Χρονόμετρο

  Μέτρα για τον καύσωνα: Τι θα γίνει με τα σχολεία, τα delivery και την εξ’ αποστάσεως εργασία.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σε επίπεδο συστάσεων από την κυβέρνηση οι οδηγίες για τον καύσωνα

  Ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα, που ξεκινά από σήμερα Τρίτη στη χώρα, δίνει η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής.

   

  Προς το παρόν, τα μέτρα για τον καύσωνα παραμένουν σε επίπεδο συστάσεων από την κυβέρνηση, καθώς ενδεικτικά, ζητείται από τους δήμους να μεριμνήσουν ώστε οι σχολικές αίθουσες όπου διεξάγονται οι πανελλήνιες εξετάσεις να διαθέτουν κουρτίνες, να βρουν ανεμιστήρες και να είναι όσο το δυνατόν σκιερές, ενώ συστήνεται επίσης η εξ’ αποστάσεως εργασία, όπου είναι εφικτό.

   

  Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά το επόμενο τριήμερο, εκτός και εάν έχει αποφασιστεί διαφορετικά από τις κατά τόπους τοπικές αρχές, που είναι αρμόδιες για αυτό. Προς το παρόν, έχει ανακοινωθεί πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως την Πέμπτη στον δήμο Χαλκίδας και στον δήμο Κορίνθου.

   

  Ειδικά, επιπλέον μέτρα λαμβάνονται επίσης στην Κρήτη, που αναμένεται να πληγεί ιδιαιτέρως από τον καύσωνα και στην Αττική.

  Επιπλέον, σε επιφυλακή βρίσκονται εργολάβοι και προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενώ δεν θα γίνονται αυτές τις ημέρες διακοπές ρεύματος για εργασίες. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια ισχύος, βρίσκονται επίσης σε αυξημένη επιφυλακή τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης.

   

  Αναλυτικά και ανά τομέα ευθύνης κάθε εμπλεκόμενου υπουργείου, από την κυβέρνηση συστήνονται τα εξής:

   

  Υπουργείο Υγείας: Σε ετοιμότητα οι μονάδες Υγείας – Κλιματιζόμενες αίθουσες από τους δήμους
  • Σε ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας.

  • Έχει ζητηθεί από τους Δήμους να έχουν ανοιχτές τις κλιματιζόμενες αίθουσες και έχουν ήδη εκδοθεί λοιπές οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.

  • Εγκύκλιος για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, τη διδασκαλία και για τις αθλητικές δραστηριότητες με παραπομπή στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

  • Ως προς την διεξαγωγή των Πανελληνίων την Τετάρτη στα Γενικά Λύκεια και την Πέμπτη στα ΕΠΑΛ., θα ληφθεί μέριμνα χορήγησης θεμάτων όσο το δυνατόν νωρίτερα (08:30).

  • Οι Δήμοι οι οποίοι έχουν την ευθύνη των σχολικών αιθουσών και εγκαταστάσεων έχουν ενημερωθεί να μεριμνήσουν σχετικά για τη λήψη μέτρων ηλιοπροστασίας και απάμβλυνσης των συνεπειών του καύσωνα με λήψη εφικτών και ενδεδειγμένων μέτρων. Έχει ήδη απευθυνθεί σύσταση για ηλιοπροστασία (κουρτίνες) και διεξαγωγή των εξετάσεων σε αίθουσες που είναι πιο σκιερές και δροσερές, καθώς και για εξεύρεση ανεμιστήρων, όπου δεν υφίστανται.

  Υπουργείο Εργασίας: Ενδεχόμενη παύση εργασιών για delivery – Εξ΄ αποστάσεως εργασία
  • Έκδοση αναλυτικής εγκυκλίου με συστάσεις για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται σε υπαίθριες χειρωνακτικές εργασίες καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για αναστολή/ παύση εργασιών στις υπαίθριες εργασίες, όπως delivery.

  • Επίσης σύσταση για εξ’ αποστάσεως εργασία.

  • Μέχρι τώρα αυτές οι εγκύκλιοι είναι σε επίπεδο συστάσεων, θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση μέχρι αύριο το πρωί, με επιμέλεια του Υπουργείου Εργασίας για έκτακτα υποχρεωτικά μέτρα αναστολής/παύσεως εργασιών σε συγκεκριμένες περιοχές που θα αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις ώρες 12:00-17:00.

   

  Υπουργείο Εσωτερικών: Εγκύκλιος για τηλεργασία για ευπαθείς ομάδες

  (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης): έκδοση εγκυκλίου για τηλεργασία ευπαθών ομάδων. Προβλέπεται επίσης ειδική άδεια και λήψη πρόσθετων μέτρων ευέλικτου ωραρίου κλπ.

  Περιφέρεια Κρήτης: Κλειστά τα φαράγγια Τετάρτη έως Παρασκευή
  Απαγόρευση δυνατότητας πρόσβασης στα φαράγγια και λοιπές επικίνδυνες διαδρομές προς αποφυγή της έκθεσης των περιπατητών σε κίνδυνο ζωής. Όλα τα φαράγγια πρέπει να παραμείνουν κλειστά Τετάρτη- Πέμπτη- Παρασκευή.

  Περιφέρεια Αττικής: Κλιματιζόμενοι χώροι από σήμερα
  Θέση σε λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων κανονικά ήδη από αύριο και έγγραφη ενημέρωση όλων των συναρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων ως προς τον επερχόμενο καύσωνα και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

  Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τον καύσωνα
  Το απόγευμα της Δευτέρας, από το υπουργείο Παιδείας εκδόθηκε εγκύκλιος για τον καύσωνα, όπου αναφέρεται πως «θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους/στις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συνδράμουν σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής τους, με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούν τους/τις Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση των συνεπειών από την ένταση της ζέστης, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περιοχής».

   

  Αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρεται:

  1) Διδασκαλία ή διεξαγωγή εξετάσεων

  Να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Οι χώροι πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και να γίνεται χρήση ηλιοπροστασίας στα παράθυρα (π.χ. κουρτινών και λοιπών προστατευτικών καλυμμάτων).

  Να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες, με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών.

  Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών / απολυτηρίων εξετάσεων.

  Τέλος, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου παρακαλούνται οι ΠΔΕ και οι ΔΔΕ να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες.

  2) Αποφυγή δραστηριοτήτων στον ήλιο.

   

  Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

  Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές/ μαθήτριες παραμένουν σε χώρο σκιερό ή εντός αίθουσας.

  Συστήνεται μειωμένη αθλητική δραστηριότητα του μαθήματος φυσικής αγωγής με διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τον/την εκπαιδευτικό ΠΕ11- φυσικής αγωγής σε χώρους σκιερούς, αξιοποιώντας τις υποδομές της εκάστοτε σχολικής μονάδας (π.χ. γυμναστήριο, σκέπαστρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) ή/και θεωρητική προσέγγιση του μαθήματος φυσικής αγωγής στις αίθουσες (π.χ. ενημέρωση για τους ολυμπιακούς αγώνες και τα ολυμπιακά αθλήματα).

  Κατά την υλοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τη λήξη του σχολικού έτους τα σχολεία θα πρέπει να λάβουν κάθε πρόσφορο, κατά την κρίση τους, μέτρο για την προστασία των μαθητών/τριών.

  3) Συστάσεις προς τους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/τριες για:

  Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα

  Χρήση καπέλου

  Χρήση αντιηλιακής κρέμας

  Μικρά και ελαφριά γεύματα

  Λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμών φρούτων)

  Παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για να λαμβάνουν επιπρόσθετες οδηγίες.

   

  4) Συστάσεις για Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

  Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχουν στην ευθύνη τους σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές, όπως της Αττικής, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπου με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται ένταση των φαινομένων, καλούνται να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους/τις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους/τις κατά τόπους Δημάρχους για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την ενδεχόμενη λήψη απόφασης από Δημάρχους για κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

  5) Σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα δείτε την ανωτέρω (1) σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

  Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων.

  www.lifo.gr


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.