Χρονόμετρο

    ΣΤΗ ΓΗΡΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ – Ανοίγει ο δρόμος για τα μεταλλαγμένα

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η φράση του πρώην αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ «ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη. Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο» από το μακρινό 1974 συνοψίζει απόλυτα την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στο γεωπολιτικό παιχνίδι, αλλά και κυρίως σε ένα πολύ μεγάλο θέμα που ανοίγει εδώ και περίπου μια πενταετία κι αφορά την τροφή. Μερικές δεκάδες πολυεθνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να τον ίδιο τον σπόρο και ως εκ τούτου την παγκόσμια γεωργική παραγωγή.

    «Κερκόπορτα» σε όλα αυτά, φυσικά και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εφιάλτη που λέγεται «μεταλλαγμένα προϊόντα», για τα οποία ουσιαστικά ανοίγει η πόρτα με τις ευλογίες της χώρας μας.

    Ο Γιάννης Μανιάτης τον περασμένο Μάρτιο εξέφραζε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη σημαντική επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας μετά το «ουσιαστικό άνοιγμα του ζητήματος της δυνατότητας απαγόρευσης, σε εθνικό επίπεδο, της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

    Ωστόσο, πίσω από αυτή τη διατύπωση υπάρχει μια ολόκληρη «μπίζνα» που αφορά στην πρακτική των εταιριών που διακινούν μεταλλαγμένα και τα συμφέροντα, τα οποία εξυπηρέτησε εξαιρετικά η ελληνική Προεδρία.

     

    Το δικαίωμα απαγόρευσης

     

    Ειδικότερα η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης.

    Ωστόσο πολλοί επισημαίνουν πως αυτοί οι λόγοι δεν είναι αντικειμενικοί και έτσι η κάθε εταιρεία μεταλλαγμένων μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο υποχρεώνοντας τελικά ένα κράτος να αποδεχτεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Παράλληλα, οι χώρες, βάσει της συμφωνίας, δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

     

    Η συμφωνία για τα μεταλλαγμένα

     

    Η συμφωνία για τα μεταλλαγμένα, που προωθήθηκε από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα, αναμένεται να επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. Μετά την έγκριση από τους υπουργούς η συμφωνία θα πρέπει να πάρει και το «πράσινο φως» από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους. Στη συμφωνία προβλέπεται πως όσα κράτη διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφος τους θα μπορούν να προσφεύγουν στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες μεταλλαγμένων να αποκλείσουν τις εν λόγω χώρες από τα σχέδιά τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία είχαν εκφράσει αρχικά τις αντιρρήσεις τους για το νομικό πλαίσιο που τίθεται μέσω της συμφωνίας, το οποίο έκριναν ότι αποβαίνει ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, όμως χωρίς να έχει γίνει κάποια τροποποίηση άλλαξαν στάση και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Η μόνη χώρα που διαφώνησε μέχρι το τέλος με τη συμφωνία ήταν το Βέλγιο το οποίο απείχε από την ψηφοφορία.

    Με τη συμφωνία ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη, αίτημα των πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων σπόρων εδώ και μια 15ετία. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί στην Ευρώπη η καλλιέργεια τεσσάρων μεταλλαγμένων σπόρων, ωστόσο μόνο το καλαμπόκι MON810 της Monsanto καλλιεργείται σήμερα, καθώς η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε

     

    Θ. Καλπακίδης: «Προσοχή, μη γίνουμε Ινδία»

     

    Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη για το συγκεκριμένο ζήτημα, που αργά, αλλά σταθερά θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Μάλιστα, ο κ. Καλπακίδης έφερε ως παράδειγμα και όσα υπέστησαν και συνεχίζουν να υπομένουν οι Ινδοί καλλιεργητές, που άνοιξαν την πόρτα τους στις πολυεθνικές εταιρείες μεταλλαγμένων προϊόντων (κυρίως στη Μονσάντο, που διακινεί το 91% των σπόρων μεταλλαγμένων προϊόντων ανά τον κόσμο), με αποτέλεσμα περίπου 200.000 αγρότες να έχουν αυτοκτονήσει στη χώρα της Ανατολής τα τελευταία 15 χρόνια, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα όλο και αυξανόμενα έξοδα της αγροτικής παραγωγής.

    «Η κατάσταση είναι προδιαγεγραμμένη. Αποφασίζουν χωρίς να μας ρωτήσουν. Το θέμα είναι τι θα επιτρέψουμε εμείς να γίνει. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να τρώνε μεταλλαγμένα και αν θα προχωρήσουμε σε αγορά σπόρων από αυτές τις εταιρείες. Ήδη, υπάρχουν πολλά μεταλλαγμένα προϊόντα, όμως πρέπει να έχουμε άποψη. Το παράδειγμα της Ινδίας είναι ξεκάθαρο, διότι δημιουργήθηκαν εξαρτήσεις, όπου από τη συμβατική καλλιέργεια πέρασαν μόνο σε αυτή των μεταλλαγμένων και της προμήθειας σπόρων από πολυεθνικές, με αποτέλεσμα 200.000 αγρότες να υπερχρεωθούν και να οδηγηθούν στην αυτοκτονία. Η τοποθέτηση του κ. Μανιάτη ήταν ένα ακόμη βήμα, ώστε να ανοίξει η πόρτα στα μεταλλαγμένα προϊόντα».

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

    foto:freemonks.gr


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.