Χρονόμετρο

    Μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

    Δημοσιεύτηκε στις

    Δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα και να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας τους αντιμετωπίζουν επτά στους δέκα Ελληνες εργοδότες, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της Manpower Group.

    Δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα και να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας τους αντιμετωπίζουν επτά στους δέκα Ελληνες εργοδότες, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο του 2021.

    Η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού με εξειδικευμένες γνώσεις και ταλέντο παραμένει κορυφαία πρόκληση για τους εργοδότες παγκοσμίως, καθώς, όπως φαίνεται από την έρευνα, το 69% των εργοδοτών σε όλο τον κόσμο αναφέρει δυσκολία στην κάλυψη κενών θέσεων. Πρόκειται, μάλιστα, για το  υψηλότερο ποσοστό των 15 ετών για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

    Οι εργοδότες με τη μεγαλύτερη δυσκολία καταγράφονται στην Ινδία (89%), τη Ρουμανία (84%) και τη Σιγκαπούρη (84%). Και οι Ελληνες εργοδότες αγωνίζονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα, με το ποσοστό να αγγίζει το 72% –ίδιο ποσοστό και για τις ΕΜΕΑ χώρες. Οπως, δε, προκύπτει από την έρευνα, οι Ελληνες εργοδότες προσφέρουν ως κίνητρα ώστε να προσελκύσουν ταλέντα στις επιχειρήσεις τους:

     

    – Εκπαίδευση, ανάπτυξη δεξιοτήτων ή επαγγελματική καθοδήγηση (55%).

     

    – Ευέλικτα ωράρια εργασίας (42%).

     

    Το 70% των επιχειρήσεων συναντάει πολύ μεγάλη δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με συγκεκριμένες δεξιότητες.

     

    – Υψηλό μισθό (39%) και μπόνους (29%).

     

    Σε παγκόσμια κλίμακα, η προσφορά εργασιακής ευελιξίας (67%) σε επίπεδο τόσο ωραρίου όσο και χώρου εργασίας αποτελεί τον πρωταρχικό τρόπο αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου, ενώ το 41% επενδύει στην κατάρτιση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και στο mentoring.

     

    Σύμφωνα με την Manpower, σε περιόδους μετασχηματισμών και αβεβαιότητας οι προσωπικές και τεχνικές δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ για τους εργαζομένους αλλά και τους ηγέτες. Τα προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων, προσωπικών δεξιοτήτων και τα προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερ και ανώτερα στελέχη αποτελούν βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης και διακράτησης ταλέντων για τις ομάδες ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, το 42% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να υιοθετήσει προγράμματα αναβάθμισης προσωπικών δεξιοτήτων (πχ. διαχείριση χρόνου, επικοινωνία) διάρκειας έξι εβδομάδων ή λιγότερο, το 38% σχεδιάζει να εφαρμόσει προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερ και ανώτερα στελέχη, και το 37% σχεδιάζει να επενδύσει σε προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων (διάρκειας έξι εβδομάδων ή λιγότερο). Οπως αναφέρουν οι εργοδότες, το μεγαλύτερο εμπόδιο αναφορικά με την αύξηση εφαρμογής προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων στον οργανισμό τους είναι: τα χρήματα (33%), ο χρόνος (16%) και η πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες για αναβάθμιση/ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (12%).

    https://www.kathimerini.gr/economy/561540325/megali-elleipsi-exeidikeymenoy-prosopikoy/


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.