Χρονόμετρο

    Μιχάλης Αμοιρίδης: Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπροστά στο κύμα των λαθρομεταναστών

    Δημοσιεύτηκε στις

    Δεν είναι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας, συμβαίνει εδώ και δεκαετίες.

    Τώρα όμως βιώνουμε ένα νέο κύμα εισροής λαθρομεταναστών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

    την διέλευση από το χερσαίο τμήμα των Ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

    το συντριπτικό ποσοστό να είναι άνδρες ηλικίας 20 έως 30 ετών

    την έλλειψη οικογενειών μέσα στις ροές αυτές

    δεν είναι πρόσφυγες αλλά λαθρομετανάστες

    Ένα άλλο στοιχείο που διαφοροποιεί την κατάσταση από τα νησιά είναι ότι επιδιώκουν με κάθε μέσο και εν κρυπτό την μετακίνηση τους κατά ομάδες προς τη Θεσσαλονίκη. Στην προσπάθεια τους αυτή υποστηρίζονται από διακινητές που δρούνε εντός της Ελλάδας πλέον αλλά και επιδίδονται σε παραβατικές ενέργειες. Αυτή η συμπεριφορά αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη συχνότητα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που θα αναγκάσουν, όπως είναι αναμενόμενο, ανθρώπους στην ύπαιθρο, να αναζητήσουν στέγη, τροφή και ‘’στεγνό’’ τρόπο μετακίνησης. Συνεπώς εδώ έχουμε κρίσιμα στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια και μεγιστοποιούν την επικινδυνότητα για τους κατοίκους σε σχέση με το ζήτημα στη νησιωτική Ελλάδα. Παράνομα κυκλώματα συνδράμουν στην μετακίνηση τους ενώ έχουν γίνει γνωστές επιθέσεις από λαθρομετανάστες σε αστυνομικά όργανα, με δολοφονικές διαθέσεις και σε πολίτες, με θανατηφόρα ατυχήματα να έχουν καταγραφεί, κάτι το οποίο δεν εμφανίστηκε στα νησιά. Τα παραπάνω δείχνουν ότι το ζήτημα στη Θράκη έχει αλλάξει κλίμακα και συνεπώς πρέπει να αλλάξει και η αντιμετώπιση του από την πολιτεία.

     

    Είναι επιβεβλημένο, πέρα από το σωστό μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση με την πρόσληψη 400 ατόμων στον Έβρο για την ενίσχυση της συνοριακής φύλαξης, να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα και η αστυνομική δύναμη σε όλη την Αν Μακεδονία-Θράκη. Να περιφρουρηθεί η συνοριακή γραμμή αλλά και να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών στην ενδοχώρα.

     

    Οι δομές (Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών) που λειτουργούν σε Καβάλα και Δράμα, έχουν απορροφήσει και έτσι αποδυναμώσει τις εκεί διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που υπάρχει στον Έβρο. Ενώ πρέπει να θυμίσω, γιατί κάποιοι ξεχνάνε, ότι και στη Ξάνθη, ήδη λειτουργεί από το 2012, ‘’Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών’’. Κέντρο που αντικατέστησε την σχολή αστυφυλάκων και για το οποίο η τοπική κοινωνία διαμαρτυρήθηκε, αντέδρασε, χωρίς να εισακουστεί. Το κέντρο αυτό πέρα από τη σχολή και τους σπουδαστές που στέρησε στη Ξάνθη, απορρόφησε αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να προβλεφθεί η ενίσχυση τους. Αποτέλεσμα, η έλλειψη επαρκών αστυνομικών πόρων για τον έλεγχο της παραβατικότητας και εν γένει την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και την καταπόνηση του υφιστάμενου προσωπικού, διότι αναγκάζονται να υπερβάλουν των δυνάμεων τους για να επιτελέσουν ευσυνείδητα το καθήκον τους.

     

    Είναι ανώφελο να ζητούμε να μην γίνουν δομές για λαθρομετανάστες αφού τέτοιες ήδη είναι εγκατεστημένες ακόμη και στη Ξάνθη εδώ και χρόνια. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να γίνει ξεκάθαρο ότι στο χερσαίο τμήμα το πρόβλημα είναι διαφορετικό από τα νησιά, παράνομα κυκλώματα συνδράμουν σε αυτό και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα πλέον, να περιοριστεί η ροή εισόδων. Το μέτρο άμεσης πρόσληψης 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα χρειάζεται ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα η αστυνομία όλων των Νομών της Αν Μακεδονίας κ Θράκης ώστε να περιοριστεί η παραβατικότητα και να προστατευτεί η ασφάλεια των συμπολιτών μας.

     

    Οι Θρακιώτες και οι Μακεδόνες δεν χρειάζονται μαθήματα φιλοξενίας. Έχουν δείξει τον ανθρωπισμό τους και το φιλότιμο εδώ και δεκαετίες που περιθάλπουν λαθρομετανάστες. Δεν ζήτησαν ανταλλάγματα, δεν ζήτησαν απαλλαγές. Χρειάζονται όμως να αισθάνονται ότι η Ελληνική πολιτεία κατανοεί τους κινδύνους και θα ενισχύσει τις δυνάμεις προστασίας των συνόρων, θα καταπολεμήσει τα κυκλώματα διακίνησης και θα τονώσει το αισθήμα ασφάλειας που έχει διαταραχθεί.

     

     

     

    Ξάνθη 29 Νοεμβρίου 2019

     

    Μιχάλης Αμοιρίδης

     

    Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.