την εγωκεντρική αυτοπεποίθηση και έπαρση και την εγκατάλειψή του στα χέρια του Θεού, καθώς επίσης και το άνοιγμα πρός τον αδελφό. Κύριο συστατικό διατήρησης της  ενότητας είναι η ταπεινοφροσύνη, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει και ο μακαριστός Γέρων Αμφιλόχιος της Πάτμου: «Ο άνθρωπος που έχει εγωισμό δεν ελκύει κανέναν. Και αν κάποιον ελκύσει, γρήγορα θα απομακρυνθεί.Ο  πνευματικός  σύνδεσμος  γίνεται  αδιάλυτος, μόνο όταν συναντήσει παιδικό πνεύμα, αθωότητα και αγιασμό».

    Μάλιστα, ο Απόστολος Παύλος δεν λέει απλώς «μετά ταπεινοφροσύνης» αλλά «μετά πάσης ταπεινοφροσύνης», που κατά τον Χρυσόστομο σημαίνει «μη της εν ρήμασι, μηδέ εν πράγμασι μόνοις, αλλά και εν σχήματι και εν φθέγματι», δηλαδή ταπεινοφροσύνη και δια των πέντε αισθήσεων .

    Μαζί με την ταπεινοφροσύνη ο Απόστολος Παύλος υποδεικνύει ακόμη την πραότητα και τη μακροθυμία. Ο πιστός οφείλει να είναι πράος, να μην οργίζεται, αλλά να παραμένει γαλήνιος και  ήρεμος ακολουθώντας το παράδειγμα του «πράου και ταπεινού τη καρδία»  Κυρίου μας. Και για να παραμένει κάποιος πράος και ήρεμος, παρά τις προκλήσεις που δέχεται,   θα πρέπει να μάθει να είναι μακρόθυμος, να ανέχεται δηλαδή και να υπομένει τα λάθη, τις παρεκτροπές, τις προσβολές και τις άδικες συμπεριφορές  των άλλων, μιμούμενος τη μακροθυμία του Θεού απέναντι στον κόσμο. Αυτό βεβαίως επιτυγχάνεται μόνο «εν αγάπη» όπως επισημαίνει ο Παύλος, «ανεχόμενοι αλλήλων εν αγάπη». Η εν Χριστώ ειλικρινής αγάπη μας δίνει τη δυνατότητα να δείχνουμε ανοχή και υπομονή μπροστά στις αδυναμίες των αδελφών μας , διότι «ένθα αγάπη», παρατηρεί ο Οικουμένιος , «πάντα εστιανεκτά». Μόνο «εν αγάπη» μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα της Εκκλησίας και μόνο αυτός που ανέχεται τον άλλο «εν αγάπη», μπορεί να ελπίζει και ο ίδιος στην ανοχή του Θεού.

    ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.