Χρονόμετρο

  ΜΙΚΡΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ: Το διαχρονικό σύμβολο της Καβάλας, οι Καμάρες!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μια από τις πιο φωτογραφημένες γωνιές της πόλης

   

   

  Την ιστορία του μεσαιωνικού υδραγωγείου της Καβάλας, δηλαδή τις Καμάρες, λίγο πολύ όλη την γνωρίζουμε. Εν συντομία, να αναφέρω ότι η ιστορία ξεκινάει από τους ρωμαϊκούς χρόνους, ως ένας δρόμος μεταφοράς νερού στην αρχαία Νεάπολη, στα Βυζαντινά χρόνια ενισχύεται με ένα διπλό τείχος, διατείχισμα και υδραγωγείο, που κατασκεύασε ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος για να ανακόψει, τυχόν, πορεία επιστροφής, των Καταλανών σταυροφόρων που ρήμαξαν την Μακεδονία και τη Θράκη, το 1307. Μάλιστα το διαχείχισμα αποτέλεσε μέρος της γενικότερης οχύρωσης της Χριστουπόλεωςς, προκειμένου οι Βυζαντινοί να ελέγξουν το πέρασμα των Σαππαίων που συνέδεε την Ανατολή με τη Δύση.

   

  Το οικοδόμημα που βλέπουμε σήμερα, αποδίδεται στον Ιμπραήμ πασά, βεζίρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη. Κτίστηκαν μεταξύ 1520-1530, περίοδο κατά την οποία κατασκευάστηκαν στην Καβάλα μεγάλα έργα υποδομής, που αποσκοπούσαν στην ανασυγκρότηση της πόλης, μετά την καταστροφή του 1391.

   

  Χωρίς το διατείχισμα, οι Καμάρες είναι πια ένα έργο εντυπωσιακών διαστάσεων που είχε κύρια αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς χωρίς το νερό δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί η πόλη. Από τα αμέσως χρόνια από την κατασκευή του, το αναφέρουν άπαντες οι περιηγητές που περνάνε από την πόλη, δηλωτικό του πόσο εντυπωσιασμένοι έμεναν από αυτό.

   

  Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που εντάσσει τις Καμάρες στην χωρία των ξεχωριστών μνημείων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Καμάρες είναι από τα πρώτα μνημεία που φωτογραφήθηκαν, μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας!!! Αν σκεφτούμε ότι η ευρεία χρήση της ξεκινάει την δεκαετία του 1840 με φωτογραφίες των μνημεία των Παρισίων, τον πύργο του Άιφελ και άλλα. Η πρώτη φωτογραφία της Καβάλας και των Καμαρών χρονολογείται το 1853!!! Οι φωτογραφίες είναι του Γάλλου φωτογράφου Ernst de Carantza, ο οποίος μας παραδίδει και τις πρώτες φωτογραφίες του Άθου, το 1860!!!

   

  Οι φωτογραφίες της Καβάλας, συνολικά 8, βρέθηκαν στα χέρια του καβαλιώτη φωτογράφου, με διεθνή καριέρα, Στράτου Καλαφάτη, τις οποίες είχα την τύχη να τις πάρω στα χέρια μου και να τις δω, πριν μερικά χρόνια. Γι’ αυτές έγραψε, ο κ. Καλαφάτης στο FB ότι «Το 1853 ο φωτογράφος Ernst de Carantza παρέα με τον ζωγράφο Charles Labbe ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη για να φωτογραφίσουν την Αθωνική πολιτεία.

  Διερχόμενοι από την Καβάλα και γοητευμένοι από την ομορφιά της, δημιούργησαν 8 εικόνες σε μεγάλες γυάλινες πλάκες.

  Η Καβάλα έγινε μία από της πρώτες πόλεις που φωτογραφίζονται στον κόσμο.

  Οι επόμενες γνωστές φωτογραφίες της γίνονται 50 χρόνια μετά, γύρω στο 1900!»

   

  Μια από τις 2 από τις πρώτες 8 φωτογραφίες της Καβάλας περιλαμβάνουν τις Καμάρες, η πρώτη είναι αυτή που ήδη έχει δημοσιευθεί, ενώ η δεύτερη είναι από την δυτική πλευρά του μνημείου και αποτυπώνει την κάθοδο της Εγνατίας οδού, από το Σούγελο, δίπλα στις Καμάρες, ο οποίος είχε την κατεύθυνση που έχει η Ελληνικής Δημοκρατίας, πριν εισέλθει στην παλιά πόλη που ήταν περιτειχισμένη και περιελάμβανε και την συνοικία του Αγ. Νικολάου. Γι’ αυτό δεν είναι και τυχαίο, ότι μπροστά στις Καμάρες και έξω από τα τείχη της πόλης, υπήρχε καθημερινά παζάρι, όπως αποτυπώνεται και σε παλιές φωτογραφίες. Μπορούμε να πούμε ότι το σημείο που βρίσκεται μπροστά από τις Καμάρες και σήμερα ανήκει κύρια στην επικράτεια των αυτοκινήτων, ήταν το εμπορικό κέντρο της πόλης για αιώνες, καθώς πέρα από τους πάγκους του παζαριού, είχε πολλά καταστήματα, διοικητήριο – τα παλιά δικαστήρια – και φυσικά πολλά καφενεία και χάνια, στα πέριξ!!!

   

  Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος στην Καβάλα και να μην θαυμάσει τις Καμάρες και να μην φωτογραφηθεί μαζί τους. Η φωτογράφιση είναι μια συνήθεια που ξεκίνησε το 1530 από τον Ernst de Carantza και συνεχίζεται, με μεγαλύτερη ένταση σήμερα που οι φωτογραφικές μηχανές των κινητών βρίσκονται στα χέρια όλων.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.