Ένα ακόμη έργο που καθυστέρησε λόγω γραφειοκρατίας, αυτό της ανάπλασης του μεντρεσέ στις Καμάρες, για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες, μπαίνει σε τελικό στάδιο, αφού αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να έρθει στον δήμο Καβάλας η σχετική έγκριση και να ακολουθήσει η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων με την ανάδοχο εταιρεία.
Ωστόσο, ένα ακόμη επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στο σήριαλ της κόντρας της δημοτικής αρχής με πατριωτικά κινήματα που εδρεύουν στην Καβάλα, καθώς άγνωστοι κρέμασαν ανυπόγραφο πανό στον μεντρεσέ από την πλευρά της οδού Κολοκοτρώνη, το οποίο ανέγραφε: «Όχι στα οθωμανικά ιερατεία», το οποίο κατέβασαν χθες το μεσημέρι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας, αφού ο μεντρεσές ανήκει στην ακίνητη περιουσία του δήμου Καβάλας.
Κάτοικοι της περιοχής είχαν ειδοποιήσει την αστυνομία από το βράδυ της Τρίτης για την ύπαρξη αυτού του πανό, όμως δεν ήταν στην αρμοδιότητά της να προχωρήσει στο κατέβασμά του από τον μεντρεσέ.
Το γεγονός της ανάρτησης του πανό έφερε την έκρηξη του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, ο οποίος ανέφερε με δηλώσεις του στο «Χ», ότι «κάποιοι διαβάζουν αποσπασματικά την ιστορία» και συμπλήρωσε ότι ο όρος «οθωμανικά ιερατεία» δεν ευσταθεί, αφού οι Οθωμανοί δεν είχαν ιερείς, κατηγορώντας μερίδα των τοπικών οργανώσεων που έχουν «πατριωτικό» χαρακτήρα.
«Πρέπει να σταματήσει αυτή η λάθος ανάγνωση της ιστορίας. Ο μεντρεσές ήταν ένας κοιτώντας μαθητών, όπου στεγάζονταν όσοι φοιτούσαν σε ένα τζαμί-ιεροδιδασκαλείο και το κύριο μάθημα ήταν το Κοράνι. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει, αφού έχει γκρεμιστεί, ωστόσο ήταν εκεί πριν την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Το συγκεκριμένο κτίσμα προστατεύεται από τον αρχαιολογικό νόμο, καθώς ξεπερνάει η ηλικία του, τα 100 χρόνια. Σε κάτι τέτοια σπίτια μένανε πρόσφυγες, όταν έγιναν οι ανταλλαγές πληθυσμών. Οι περίοικοι θυμούνται ότι μέχρι τη δεκαετία του ’70 έμεναν εκεί προσφυγικές οικογένειες. Την ιστορία μας πρέπει να τη θυμόμαστε, ώστε να μην επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος. Το Ε.Σ.Π.Α. και η μεγάλη συλλογή του Συλλόγου Μικρασιατών μας έδωσαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χώρο, που ήταν εστία μόλυνσης και να στεγάσει το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού. Πρέπει να γνωρίσουμε όλοι μας ποιον πολιτισμό φέραμε από εκείνα τα μέρη. Οι άνθρωποι εκείνοι ήταν πολυπολιτισμικοί και δέχονταν τη διαφορετικότητα του άλλου. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε δεκτικοί με την ιστορία των άλλων, αυστηροί με τις μνήμες από τη δική μας ιστορία. Ακούγονται λόγια φτηνής πολιτικής και κούφια επιχειρήματα, περισσότερο προπαγάνδας από ανθρώπους που έχουν τόση σχέση με την ιστορία όσο εγώ με τους αστροναύτες. Η ημιμάθεια και η αποσπασματικότητα είναι ότι χειρότερο για να μελετήσει κανείς την ιστορία αυτού του τόπου. Αυτοί οι άνθρωποι αυτοαποκαλούνται πατριώτες. Είναι μια λέξη πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να την επικαλείται οποιοσδήποτε. Αποφεύγω να τους χαρακτηρίσω με αυτή τη λέξη. Έγινε πρόσφατα, στο συλλαλητήριο του ΤΑΡ ένα επεισόδιο με τον κ. Κελέση. Αυτοί αμέσως το κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στιγματίζοντάς τον».
Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές της πόλης να είναι πιο τυπικές με τέτοια θέματα, τονίζοντας ότι «η αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, όμως πρέπει να κληθούμε όλοι και να δοθούν εξηγήσεις, ώστε να πάψουν αυτά τα περιστατικά».
Δημήτρης Μπουντάς
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.