Χρονόμετρο

  «Μιλάμε με τα έργα μας κι όχι με πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς»

  Δημοσιεύτηκε στις

   

  Του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου,

  Υπουργού Εθνικής Άμυνας

   

  Το 2022 αποτέλεσε κομβική χρονιά για την υλοποίηση της πολιτικής που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία σε προγραμματικό επίπεδο ως στρατηγική για την Άμυνα το 2019 κι αρχίσαμε να την εφαρμόζουμε ως Πολιτική Ηγεσία από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας.

  Οι συνθήκες στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον μεταβάλλονται ταχύτατα και δραματικά με αποτέλεσμα να απαιτείται σχεδιασμός, προτεραιοποίηση και ευελίξια ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντελήφθη έγκαιρα τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την κρισιμότητα, αλλά και την εντεινόμενη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό προχώρησε σε αύξηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα 3,35 δισ. συνολικά για την Άμυνα το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και στα 6,39 δισ. για το 2022. Οι αυξήσεις αυτές προέκυψαν κυρίως λόγω των εμπροσθοβαρών ως προς την πληρωμή συμβάσεων πρόσκτησης των τριών φρεγατών “Belh@rra” αλλά και των 24 αεροσκαφών “Rafale” που αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε σε χρόνο – ρεκόρ από την υπογραφή της σύμβασης.

  Μένουμε σταθεροί και αταλάντευτοι στους τρεις πυλώνες που θέσαμε από την πρώτη στιγμή. Εργαζόμαστε για:

  1. Αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στην αύξηση της διαθεσιμότητας σε έμψυχο δυναμικό.
  2. Πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων που αναβαθμίζουν συνολικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και αναβάθμιση των υφισταμένων.
  3. Θωράκιση της χώρας μέσω Αμυντικής Διπλωματίας.

  Συγκεκριμένα, υλοποιούμε σειρά πρωτοβουλιών για να ενισχυθεί το Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 2021 προχωρήσαμε στην πρόσληψη κατ’ έτος για τα επόμενα πέντε χρόνια περίπου 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ. Απώτερος σκοπός μας είναι η επίτευξη του στόχου για ενίσχυση Ανθρώπινου Δυναμικού κατά 15 χιλιάδες άτομα σε ορίζοντα πενταετίας, συμβάλλοντας στην ηλικιακή ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού προσωπικού.

  Παράλληλα εξασφαλίσαμε πιστώσεις που αφορούν μεταξύ άλλων στη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης στο στρατιωτικό προσωπικό. Επιλύσαμε το θέμα που αφορά στη μισθολογική εξέλιξη των ΕΜΘ και ΟΒΑ προς εναρμόνιση με την υπηρεσιακή και βαθμολογική εξέλιξη που προβλέπεται από το νόμο 4609/2019. Επίσης, διευθετούμε την εκκρεμότητα που αφορά στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, ενώ βρίσκεται σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο περί της μέριμνας του Προσωπικού και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου.

  Όσον αφορά στα Εξοπλιστικά, από τον Ιούλιο του 2019 έχουν συμβασιοποιηθεί συνολικά 172 εξοπλιστικά προγράμματα συνολικής αξίας 14,4 δισ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα νέα μαχητικά “Rafale”, η εφαρμογή της Συμφωνίας εν Συνεχεία Υποστήριξης των «Μιράζ» 2000-5 ώστε να αυξηθούν οι διαθεσιμότητές τους, οι εργασίες αναβάθμισης των 83 F-16 στην εκδοχή “Viper”. Προχωρεί η κατασκευή του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, ένα έργο που ενισχύει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς, σε πολλούς τομείς, τα τελευταία χρόνια, ενώ επιλύθηκε και το ζήτημα της εν Συνεχεία Υποστήριξης των C-27.

  Παράλληλα, παρελήφθησαν οι δύο πυραυλάκατοι τύπου “Vosper” για την ενίσχυση του ΠΝ, προχωρεί η κατασκευή των νέων φρεγατών FDI HN “Belh@rra” και δρομολογείται η παράδοση των τριών πρώτων ανθυπροβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου ROMEO εντός του 2023. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, χάρη στην πολιτική μας, οι συσχετισμοί στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας αρχίζουν να αλλάζουν υπέρ της ελληνικής πλευράς.

  Σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας, μετά τη στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία και την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμφωνία που συνήψαμε με την Αίγυπτο για την Έρευνα και Διάσωση και με την οποία οριοθετούνται οι Περιοχές Ευθύνης, άρα και των δικών μας θαλασσίων ζωνών.

  Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν δηλώνει κανένας από εμάς ικανοποιημένος από το έργο που έχει επιτευχθεί γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή της νέας χρονιάς θα μιλήσουμε και πάλι με τα έργα μας, κι όχι με όρους εύκολου εντυπωσιασμού.

  916.JPG


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.